BAĞIMSIZLIK DÖNEMİNDE ZALİMHAN YAQUB’UN ŞİİRLERİNDE “KARABAĞ” TEMASI

Yirminci yüzyıl şiirimizin en unutulmaz ve parlak figürlerinden biri olan Azerbaycan halkının en büyük oğlu Zalimhan Yaqub, zengin ve eşsiz yaratıcılığı, kamusal faaliyeti ve gerçek bir vatansever milliyetçi, Azerbaycanlı sevgilisi, vatandaş-entelektüel imgesi ile insanlarımızın ve edebiyatının ebedi anısına kazınmış. O, özel bir tonlamaya sahip bir şair, şair, hatip, belki de hayatında Azerbaycan'ın en ünlü ve önde gelen kişiliklerinden değerli övgü alan tek şairdir. Onun hakkında yüzlerce makale yazıldı ve eserleri Türk dünyası tarafından defalarca takdir edildi. Yüzlerce bilge insanın "Bu bir hakikat vergisi, doğuştan gelen bir yetenek, Tanrı'nın bir vergisi" dediğine tanık olduk. Sesinin tonu bakımından diğer tüm şairlerden farklıdır. Sadece şiiri için değil, felsefi düşünceleri için de hatırlandı. Zalimhan Yaqub, kelimelerin müzikle birliğini yarattı, müziğe olan sevgisi ve kelimeler en yüksek zirveleri fethetmesine yardımcı oldu. Zalimhan Yaqub, halkla bağlantılı bir şairdi, folklor üzerine çalışmasını temel aldı ve sözlü edebiyatımızın inceliklerinden bahsetti.

THE THEME OF “KARABAKH” IN THE POETRY OF ZALIMKHAN YAQUB DURING THE INDEPENDENCE PERIOD

The eldest son of the Azerbaijani people ,and one of the most memorable and brilliant figures of our twentieth century poetry, Zalimkhan Yaqub is engraved in the eternal memory of our people and the Azerbaijani literature with his rich and unique creativity, public activity and the image of a true patriotic nationalist, Azerbaijani lover, citizen-intellectual. He is a poet and , orator with a special intonation, perhaps the only poet who, received valuable praise from the most famous and prominent personalities of Azerbaijan when living. Hundreds of articles were written about him, and his work was repeatedly appreciated by the Turkic world.. He was remembered not only for his poetry, but also for his philosophical thoughts, and was not only accepted, but also was loved. Zalimkhan Yaqub created the unity of words with music, his love for music and words helped him to conquer the highest peaks. Zalimkhan Yaqub was a poet connected with the people, based his work on folklore, and spoke about the subtleties of our oral literature. 

___

  • 1. Həbibbəyli İsa. Ədəbi-tarixi yaddaş və müasirlik, Bakı:Nurlan,2007, s.394 2.Yaqub Zəlimxan.Bir əli torpaqda, bir əli haqda, Bakı:Azərbaycan, 1999,s.487 3.Qarayev Yaşar.Tarix yaxından və uzaqdan, Bakı:Sabah,1996,s.367 4.Mərziyyə Nəcəfova. Poeziya və Qarabağ problemi,Minbirmahnı,2009, s.360