Malatya ili kayısı bahçelerinde saptanan zararlılar ile avcı türler.

Bu çalışma, 2000–2002 yıllarında Malatya ili kayısı bahçelerinde yürütülmüştür. Çalışma sonucunda üçü depolarda olmak üzere toplam 63 zararlı ile 22 avcı böcek türü saptanmıştır. Bu zararlılardan 8-10 türün, kayısılarda zaman zaman önemli zararlara neden olduğu ve bazı yıllar önemli ekonomik kayıplar oluşturdukları, avcı türlerden de 13 türün yörede yaygın olarak bulunduğu belirlenmiştir. Malatya ili ve civarı kayısı bahçelerinde; şeftali güvesi (Anarsia lineatella Zell.) ana zararlı olmak üzere fidan dipkurtları(Capnodis spp.), kiraz yazıcıböceği (Scolytus rugulosus Müll.), erik unlu yaprakbiti (Hyalopterus pruni Geofry.), ikinoktalı kırmızıörümcek (Tetranychus urticae Koch.), büyük kara ağustosböceği (Lyristes plebejus Scop.) ve büyük ağaç pentatomidi (Apodiphus amygdali Germ.) önemli potasiyel zararlı türler olarak saptanmıştır. Kuru meyvegüvesi (Plodia interpunctella (Hübn.)), tatlı kurt (Lasioderma serricorne (F.)) ve kuru meyve akarı (Carpoglyphus lactis (L.))'nın ise, depolarda zaman zaman kayıplar oluşturdukları belirlenmiştir. Ayrıca, kayısı bahçelerinde tespit edilen avcı türlerden de; Chrysoperla carnea Stephens, Forficula auricularia L., Orius sp., Nabis punctatus (C.), Adalia bipunctata (L.), Coccinella septempunctata L., Scymnus araraticus Iablokoff-Khnzorian ve Episyrphus balteatus De Geer en yaygın türler olarak saptanmıştır.

Pests and predatory species determined in apricot orchards in Malatya province of Turkey.

This study was conducted in apricot orchards in Malatya during 2000–2002. Totally of 63 harmful species, which 3 of them harmful in stores and 22 beneficial species were found in apricot plantings. It was determined that 8 or 10 species of pests caused important damages from time to time and some years caused economic losses. Among the predator species, 13 of them were found abundant in the region. Anarsia lineatella Zell. was found to be the main pest. Capnodis spp., Scolytus rugulosus Müll., Hyalopterus pruni Geofry, Tetranychus urticae Koch, Lyristes plebejus Scop. and Apodiphus amygdali Germ. were found to be potential pests. Pests of dried fruits Plodia interpunctella (Hübn.), Lasioderma serricorne (F.) and Carpoglyphus lactis (L.) caused economic losses in stored apricots from time to time. Among the predatory species found in apricot plantings, Chrysoperla carnea Stephens, Forficula auricularia L., Orius spp., Nabis punctatus (C.), Adalia bipunctata (L.),, Coccinella septempunctata L., Scymnus araraticus Iablokoff-Khnzorian and Episyrphus baltaetus De Geer were found to be the most abundant ones.
Bitki Koruma Bülteni-Cover
  • ISSN: 0406-3597
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1952
  • Yayıncı: Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

İzmir, Aydın ve Denizli illeri buğday alanlarındaki kök ve kökboğazı hastalıklarının yoğunluğunun ve etmenlerinin belirlenmesi.

Z. UÇKUN, M. YILDIZ

Malatya ili kayısı bahçelerinde saptanan zararlılar ile avcı türler.

N. ÖZTÜRK, M.r. ULUSOY, L. ERKILIÇ, S. (ÖLMEZ) BAYHAN

İzmir ili çilek alanlarında zararlı maymuncuklar (<em>Otiorhynchus </em>spp.,Col.:Curculionidae) üzerinde araştırmalar.

F.ö. ALTINDİŞLİ, R. ALTINÇAĞ, A.a. DÜNDAR

Gaziantep ve Kilis illerinde hububat alanlarındaki süne ergin parazitoitleri (Dip.: Tachinidae)'nin süne (<em>Eurygaster integriceps</em> put.) (Het.: Scutelleridae) yumurta verimine etkileri üzerinde araştırmalar.

M. İSLAMOĞLU, S. KORNOŞOR

İzmir ili çilek alanlarında zararlı maymuncuklar (Otiorhynchus spp.,Col.:Curculionidae) üzerinde araştırmalar.

F.ö. ALTINDİŞLİ, R. ALTINÇAĞ, A.a. DÜNDAR

Gaziantep ve Kilis illerinde hububat alanlarındaki süne ergin parazitoitleri (Dip.: Tachinidae)'nin süne (Eurygaster integriceps put.) (Het.: Scutelleridae) yumurta verimine etkileri üzerinde araştırmalar.

M. İSLAMOĞLU, S. KORNOŞOR

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde mercimekte kök, kökboğazı çürüklüğü ve solgunluğa neden olan toprak kökenli fungal etmenlerin belirlenmesi üzerinde çalışmalar.

M.h. AYDIN, M. KOÇ, A. SAĞIR

Ankara ili domates ekiliş alanlarında solgunluk ve kök ve kökboğazı çürüklüğüne neden olan fungal hastalık etmenleri.

S. OZAN, S. MADEN

Avcı böcek Anthocoris nemoralis(F.) (Heteroptera: Anthocoridae)'in laboratuvar ve doğa şartlarında Cacopsylla pyri (L.) (Homoptera: Psyllidae) ve Ephestia kuehniella Zell. (Lepidoptera: Pyralidae) yumurta tüketimi.

E. YANIK, A. UĞUR

Gaziantep ve Kilis illerinde hububat alanlarındaki süne ergin parazitoitleri (Dip.: Tachinidae)'nin süne (<em>Eurygaster integriceps</em> put.) (Het.: Scutelleridae) yumurta verimine etkileri üzerinde araştırmalar.

M. İSLAMOĞLU, S. KORNOŞOR