Türkiye’de Ergenlerin Arkadaş-Akran Grupları İle İlişkileri ve Sapmış Davranışlar: Ankara Örneklemi

Çalışmamız Türkiye’de gençlerin arkadaş-akran grubu ve flörtleriyle yaşadıkları ilişkilerin onların depresyon belirtileri göstermesindeki ve intihar da dahil sapmış davranışlar içine girmelerindeki rolünü ortaya koymayı amaçlamaktadır. Örneklem grubunu Ankara’daki lise son sınıf öğrencileri oluşturduğu 726 genç ile yapılan survey çalışmasının neticesinde, gencin arkadaşlarına güvenmesi, sorunlarını ve sırlarını paylaşması, boş zamanlarını birlikte geçirmesi ile ebeveyni tarafından sevilen bir çocuk olması, ebeveyninin kullandığı pekiştireçler, aile içi şiddet, ebeveyninin kendisini anlamadığını düşünmesi, depresyon belirtileri göstermesi ve intihar düşüncesi arasında anlamlı ve güçlü ilişkiler bulunmuştur. Sonuç olarak sorunlu aile atmosferi yaşayan gençlerin, arkadaş-akranları ve flörtleriyle de olumsuz etkileşimleri olduğu ve intihar düşüncesi dahil pek çok sapmış davranış içinde oldukları saptanmıştır.

Relations of Adolescents With Their Peer Groups-Friends in Ankara and Deviated Behaviors

The aim of this study is to determine the role of adolescents’ relations with their peer groups-friends and dates in revealing depression symptoms and having deviated behaviours including suicide. The sampling group consists of 726 final year high school students in Ankara. As a result of the survey study carried out with this group, significant relations are found among the adolescent’s trust in his friends, sharing his problems and secrets with them, spending sparetime with them, being a desired child for his parents, reinforcements used by his parents, in-family violence, the idea of not being understood by his parents, showing symptoms of depression, and the idea of suicide. In conclusion, the adolescents having problems in the family have also negative interactions with friends-peer groups and dates and reveal many deviated behaviours including the idea of suicide.

___

Berman, A. L. & Jobes, D. A. (1997), Adolescent Suicide Assessment and Intervention, Washington D. C. : American Psychological Association.

Coleman, J. C. & Henry, L. B. (1999), The Nature of Adolescence. London: Routledge.

Conger, J. J. & Galambos, N. L. (1997), Adolescence and Youth. U. S. A. : Longman.

Douglas, J. (1967), The Social Meaning of Suicide. New Jersey: Princeton Uni. Press.

Durkheim, E. (1992), İntihar. (Çev: Ö. Ozankaya). Ankara: İmge Kitabevi.

Ekşi, A. (1985), Gençlik Döneminde Uyum ve Davranış Sorunları. (Gençlik Yılı Konfe- ransları). İstanbul: Hilal Matbaası, 25-38.

Ergin, N. (1993), İntihar Girişimi Olan ve Olmayan Ergenlerin Kendini Kabul ve Dep- resyon Düzeylerinin Karşılaştırılması. (Unpublished Master Thesis) Ankara: A. Ü. Sağlık Bil. Ens. Adli Psi. Bölümü.

Gibbs, J. & Martin, W. (1967), Status Integration and Suicide. A Saciological Study. Oregon: Oregon Books.

Güçlü, F. (2001), İntihar Umutsuzluğun Tırmanışı. Ankara: Sabev.

Güler, H. (1996), Adolesan İntihar Girişimlerinin İncelenmesi İle İlgili Bir Araştırma. (Unpublished Master Thesis) İstanbul: ist. Üni. Adli Tıp Enstitüsü, Sosyal Bilimler Anabilim Dalı.

Hawton, K. (1986). Suicide and Attempted Suicide Among Children and Adolescents, Newbury Park: Sage Publications.

Horroks, J. (1965), Adolescent Attitudes and Goals. Chicago: Aldine Pub. Com.,15-27

Kaya, N. (2002), “Neden İntihar Ediyorlar.” Karizma Dergisi, 12, 75-80.

Kolb, L. C. (1973), Modern Clinical Psychiatry. U. S. A. : W-B Sounders Company, 98- 105.

Preffer, C. R. (1985), Self Destructive Behavior In Children and Adolescents in Roy A. Psychiatric Clinics of North Amerika. Vol. 8. Nb. 7. June. 215-225.

Tarhan, N. (2002), “Neden İntihar.” Karizma Dergisi, 12, 41-46.

Yavuzer, H. (1985), Çocuk Psikolojisi. İstanbul: Altın Kitaplar Matbaası, 180-325.

Yörükoğlu, A. (1980), Çocuk Ruh Sağlığı, Ankara: Türk Tarih Kurumu, 276-300.

Ziyalar, A. (1985), Gençlik Çağında Ruhsal Hastalıklar, (Gençlik Yılı Konferansları). İstanbul: Hilal

bilig Ê Winter / 2005Ê Number 32: 83-108

© Ahmet Yesevi University Board of Trustees