Bilimsel Bir Dergide Yayımlanan Nicel Veri Analizi Programları Kullanılmış Makalelerin Değerlendirilmesi

Bu çalışmanın amacı Türkiye’de bilimsel bir dergide yayımlanan nicel veri analizi programları kullanılmış makaleleri kapsamlı bir şekilde inceleyerek eğilimlerini ortaya çıkarmaktır. Çalışma için Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisinde 2011-2015 yılları arasında yayımlanan 525 makaleden, veri analizde SPSS, LISREL ve AMOS programlarından en az birinin kullanıldığı 184 makale içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler frekans, standart sapma, ortalama ve yüzde oranlarına dayalı olacak şekilde yorumlanarak tablolarla sunulmuştur. Makaleler; yayım yılı, yazar sayısı, dili, örneklem büyüklüğü, örneklemi, veri analiz araçları, araştırma yaklaşımı, veri analiz yöntemleri ve sayısına göre incelenmiştir. Çalışma sonucunda makalelerin çoğunluğunun 2012 ve 2013 yıllarında yayımlandığı belirlenmiştir. Ayrıca, makalelerin yarısından fazlası Türkçe dilinde ve iki yazar tarafından hazırlanmıştır. Örneklem grubunun büyük bölümünü yükseköğretim öğrencilerinin oluşturduğu ve araştırmacıların en çok 101-300 kişiden oluşan örneklem grupları ile çalıştığı tespit edilmiştir. Makalelerin çoğunda iki farklı veri analiz yöntemi ve veri analiz yöntemi olarak da çoğunlukla t-test, betimsel istatistikler ve ANOVA’nın kullanıldığı belirlenmiştir. Araştırma yaklaşımı olarak en çok nicel yaklaşımın, veri analizi programı olarak ise en çok SPSS programının kullanıldığı sonucuna ulaşılmıştır. 

Evaluation of the Articles in a Scientific Journal Using Quantitative Data Analysis Program

The purpose of this study is to reveal tendencies of articles within which quantitative data analysis program was used, and that were published in a scientific journal in Turkey by examining them thoroughly. For this research, out of 525 articles published in the Hacettepe University Journal of Education between the years 2011 and 2015, 184 articles, for the analysis of which SPSS, LISREL and AMOS softwareprograms were utilized, were probed by means of content analysis method. The data obtained from the study were presented as the form of tables including frequency, standard deviation, mean and percentage ratios, and then this data were interpreted accordingly. The articles were analyzed according to publication year, number of authors, language, sample size and group of sample, data analysis tool, research design, and the number and the method of data analysis. As a result of the study, it was determined that the vast majority of the articles were published in 2012 and 2013.  Moreover, more than half of the articles were written in Turkish and conducted by two authors. It has been determined that the majority of sample groups were composed of university students and the researchers studied with sample groups with 101-300 participants at most. In addition, two different data analysis methods were used in most of the articles. It was determined that t-test, descriptive statistics and ANOVA were mostly used as data analysis methods. In these studies, quantitative research methods were utilized mainly as the research design, and SPSS was the most utilized software as the data analysis program.

___

  • Açıkgül, K. & Aslaner, R. (2014). Bilgisayar destekli öğretim ve matematik öğretmen adayları: Bir literatür incelemesi. İnonü University Journal of Educational Sciences Institute, 1(1).
  • Arık, R. S., & Türkmen, M. (2009). Eğitim bilimleri alanında yayımlanan bilimsel dergilerde yer alan makalelerin incelenmesi. I. Uluslararası Türkiye Eğitim Araştırmaları Kongresi.
  • Balcı, A. (2009). Sosyal bilimlerde araştırma yöntem, teknik ve ilkeler (7.Baskı). İstanbul: Tübitak Bitav-Ceren Yayınları.
  • Creswell, J. W. (2003). Research Design: qualitative, quantitative, and mixed methods approaches (2nd Ed.). CA: Sage Publications.
  • Çiltaş, A. (2012). 2005-2010 yılları arasında matematik eğitimi alanında Türkiye’de yapılan yüksek lisans ve doktora tez çalışmalarının içerik analizi, The Journal of Academic Social Science Studies, 5 (7), 211-228.
  • Erdem, D. (2011). Türkiye’de 2005–2006 yılları arasında yayımlanan eğitim bilimleri dergilerindeki makalelerin bazı özellikler açısından incelenmesi: Betimsel bir analiz. Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Dergisi, 2(1), 140-147.
  • Günay, R., & Aydın, H. (2015). Türkiye’de çokkültürlü eğitim ile ilgili yapılan araştırmalarda eğilim: bir içerik analizi çalışması. Eğitim ve Bilim, 40(178), 1-22.
  • Karasar, N. (2010). Bilimsel araştırma yöntemi (21. baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Miles, M.B. & Huberman, A.M. (1994). Qualitative data analysis (2nd edition). Thousand Oaks, CA: Sage Publications.
  • Selçuk, Z., Palancı, M., Kandemir, M., & Dündar, H. (2014). Eğitim ve bilim dergisinde yayınlanan araştırmaların eğilimleri: İçerik analizi. Eğitim ve Bilim, 39(173).
  • Sözbilir, M., Güler, G., & Çiltaş, A. (2012). Türkiye’de matematik eğitimi araştırmaları: Bir içerik analizi çalışması. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 12, 565-580.
  • Şimşek, A., Özdamar, N., Uysal, Ö., Kobak, K., Berk, C., Kılıçer, T., & Çiğdem, H. (2009). İkibinli yıllarda Türkiye’deki eğitim teknolojisi araştırmalarında gözlenen eğilimler. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri Dergisi, 9(2), 115-120.
  • Ulutaş, F. & Ubuz, B. (2008). Research and trends in mathematics education: 2000 to 2006. Elementary Education Online, 7(3), 614-626.
Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-1076
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: BAYBURT UNIVERSITESI