Orta Anadolu bölgesinde tohumluk olarak kullanılan buğday tohumlarında virüs varlığı.

Orta Anadolu Bölgesi'nde buğday yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapıldığı dört ilin (Konya, Eskişehir, Çorum ve Ankara) farklı ilçelerinden 2002-2003 yıllarında alınan buğday tohumları, virüs varlığı açısından testlenmiştir. Çalışmada üreticilerin tohumluk olarak ektiği 17 farklı buğday çeşidi kullanılmıştır. Buğdayda tohumla taşınan Barley stripe mosaic hordeivirus (BSMV) yanında, tohumla çok düşük oranda taşındığı rapor edilen Wheat streak mosaic tritimovirus (WSMV)'a karşı da testler yapılmıştır. Bu amaçla bu dört ilin çeşitli ilçelerinden alınan 326 örnek, DAS-ELISA serolojik test yöntemine göre testlenmiştir. Örneklerden Montchill, Bezostoja ve Dağdaş çeşitlerine ait birer örnek WSMV ile bulaşık bulunmuştur. Bölgemizde üreticilerin tohumluk olarak kullandığı buğdayların % 0.92 oranında WSMV ile bulaşık bulunduğu tespit edilmiştir.

Seed-borne viruses in wheat seeds used by growers in the Central Anatolia region.

Wheat seeds collected during 2002-2003 from four different provinces (Ankara, Çorum, Eskişehir and Konya) of the Central Anatolia region in which wheat is widely produced were tested against seed-borne viruses. Seeds of 17 different wheat varieties sown in the region were used. ELISA tests were performed against Barley stripe mosaic hordeivirus (BSMV) and Wheat streak mosaic tritimovirus (WSMV). Three samples were found to be infected with WSMV among 326 seed samples tested. Infected samples were belong to Montchill, Bezostoja and Dağdaş varieties. The results showed that wheat seeds used by growers in the Central Anatolia region transmit WSMV at rate of 0.92 %.
Bitki Koruma Bülteni-Cover
  • ISSN: 0406-3597
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1952
  • Yayıncı: Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Doğu Akdeniz Bölgesi'nde turunçgil nematodu (<em>Tylenchulus semipenetrans</em> Cobb.) ırklarının beliırlenmesi.

H. TOKTAY, İ.h. ELEKÇİOĞLU, A. ÖZARSLAN

<em>Phenacoccus aceris</em> (Signoret) (Hem.: Pseudococcidae)'in doğal düşmanları ve bunların populasyon dalgalanmaları ile unlubit popülasyonuna etkilerinin belirlenmesi.

M.b. KAYDAN, N. KILINÇER

<em>Melia azedarach</em> L. (Meliaceae) ekstraktlarının Patates böceği[<em>Leptinotarsa decemlineata</em> Say (Col.: Chrysomelidae)] larvalarının gelişimi üzerine etkisi.

P. ERDOĞAN, S. TOROS

Orta Anadolu bölgesinde tohumluk olarak kullanılan buğday tohumlarında virüs varlığı.

B. AKBAŞ, D. İLHAN, Ü. GÜNER

<em>Phenacoccus aceris</em> (Signoret) (Hem.: Pseudococcidae)'in doğal düşmanları ve bunların populasyon dalgalanmaları ile unlubit popülasyonuna etkilerinin belirlenmesi.

M.b. KAYDAN, N. KILINÇER

Türkiye faunası için yeni bir kayıt, Phalacrotophora fasciata (Fallen) (Dip.: Phoridae).

M. MUŞTU, N. KILINÇER

Suturaspis pistaciae Lindinger (Hem.: Diaspididae) ve doğal düşmanlarının popülasyon gelişmesinin belirlenmesi

Halil BOLU, Nedim UYGUN, H. BOLU, N. UYGUN

Melia azedarach L. (Meliaceae) ekstraktlarının Patates böceği[Leptinotarsa decemlineata Say (Col.: Chrysomelidae)] larvalarının gelişimi üzerine etkisi.

P. ERDOĞAN, S. TOROS

Orta Anadolu Bölgesinde Kültür Bitkilerinde Zararlı Tortricidae (Lepidoptera) Faunası Üzerine Araştırmalar

M. ÖZDEMİR, Y. ÖZDEMİR, S. SEVEN, V. BOZKURT

Doğu Akdeniz Bölgesi'nde turunçgil nematodu (Tylenchulus semipenetrans Cobb.) ırklarının beliırlenmesi.

H. TOKTAY, İ.h. ELEKÇİOĞLU, A. ÖZARSLAN