Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde mercimekte kök, kökboğazı çürüklüğü ve solgunluğa neden olan toprak kökenli fungal etmenlerin belirlenmesi üzerinde çalışmalar.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kuru tarımın yapıldığı alanlarda mercimek bitkisi ana ürünlerden biridir. Bu alanlarda üretimi sınırlandıran önemli faktörlerden biri de hastalıklardır. Diyarbakır (Merkez, Bismil, Çınar, Silvan) ve Mardin (Merkez, Kızıltepe, Nusaybin, Derik) illerinde hastalıklı mercimek ekim alanlarında 2000 yılında yapılan sürveylerde 60 tarlada 99 fungus örneği toplanmış, bu örneklerin teşhisi sonucu bunların 10 farklı türe ait oldukları belirlenmiştir. Bu izolatların % 81.1'i Fusarium türlerine ait olup bunlar; Fusarium oxysporum (%44.44), Fusarium solani (%11.11), Fusarium reticulatum (% 8.08), Fusarium equiseti (%6.06), Fusarium subglutinans (%4.04), Fusarium graminearum (%3.03), Fusarium chlamydosporum (%2.02), Fusarium spp. (% 3.03) olarak saptanmıştır. Diğer etmenler ise Phoma medicaginis var. pinodella (% 13.13), Alternaria alternata (% 3.03) ve Ulocladium atrum (%2.02)'dur. Serada 2001-2002 yıllarında saksı denemeleri ile yapılan patojenisite testlerinde ise F. oxysporum'un 5 izolatı bitkide % 33.3-70.0 arasında hastalık oluşturmuştur. F.solani'nin 2 izolatı %30.2-80.0; Phoma medicaginis var. pinodella'nın 2 izolatı %97.5-100.0; F. reticulatum'un 2 izolatı %33.3-66.6; F. equiseti %30; Alternaria alternata %15.0; F. gramineum % 10.3 oranında enfeksiyona neden olmuştur. Yapılan re-izolasyon sonucunda F. oxysporum, F.solani, F. reticulatum, F. equiseti ve Phoma medicaginis var. pinodella'nın izolatları elde edilmiştir. Diğer fungus izolatları ise re-izole edilememiştir. F. chlamydosporum ve Ulocladıum atrum ise bitkide herhangi bir belirti vermemiştir. Patojen olan funguslar, bitkilerde gelişme geriliğine, yapraklarda sararma ve kuruyup dökülmelere, kök ve kök boğazında kahverengileşmeye, kökte incelmeye, saçak kök ve nodozite sayısında azalmalara neden olmuştur.

Investigations on determination of soilborne fungal pathogens causing root rot, crown rot and wilt on lentil in Southeast Anatolia Region.

Lentil is one of the major products grown in a very large area in South East Anatolia, where dry agriculture is common. Diseases are one of the main causes preventing production. This study aimed to determine soil pathogens, which are commonly found in lentil grown fields during 2000-2002. Ninety nine fungus isolates were obtained from 60 diseased fields in lentil growing areas of Diyarbakır and Mardin provinces and it was found that these isolates were members of 10 different species. 81.1% of the isolates were found to be Fusarium ssp. [Fusarim oxysporum (44.44%), Fusarium solani (11.11%), Fusarium reticulatum (%8.08), Fusarium equiseti (%6.06), Fusarium subglutinans (%4.04), Fusarium graminearum (%3.03), Fusarium chlamydosporum (2.02%), Fusarium spp. (%3.03)]. The other pathogens were identified as Phoma medicaginis var. pinodella (%13.13), Alternaria alternata (% 3.03) and Ulocladium atrum (%2.02). Pathogenicity studies showed that 5 isolates of F. oxysporum caused diseases in the lentil plants ranging from 33.3-70.0 %. The pathogenicity of other isolates were as follows: 2 isolates of F. solani 30.2-80.0 %, 2 isolates of Phoma medicaginis var. pinodella 97.5-100.0 %, 2 isolates of F. reticulatum 33.3- 66.6 %, 1 isolate of F. equiseti 30.0 %, 1 isolate of Alternaria alternata 15.0 %. Pathogen fungus species caused following symptoms on plants; reduction on growth, drying and falling of leaves, root and crown rot browning, thinning of roots and decrease in numbers of nodule bacteria in roots.
Bitki Koruma Bülteni-Cover
  • ISSN: 0406-3597
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1952
  • Yayıncı: Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ankara ili domates ekiliş alanlarında solgunluk ve kök ve kökboğazı çürüklüğüne neden olan fungal hastalık etmenleri.

S. OZAN, S. MADEN

Malatya ili kayısı bahçelerinde saptanan zararlılar ile avcı türler.

N. ÖZTÜRK, M.r. ULUSOY, L. ERKILIÇ, S. (ÖLMEZ) BAYHAN

Gaziantep ve Kilis illerinde hububat alanlarındaki süne ergin parazitoitleri (Dip.: Tachinidae)'nin süne (Eurygaster integriceps put.) (Het.: Scutelleridae) yumurta verimine etkileri üzerinde araştırmalar.

M. İSLAMOĞLU, S. KORNOŞOR

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde mercimekte kök, kökboğazı çürüklüğü ve solgunluğa neden olan toprak kökenli fungal etmenlerin belirlenmesi üzerinde çalışmalar.

M.h. AYDIN, M. KOÇ, A. SAĞIR

Güneydoğu Anadolu Bölgesi antepfıstığı alanlarında bulunan avcı Coccinellidae türleri, yayılış alanları ve zararlı Agonoscena pistaciae'nın populasyon değişimi üzerine etkileri.

H. BOLU

Gaziantep ve Kilis illerinde hububat alanlarındaki süne ergin parazitoitleri (Dip.: Tachinidae)'nin süne (<em>Eurygaster integriceps</em> put.) (Het.: Scutelleridae) yumurta verimine etkileri üzerinde araştırmalar.

M. İSLAMOĞLU, S. KORNOŞOR

İzmir, Aydın ve Denizli illeri buğday alanlarındaki kök ve kökboğazı hastalıklarının yoğunluğunun ve etmenlerinin belirlenmesi.

Z. UÇKUN, M. YILDIZ

İzmir ili çilek alanlarında zararlı maymuncuklar (Otiorhynchus spp.,Col.:Curculionidae) üzerinde araştırmalar.

F.ö. ALTINDİŞLİ, R. ALTINÇAĞ, A.a. DÜNDAR

Avcı böcek <em>Anthocoris nemoralis</em>(F.) (Heteroptera: Anthocoridae)'in laboratuvar ve doğa şartlarında <em>Cacopsylla pyri </em>(L.) (Homoptera: Psyllidae) ve <em>Ephestia kuehniella </em>Zell. (Lepidoptera: Pyralidae) yumurta tüketimi.

E. YANIK, A. UĞUR

Güneydoğu Anadolu Bölgesi antepfıstığı alanlarında bulunan avcı Coccinellidae türleri, yayılış alanları ve zararlı <em>Agonoscena pistaciae</em>'nın populasyon değişimi üzerine etkileri.

H. BOLU