Türkiye Nematod Faunası için Scutylenchus (Dolichodoroidea:Tylenchida) cinsine bağlı yeni türler,

Bu çalışmada Haziran-1998'de Antalya ve Mersin İllerin'deki Yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) ekiliş alanları ile Temmuz-1998'de Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki Kivi (Actinidia deliciosa cv. Hayward) bahçelerinden alınan toplam 36 adet toprak örneği incelenmiştir. Alınan örneklerden elde edilen bitki paraziti nematodlardan Scutylenchus (Dolichodoroidea:Tylenchida) cinsine ait türlerinin ölçüm ve teşhisleri yapılmıştır. Çalışmada Scutylenchus lenorus (Brown, 1956) Siddiqi, 1979; S.quadrifer (Andrassy, 1954) Siddiqi, 1979 ve S.tumensis Skwiercz, 1984olmak üzere 3 tür tespit edilmiştir. Bu türlerden S.lenorus ve S.tumensis Türkiye nematod faunası için yeni kayıt niteliğindedir. Çalışmada türlerin morfolojik ve morfometrik özellikleri, görülen varyasyonlar, çizimleri, çalışma kapsamına giren alanlardaki yayılışı verilmiştir.

New species nematoda fauna of the Türkiye belonging to Scutylenchus (Dolichodoroidea:Tylenchida) genus.

36 soil samples taken from peanut (Arachis hypogaea L.) planted fields in Antalya, Mersin district in June-1998 and in the kiwifruit (Actinidia deliciosa cv. Hayward) orchards of the east black sea region in July-1998 were examined. In this study, the measurements, specifications, drawings, possible variations and the habitats of the ones belonging to Scutylenchus (Dolichodoroidea: Tylenchida) genus as Scutylenchus lenorus (Brown, 1956) Siddiqi, 1979; S. quadrifer (Andrassy, 1954) Siddiqi, 1979 and S.tumensis Skwiercz, 1984 were presented. S.lenorus and S.tumensis are a new record for nematoda fauna of Türkiye.
Bitki Koruma Bülteni-Cover
  • ISSN: 0406-3597
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1952
  • Yayıncı: Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Gelişme engelleyici paclobutrazol'un yediveren limonunda sürgün büyümesi, verim ve kalite üzerine etkileri ile kalıntı durumlarının araştırılması.

İ. ÇİMEN, G. TUFAN, M.k GÜNGÖR

Türkiye Nematod Faunası için Scutylenchus (Dolichodoroidea:Tylenchida) cinsine bağlı yeni türler,

İ. KEPENEKÇİ, G. ÖZTÜRK

Karadeniz Bölgesi'nde Elma iç kurdu [<em>Cydia pomonella </em>L.)(Lep.:Tortricidae)] mücadelesinde çiftleşmeyi engelleme yönteminin uygulanma olanakları üzerinde araştırmalar

M. KILIÇ, Ü. AVCI, Y. KAHVECİ, B. ERDEM

Türkiye Nematod Faunası için <i>Scutylenchus</i> (Dolichodoroidea:Tylenchida) cinsine bağlı yeni türler,

İ. KEPENEKÇİ, G. ÖZTÜRK

Orta Anadolu Bölgesi'nde depolanan mercimek ve fasulyede zararlı olan baklagil tohum böceklerinin yayılışı, bulaşma oranı, yoğunlukları ve meydana getirdikleri ürün kayıpları üzerinde araştırmalar.

N. DÖRTBUDAK, P. ERDOĞAN, M. AYDEMİR

Türkiye Yaprakbitleri (Homoptera:Aphididae): V. Chaitophinae, Lachninae ve Thelaxinae.

N. TUATAY

Karadeniz Bölgesi'nde Elma iç kurdu [Cydia pomonella L.)(Lep.:Tortricidae)] mücadelesinde çiftleşmeyi engelleme yönteminin uygulanma olanakları üzerinde araştırmalar

M. KILIÇ, Ü. AVCI, Y. KAHVECİ, B. ERDEM

Burdur ilinde anasonda (Pimpinella anisum L.) zararlı Anason güvesi [Depressaria cf. daucivorella Rag. (Lep:Oecophoridae)] larvalarının doğal düşmanları ve larvaların parazitlenme oranları.

H. ZEKİ, A. ÖZDEM, V. BOZKURT