Yeni ve Etkili Bir Aktörün Operasyonel Kodu’nun İncelenmesi: Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Uluslararası arenada kilit konumlara sahip yeni siyasi aktörler hakkındaki doyurucu ve yeterli bilgi eksikliği onların seçimlerini tahmin etme ve açıklama görevini çok daha karmaşık hale getirmektedir. Operasyonel Kod analizi yardımıyla eksik bilgiyi tedarik etmek mümkündür. Bundan dolayı, bu çalışmanın ana tezi Operasyonel Kod kullanarak oldukça yeni olan siyasi bir aktörün davranış biçimini anlamlandırmaktır. Siyasi metotları, tavırları, kararları ve siyasi süreçlerdeki derin etkisinden dolayı Türkiye’de önde gelen siyasi liderlerden biri olan Recep Tayyip Erdoğan öncelikli olarak kendisinden öncekilerle mukayese edildiğinde nispeten yeni bir aktör olmasından dolayı incelenmiştir. İkinci olarak Erdoğan, 15 Temmuz başarısız darbe girişimi esnasında ülkesinin varlığını sürdürebilmesiyle ilgili ciddi badirenin üstesinden gelen eşsiz bir liderdir. İşte bu bahsi geçen tüm sebeplerden dolayı, Erdoğan’ın Operasyonel Kodu bu makalenin ana tartışma konusudur.

Making a Determination from the Operational Code of a New and Influential Actor: President of Turkey Recep Tayyip Erdogan

Lack of sufficient and fulfilling information about new political actors who have key positions on the international stage, makes the task of explaining and predicting their choices much more complicated. With the help of Operational Code analysis it is possible to provide the missing information. Thus the main purpose of this article is to understand the behavioural pattern of a relatively new political actor by using Operational Code. Recep Tayyip Erdoğan, who has become one of the most prominent political leader in Turkey due to his political methods, manners, decisions and his deep impact on political processes, has been analyzed primarily for being a relatively “new actor” compared to his antecedents. Secondarily Erdoğan is a unique leader who has overcomed a serious crisis of survival of his country during 15 July failed coup d’etat. For all those aforementioned reasons, Operational Code of Erdoğan is the main argument of this paper.