Beypazarı (Ankara) ilçesinde havuç ile münavebeye giren domates ekiliş alanlarında saptanan nematod türleri III. Pratylenchoides (Nemata: Tylenchida).

Bu çalışmada Beypazarı (Ankara) ilçesinde havuç ile münavebeye giren domates (Lycopersicum esculentum Mill.) ekim alanlarında bulunan Pratylen-choides (Tylenchida:Pratylenchidae) cinsine ait bitki paraziti türler faunistik ve taksonomik olmak üzere iki bölümde incelenmiştir. 1991 yılında ergin Tylenchida türlerinin çoğunlukla bulunduğu yaz aylarında toprak ve kök örnekleri alınmıştır. Alınan toprak örneklerinden elde edilen nematodların daimi preparatları hazırlanarak, Pratylenchoides cinsine ait türlerin ölçüm ve teşhisleri yapılmıştır. Her türün tanımı, sinonimleri, görülen varyasyonlar, çalışma kapsamına giren alanlardaki yayılışı, literatürde kayıtlı yayılışı ve habitatları verilmiştir. Çalışmada Pratylenchoides cinsine ait P.alkani Yüksel 1977, P.conincki Ökten 1989 ve P.leicauda  Sher 1970 olmak üzere 3 tür saptanmış olup. Bunlardan P.leicauda'nın Türkiye için ilk kayıt olduğu belirlenmiştir.

Species of Pratylenchoides (Nemata: Pratylenchidae) in the tomato fields in rotation with carrot in Beypazarı (Ankara) district: III. Pratylenchoides (Nemata:Pratylenchidae).

In this study, plant parasitic species of Pratylenchoides (Tylenchida: Pratylenchidae) in the tomato(Lycopersicum esculentum Mill.) fields in rotation with carrot in Beypazarı (Ankara) district are examined in considering their two main aspects, namely faunistic and taxonomic. In 1991, during the summer months, when adult Tylenchida species are more abundant, soil and tomato samples were taken, from these samples, nematodes were extracted, prepared and the ones belonging to Pratylenchoides were measured and identified. Identification, synonyms, possible variations, distribution and habitats of each species are given, as a result of both laboratory studies and literature records. In this study, 3 species belong to Pratylenchoides genus as P.alkani Yüksel 1977, P.conincki Ökten 1989 and P.leicauda Sher 1970were determined. P.leicauda were the first record for Nematoda fauna of the Turkey.
Bitki Koruma Bülteni-Cover
  • ISSN: 0406-3597
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1952
  • Yayıncı: Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

İzmir'de örtüaltında yetiştirilen domates, hıyar, biber ve marulda bulunan zararlı ve yararlı türler ile bunların popülasyon yoğunlukları üzerinde araştırmalar

N. YAŞARAKINCI, P. HINCAL

Akdeniz bölgesi seralarında sebzelerde zarar yapan Kurşuni küf (<em>Botryotinia fuckeliana </em>'De Bary' Whetzel) hastalığına karşı biyolojik mücadele olanakları üzerinde araştırmalar.

İ. ULUKUŞ, Ş.a. AKTEKE, H. DAMIDERE, O. DEVELİER

Ephestia kuehniella Zeller ve Sitotroga cerealella (Olivier) yumurtaları üzerinde Trichogramma evanescens Westwood'inbazı biyolojik özelliklerinin karşılaştırılması.

Ali ÖZPINAR

Beypazarı (Ankara) ilçesinde havuç ile münavebeye giren domates ekiliş alanlarında saptanan nematod türleri III. <em>Pratylenchoides </em>(Nemata: Tylenchida).

İ. KEPENEKÇİ, M.e. ÖKTEN

Mısırlarda zarar yapan Mısırkurdu (Ostrinia nubilalis Hbn.)'nun neden olduğu ürün kayıpları üzerinde çalışmalar.

M. KILIÇ, N. ÖZDEMİR

Beypazarı (Ankara) ilçesinde havuç ile münavebeye giren domates ekiliş alanlarında saptanan nematod türleri III. Pratylenchoides (Nemata: Tylenchida).

İ. KEPENEKÇİ, M.e. ÖKTEN

İzmir'de örtüaltında yetiştirilen domates, hıyar, biber ve marulda bulunan zararlı ve yararlı türler ile bunların popülasyon yoğunlukları üzerinde araştırmalar.

N. YAŞARAKINCI, P. HINCAL

Patates böceği (Leptinotarsa decemlineata Say )'nin mücadelesinde yaygın olarak kullanılan insektisitler ile Bacillus thuringiensis var. tenebrionis'in entegrasyon olanakları üzerinde toksikolojik çalışmalar.

G. ÜNAL, K. BENLİOĞLU, B. KILIÇ

Mısırlarda zarar yapan Mısırkurdu (<em>Ostrinia nubilalis</em> Hbn.)'nun neden olduğu ürün kayıpları üzerinde çalışmalar.

M. KILIÇ, N. ÖZDEMİR

<em>Ephestia kuehniella </em>Zeller ve <em>Sitotroga cerealella</em> (Olivier) yumurtaları üzerinde<em> Trichogramma evanescens </em>Westwood'inbazı biyolojik özelliklerinin karşılaştırılması.

Ali ÖZPINAR