YÖNETİCİLERDE FİNANSAL PAZARLAMA ALGISININ ÖLÇÜMÜ

Günümüz rekabet koşullarında işletmelerin daha iyi yönetilebilmesi adına çeşitli farklı stratejiler denenmektedir. Daha iyi bir yönetim için de multi disipliner, yani birden fazla disiplinin bir arada olduğu çalışmalar önemli bir değişken haline gelmiştir. İşletmenin iki temel fonksiyonu olan pazarlama ve finans birlikte hareket ederek işletmeler için fayda yaratabilmektedir. Bu çalışmada da bu iki fonksiyonun entegre çalışmasına yönelik literatür ele alınmış ve yöneticilerin finansal pazarlama kavramına ilişkin bilinçleri ölçülmüştür. Bu doğrultuda pazarlama karması olarak bilinen ürün, tutundurma, dağıtım ve fiyat stratejilerinin; yöneticiler tarafından finansal pazarlama perspektifinde değerlendirilip değerlendirilmediği anket ile ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda yöneticiler fiyatlandırma ve dağıtım kavramlarında finansal pazarlama bakış açısı ile stratejilerini yürütmekteyken; ürün ve tutundurma kavramlarında finansal pazarlama bakış açısı ile stratejilerini yürütmezler.

MEASUREMENT OF THE FINANCIAL MARKETING PERCEPTION IN MANAGERS

 In today's competitive environment, various strategies are being tested for the better management of businesses. For better management, multidisciplinary work, combination of multiple disciplines has become an important variable. The two basic functions of the business administration; marketing and finance can work together to create benefit for businesses. In this study, the literature on the integrated operation of these two functions was discussed and the managers' awareness of the concept of financial marketing was measured. In this direction, product, promotion, distribution and price strategies, known as marketing mix, were measured by managers in a financial marketing perspective. In the direction of the results obtained, while the managers are carrying out the strategies with the perspective of financial marketing in terms of pricing and distribution; they do not carry out their strategies with the perspective of financial marketing in terms of product and promotion..

___

  • Büyüköztürk, Ş. (2016). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. 14. Baskı. Ankara, Pegem Akademi.
  • Daly, T., Kastner, J., & Mays, E. (1988, January). Integrating rules and inheritance networks in a knowledge-based financial marketing consultation system. In System Sciences, 1988. Vol. III. Decision Support and Knowledge Based Systems Track, Proceedings of the Twenty-First Annual Hawaii International Conference on (Vol. 3, pp. 496-500). IEEE.
  • Lehmann, D. (2002). Linking marketing decisions to financial performance and firm value. MSI Executive Overview, 1-5.
  • Özkan. T. (2015). Finansal Satış. Papatya Yayınevi.
  • Kaya, İ. (2015). Pazarlama Bi’Tanedir!. Babıali Kültür Yayıncılık.
  • Kavak, B. (2008). Pazarlama ve pazar araştırmaları. Hacettepe Üniversitesi Yayınları.
  • Ward, K. (2003). Marketing Finance. p:3.
  • Ward, K. (2013). Financial aspects of marketing. Routledge.