Sınıf ve Branş Öğretmenlerinin İletişim Becerileri Düzeylerinin Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi: Eşme İlçesi Örneği

İletişim bireyler arasında simgelere ortak anlam kazandırma sürecidir (Kıran, 2012:153). Eğitimin toplumsal ilişkiler sonucu üretilmiş anlamları yeni kuşaklara aktarabilmesi için insancıl değerler üzerinde yapılanan bir iletişim sistemi oluşturmak gereklidir. Eğitim sistemimizin temeli ise okullardır. Öğretmen ve öğrenci okulda eğitim öğretim sürecinin iki önemli öğesidir. Öğretmenin sınıfta olumlu bir hava yaratması ve öğrenciler ile iyi bir iletişim kurması, öğrencilerin derse etkin bir şekilde katılmasına katkıda bulunmaktadır. Bu araştırmanın amacı sınıf ve branş öğretmenlerinin kişilerarası ilişkilerde sahip oldukları iletişim beceri düzeylerini belirlemektir. Araştırmada betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak "Kişisel Bilgi Formu" ile Ersanlı ve Balcı (1998) tarafından geliştirilen “İletişim Becerileri Envanteri” (İBE) kullanılmıştır.  Envanter zihinsel, duygusal ve davranışsal açıdan iletişim becerilerini ölçmektedir. Öğretmenlerin kişiler arası iletişimi cinsiyet, kıdem ve branşları bakımından incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini, Uşak ili Eşme ilçesinin merkez ve köylerinde çalışan sınıf ve branş öğretmenleri oluşturmaktadır.

Dizin / İndeks ULAKBİM Sosyal ve Beşeri Bilimler Veri Tabanı, EBSCOHOST, Index Copernicus, Proquest Education Journals Database, Modern Language Association, Citefactor, The Directory of Research Journal Indexing, Open Academic Journal Index, Ulrich’s Periodicals Directory

___

Balcı,A. (2005). Sosyal Bilimlerde Araştırma: Yöntem, Teknik ve İlkeler. Ankara: Pegem A

Bangir, G. (1997). Sınıf İçi İletişime İlişkin Öğretmen-Öğrenci Davranışları Görüşleri ve Önerileri. Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Başar, H. (2002). Sınıf Yönetimi. Ankara: Anı Yayıncılık.

Cüceloğlu, D. (2013). İnsan ve Davranışı. İstanbul: Remzi Kitapevi.

Çelik, V. (2008). Sınıf Yönetimi. Ankara: Nobel Yayınevi.

Çetinkaya, Z. (2011). Türkçe Öğretmen Adaylarının İletişim Becerilerine İlişkin Görüşlerinin Belirlenmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 19(2), 567-576.

Çubukçu, Z., Girmen, P. (2008). Öğretmenlerin Sınıf Yönetimi Becerilerine İlişkin Görüşleri. Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi. 44, 123-142.

Dilekmen, M., Başcı, Z. vd. (2008). Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin İletişim Becerileri. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 12(2), 223-231.

Doğan, S., Uğurlu, C. vd. (2014). Etkili Sınıf Yönetimi Uygulamalarına İlişkin Öğretmen Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Gaziantep University Journal of Social Sciences. 13 (4), 1097-1119.

Dökmen, Ü. (1997). Sanatta ve Günlük Yaşamda İletişim Çatışmaları ve Empati . İstanbul: Sistem Yayıncılık.

Ergin, A. (2012). Eğitimde Etkili İletişim. Ankara: Anı Yayınları.

Ersanlı, K. ve Balcı, S. (1998). İletişim Becerileri Envanterinin Geliştirilmesi. Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi. 10 (2), 712.

Gölönü, S., Karcı, Y. (2010). İletişim Meslek Lisesi Öğrencilerinin İletişim Beceri Düzeylerinin İncelenmesi (Ankara İl Örneği). İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. 31, 123-140.

Karagöz, Y., Kösterelioğlu, İ. (2008). İletişim Becerileri Değerlendirme Ölçeğinin Faktör Analizi Metodu ile Geliştirilmesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 21, 81-98.

Kıran, H. (Ed.) (2012). Etkili Sınıf Yönetimi. Ankara: Anı Yayıncılık.

Küçükahmet, L. (Ed.) (2011). Sınıf Yönetimi. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Nacar, F., Tümkaya, S. (2011). Sınıf Öğretmenlerinin İletişim ve Kişilerarası Problem Çözme Becerilerinin İncelenmesi, İlköğretim Online, 10(2), 493-511.

Özdemir, M.Ç. (Ed.) (2011). Sınıf Yönetimi. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Önder, A. (2005). Okul Çağı Çocuğu İle İletişim. İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.

Pehlivan, B. K. (2005). Öğretmen Adaylarının İletişim Becerisi Algıları Üzerine Bir Çalışma. İlköğretim Online, 4(2), 17-23

Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sınıf Öğretmenlerinin Hikâye Yazma Becerilerinin İncelenmesi

Süleyman SULAK, Arzu ÇEVİK, Yasemin SÖNMEZ

Fen ve Teknoloji Dersinde Bir Öğretim Materyali Olarak Bilgilendirici Kitapların Kullanımı: İlkokul 4. Sınıf Örneği

Murat AŞICI, Başak İNCE, Semra AKYOL

Sınıf Öğretmenlerinin Liderlik Kavramına ve İlkokul Yöneticilerinden Bekledikleri Liderlik Davranışlarına İlişkin Görüşleri

Soner DOĞAN, Hilal ÇALMAŞUR, Duran DEMİR

Saygı Değerine İlişkin Öğrenci Görüşleri

Nazan ÖZTÜRK

Okumaya Hazıroluşluğun İlkokul 4. Sınıf Öğrencilerinin Okuma Alışkanlıklarına İlişkin Tutumlarına Etkisi

Muamber YILMAZ, Ali DARICAN

İlköğretim İkinci Kademedeki (6–7. Sınıf) Öğretmen ve Öğrencilerin Bitişik Eğik Yazıya İlişkin Görüşleri

Muamber YILMAZ, Yadigar ÇAKIR

İlkokul Birinci Sınıf Öğrencileri: Öğretmenim Nasıl Yazıyorum?

Perihan ÖZKAYA, Umut ATAŞ

Okuma Uzmanlığına İlişkin Sınıf Öğretmenlerinin Görüşleri

Mehmet TURAN, Mehmet TURAN, Diyaddin ALP, Esat YILDIRIM, Turan TURAN, Erol ERDEM, İbrahim CELAYİR, Selçuk KÜPÇÜ, Kübra BABACAN

Sınıf Öğretmeni Adaylarının Sınıf Öğretmenliği Alan Sınavına Yönelik Görüşleri

Çavuş ŞAHİN, Serdar ARCAGÖK, Derya GİRGİN SARIDAŞ, Mehmet DEMİR

Fen Bilimleri Dersinde Sosyal Ağların Kullanımına İlişkin Öğretmen Görüşleri

Nil DUBAN, Fatma GÜLEÇ ISLAK, Firdevs GÜLEÇ, Seda KONAK, Arzu ÖZTÜRK, Hatice TÜRKEÇ