MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ VE SEKTÖREL FARKLILIKLARI ALANINDA KAVRAMSAL BİR İNCELEME

Mali analizde temel amaç, işletmenin mali yapısı ve diğer işletmecilik faaliyetlerine ilişkin genel bir fikir edinmek ve bu kapsamda; işletmenin geçmiş, mevcut ve gelecekteki performansı hakkında bilgi edinmektir. Bu amaca yönelik olarak çok farklı çeşit ve kapsamda analiz yöntemleri kullanılmaktadır. Analizler hem muhasabe verilerine bağlı olarak yapılabilrken, bu tablolardan elde edilen göstergelerden (oran ve yüzdeler gibi) hareketle ekonometrik analizler de yapılabilmektedir. Çalışma kapsamında finans, hava ve sağlık sektörlerinde yaygın olarak kullanılan oran türleri incelenmiş yurt içi ve yurt dışı literatür taranarak gruplandırılmış ve özet halinde tablolaştırılmıştır. Yapılan inceleme sonuçlarına göre sektörlerde kullanılan oranların hem sayısının hem de türünün farklılaştığı tespit edilmştir 

A CONCEPTUAL INVESTIGATION IN FINANCIAL ANALYSIS TECHNIQUES AND SECTORAL DIFFERENCES

The main objective of financial analysis is to form a general idea of ​​the financial structure and other business activities of organizations, and in this perspective, to learn about the past, present, and future performance of these organizations. There are many different types and methods of analyses utilized for this objective. Analyzes can be done based on the accounting data, and econometric analyzes can be performed by using some indicators (such as the odds and percentages) obtained from these tables. Within the scope of the study, the types of rates widely used in finance, air and health sectors were examined and grouped and summarized in tables based upon the domestic and foreign literature. According to the results of the surveys conducted, it was observed that both the number and the types of the rates used in these sectors were significantly different from each other.

___

  • Akdoğan, N. 2010, Tenker, N. Finansal Tablolar ve Mali Analiz Teknikleri, (On birinci Baskı), Gazi Kitapevi, Ankara.
  • Akgüç, Ö. 2013, Mali Tablolar Analizi, (15.Baskı), Avcıol Yayınları, İstanbul.
  • Akıncı, N ve Erdoğan, N. 1995, Finansal Tablolar ve Analizi, (4. Baskı), Fakülteler Kitabevi- Barış Yayınları, İzmir.
  • Arat, E. 2005, Finansal analiz aracı olarak oranlar: ilkeler & yorumlar. Marmara Üniversitesi Nihad Sayar Eğitim Vakfı, İstanbul.
  • Aydın, N., Başar, M., ve Coşkun, M. 2007, Finansal Yönetim Gözden Geçirilmiş, (2.Baskı), Genç Copy Center, Eskişehir.
  • Bektöre, S., Çömlekçi, F., ve Sözbilir, H. 2013,. Mali Tablolar Analizi. Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
  • Çabuk, A. ve Lazol, İ. 2010, Mali tablolar analizi. (Sekizinci Baskı). Ekin Basım Yayın Dağıtım, Bursa.
  • Çetiner, E. 2007, İşletmelerde Mali Analiz. (Beşinci Baskı). Ankara: Gazi Kitabevi
  • Credit Analysis & Research Ltd. 2016. Ratios – Financial Sector. Ratios - Financial Sector Entities.
  • Fundamentals of Healthcare Finance 2009, Online Appendix B Financial Analysis Ratios. Chicago: Health Administration Press http://www.ache.org/pubs/hap_companion/gapenski%20fhf/FHFOLAPPB.pdf sayfasından erişilmiştir.
  • Gücenme, Ü. 2005, Mali Tablolar Analizi, (Üçüncü Baskı). Marmara Kitabevi, Bursa. Moore, J., Bolte, B., Hall, J., Swaringen, T., and Meyer, T. 2014, Financial Analysis. http://mmoore.ba.ttu.edu/Fin3321/Draft%203%20-%20Examples/Brinker-Draft%203%20Final.pdf sayfasından erişilmiştir.
  • Şamiloğlu, F. 2010, Akgün, A.İ. Finansal Tablolar Analizi. (2. Baskı). Ekin Basın Yayın Dağıtım, Bursa.
  • Stepanyan, A. 2014, March-April. “Traditional Ratio Analysis in the Airline Business: A Case Study of Leading U.S Carriers”. International Journal of Advances in Management and Economics, 3(2): 175-190