TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ BAĞLAMINDA BRICS & G7 ÜLKELERİNİN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ

Öz Toplumsal cinsiyet eşitsizliği” geçmişten günümüze süregelen en önemli tartışma konularından birisidir.  Bu konu hakkında sürekli araştırmalar yapılmakta ve bunun sonucunda devletler arasında çok taraflı anlaşmalar imzalanmaktadır. Fakat önemli olan ülkelerin sadece anlaşmaları imzalaması değil, bunları pratikte ne kadar uyguladıklarıdır. Nitekim son yıllarda ülkeler arası kalkınma ve gelişmişlik değerlendirmeleri söz konusu olduğunda “toplumsal cinsiyet” önemli bir değişken olarak değerlendirilmeye başlanmıştır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin günümüzde akılcı ilerlemenin ve sürdürülebilir kalkınmanın anahtarı olduğu görüşü genel kabul görmektedir. Bu çalışmanın amacı, gelişmiş ülkelerin yer aldığı G7 (Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve ABD) grubu ve 2000’li yıllar ile birlikte yükselen ekonomik güçler olarak adlandırılan BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) grubunu toplumsal cinsiyet eşitsizliği çerçevesinde karşılaştırılmalı olarak analiz etmektir. Bu hedefle çalışma 2008-2015 yılları arasında Dünya Ekonomi Forumu (World Economic Forum) tarafından hazırlanan Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu (The Global Gender Gap Report) verilerini kullanarak, BRICS ülkeler grubunun “toplumsal cinsiyet eşitliği” bağlamında G7 ülkelerine kıyasla nasıl bir gelişmişlik düzeyi ortaya koyduğu sorusuna cevap arayacaktır.

___

Acker, Joan (1992), “From Sex Roles to Gendered Institutions”, Contemporary Sociology , 21(5), 565-569.

Akın, Ayşe (2007), “Toplumsal Cinsiyet (Gender) Ayırımcılığı ve Sağlık”, Toplum Hekimliği Bülteni, 26 (2), 1-9.

Alptekin, Duygu (2008), “Üçüncü Dünya Ülkelerinde Kadın Hakları Bağlamında Feminizm”, Selçuk Üniversitesi Fen-edebiyat Fakültesi Edebiyat Dergisi, 1(20), 21-33.

Altan, Merve (2013), “Kadın Hakları Kavramı ve Ab Sürecindeki Türkiye'de Kadın Hakları ile İlgili Çalışmalar Yapan Sivil Toplum Kuruluşları”, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya.

Anand, Sudhir ve Sen, Amartya (2000), “Human Development And Economic Sustainability”, World Development, 28 (12), 2029-2049.