Sakarya yöresinde buğday kök ve kökboğazı çürüklüğüne neden olan hastalık etmenlerinin belirlenmesi ve bu etmenlerin buğday yetiştirme teknikleri ile ilişkileri üzerinde araştırmalar.

Çalışma 1990-1993 yıllarında Sakarya ili yöresi ve Sakarya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile Enstitünün Pamukova çiftliği arazisinde yürütülmüştür. Yörenin, hububat kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalık etmenleri ile çok yoğun bir şekilde bulaşık olduğu sürvey sonucu ortaya konulmuştur. Yapılan incelemelerde, Hububat kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalık etmenler ile buğdayın yetiştirme teknikleri arasındaki interaksiyonlar ve kültür bitkisinin yatması ile olan ilişkileri aydınlatılmıştır. Hububat kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalık etmenleri olarak; Rhizoctonia cerealis Kühn., Alternaria  alternata (Fr.) Keissler, Fusarium graminearum Schwabe, F.moniliforme Snyd. et Hans, F.equiseti (Corda) Sacc., F. culmorum Sacc., Acremonium kiliense Grüts., Drechslera sorokiniana (Sacc.) Subram. and Jain, Pseudocercosporella herpotrichoides (Fron) Deighton, Ophiobolus graminis Sacc., Phoma spp., Pythium graminicola  Subr. ve Stemphylium herbarum Rabenh. saptanmıştır. Bu etmenlerden Rhizoctonia cerealis, F.moniliforme, F.culmorum, Drechslera sorokiniana, Ophiobolus graminis, Pythium graminicola ve Pseudocercosporella herpotrichoides'in hububat kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalık etmenlerinden yöre için en önemlileri olduğu belirlenmiştir.

Untersuchungen zur Identifizierung von fusskrankheiten verurzachden organismen an weizen und den wechselwirkungen zwishen anbaumassnahmen und befall in der Sakarya Region.

Diese Arbeit wurde von 1991 bis ende 1992 an Weizensorten in Sakarya durchgeführt. Diese Untersuchungen wurden im Mais Forschungsinstitüt für Pflanzenzuchtung in Sakarya, über die Getreidefusskrankheitserreger untersucht. Mit diesem Zweck wurden nach "Systematische-Vorbildungsmethoden" im Untersuchungsgebiet fast 112 Weizenpflanzenproben gesammeln (Bora und Karaca 1970), und werde meisten die routinemaessige Blottermethoden angewenden. Hiermit wurde im Untersuchungsgebiet eine durchschnittliche Fusskrankheitsintensitaet von 63.90% festgestellt. Die festgestellten Erreger sind unten: Rhizoctonia cerealis Kühn., Alternaria alternata (Fr.) Keissler, Fusarium graminearum Schwabe, F. moniliforme Snyd. et Hans, F.equiseti (Corda)Sacc., F.culmorum Sacc., Acremonium kiliense Grüts, Drechslera sorokiniana Subram.and Jain, Pseudocercosporella herpotrichoides (Fron.) Deighton, Ophiobolus graminis Sacc., Phoma spp., Pythium graminicolum Subr. und Stemphylium herbarum Rabenh.
Bitki Koruma Bülteni-Cover
  • ISSN: 0406-3597
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1952
  • Yayıncı: Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sakarya yöresinde buğday kök ve kökboğazı çürüklüğüne neden olan hastalık etmenlerinin belirlenmesi ve bu etmenlerin buğday yetiştirme teknikleri ile ilişkileri üzerinde araştırmalar.

H. AKTAŞ, H. BOSTANCIOĞLU, B. TUNALI, E. BAYRAM

Orta Anadolu bölgesinde Kımıl (<em>Aelia rostrata</em> Boh.)'ın kışlama ve göç durumu üzerinde araştırmalar.

H. MEMİŞOĞLU, K. MELAN, M. ÖZKAN, A.u. KILIÇ, Y. DÖRTBUDAK

Karadeniz bölgesinde kiraz ve vişnelerde yaprak lekesi [<em>Blumeriella jaapii </em>(Rehm.) Von Arx.] hastalığının mücadelesi üzerinde araştırmalar.

O. ÇAKIR, S. CEYLAN

Karadeniz bölgesinde kiraz ve vişnelerde yaprak lekesi [Blumeriella jaapii (Rehm.) Von Arx.] hastalığının mücadelesi üzerinde araştırmalar.

O. ÇAKIR, S. CEYLAN

Beypazarı (Ankara) ilçesinde havuç ile münavebeye giren domates ekiliş alanlarında saptanan nematod türleri : II. <em>Merlinius </em>(Nemata:Dolichoridae).

İ. KEPENEKÇİ, M.e. ÖKTEN

İçel'de örtüaltında yetiştirilen sebzelerde zararlı Yaprakgalerisineği, Liriomyza trifolii Burgess (Dip.: Agromyzidae)'nin mücadelesinde sarı yapışkan tuzaklarla kitlesel tuzaklamanın etkisi.

A. ULUBİLİR, C. YABAŞ, A. YİĞİT

Beypazarı (Ankara) ilçesinde havuç ile münavebeye giren domates ekiliş alanlarında saptanan nematod türleri : II. Merlinius (Nemata:Dolichoridae).

İ. KEPENEKÇİ, M.e. ÖKTEN

İçel'de örtüaltında yetiştirilen sebzelerde zararlı Yaprakgalerisineği, <em>Liriomyza trifolii </em>Burgess (Dip.: Agromyzidae)'nin mücadelesinde sarı yapışkan tuzaklarla kitlesel tuzaklamanın etkisi.

A. ULUBİLİR, C. YABAŞ, A. YİĞİT

İç Anadolu Bölgesinde tespit edilen Banchinae ve Ichneumoninae (Hym.:Ichneumonidae) türleri.

Y. ÖZDEMİR

Orta Anadolu bölgesinde Kımıl (Aelia rostrata Boh.)'ın kışlama ve göç durumu üzerinde araştırmalar.

H. MEMİŞOĞLU, K. MELAN, M. ÖZKAN, A.u. KILIÇ, Y. DÖRTBUDAK