Ortaöğretim Öğrencilerinin Akademik Motivasyonlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi (Bartın Örneği)

Öz Akademik katılım olarak da nitelendirilen ve öğrenenin performansını en fazla etkileme gücüne sahip olan motivasyon bireyin bilişsel, duygusal ve davranışsal olarak eğitime bağlılığının belirleyicisi olarak tanımlanmaktadır. Bu araştırmanın amacı ortaöğretim öğrencilerinin akademik motivasyonlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesini amaçlamaktadır. Bu araştırmada tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma Batı Karadeniz Bölümünde yer alan bir ildeki ortaöğretim kurumlarının 9.10.11.ve 12. Sınıflarından 4041 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak Vallerand ve arkadaşları tarafından geliştirilen ve Çakır tarafından uyarlanan akademik motivasyon ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerin yanı sıra parametrik istatistiklerden t testi ve anova kullanılmıştır. Ortaöğretim öğrencilerinin içsel ve dışsal motivasyonları yüksek bulunmuştur. Araştırmada öğrencilerin akademik motivasyon ölçeği alt boyutlarından aldıkları puanlar ile cinsiyet arasında ilişki bulunmuştur. Kız öğrencilerin içsel ve dışsal motivasyonları erkek öğrencilerin motivasyonlarından anlamlı şekilde daha yüksektir. Araştırmada öğrencilerin akademik motivasyonlarının sınıf düzeyine göre değiştiği bulgusuna ulaşılmıştır. Okuldan memnun olma durumu ile akademik motivasyon alt boyutları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur.

___

Akandere, M., Özyalvaç, N.T. ve Duman, S. (2010). Ortaöğretim Öğrencilerinin Beden Eğitimi Dersine Yönelik Tutumları ile Akademik Başarı Motivasyonlarının İncelenmesi (Konya Anadolu Lisesi Örneği). Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 24, 1-10.

Barrett. D.W., Patock-Peckham, J.A., Hutchinson, G.T., Nagoshi, C.T. (2005). Cognitive motivation and religious orientation. Personality and Individual Differences 38, 461–474

Büyüköztürk, Ş., Çokluk, Ö. ve Köklü, N. (2014). Sosyal Bilimler İçin İstatistik. (15. Baskı). Ankara: Pegem.

Bos, C. S. ve Vaughn, S. (2002). Strategies For Teaching Students With Learning and Behavior Problems. (5th ed.). USA: Allyn and Bacon.

BRİTT, T. W. (2005). The Effects of İdentity-Relevance and Task Difficulty on Task Motivation, Stress, and Performance. Motivation and Emotion, 29(3), 189–202.

Çakır, E. (2006). Anadolu Öğretmen Lisesinde Okuyan Öğrencilerin Depresyon ve Motivasyon Düzeyleri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Sakarya Üniversitesi, Sakarya.

Deci, E. L. ve Ryan, R. M. (2000a). Intrinsic and Extrinsic Motivations: Classic Definitions and New Directions. Contemporary Educational Psychology, 25, 54-67.

Deci, E. L. ve Ryan, R. M. (2000b). The "what" and "why" of goal pursuits: Human needs and the self-determination of behavior. Psychological Inquiry, 11 (4), 227‐268.

Driscol, M. P. (2005). Psychology of Learning for İnstruction. Pearson Education, Limited.

Eggen, P. ve Kauchak, D. (2001). Educational Psychology. (5. Baskı), Merrill Prentice Hall.

Francis, A., Goheer, A., Haver-Dieter, R., Kaplan, A. D., Kerstetter, K., Kirk, A. L. (2004). Promoting academic achievement and motivation: a discussion & contemporary issues based approach.

Grolnick, W. S., ve Ryan, R. M. (1989). Parent Styles Associated With Children’s Self-Regulation and Competence in School. Jour¬nal of Educational Psychology, 81, 143-154.

İlğan, A., Oğuz, E. ve Yapar, B. (2013). Okul Yaşam Kalitesine İlişkin Algı ile Akademik Motivasyon Düzeyi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Menderes İlçesi Örneği). Abant İzzet Baysal üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 13 (2)157-176.

Karasar, N. (2002). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Nobel.

Karagüven, H.Ü. (2012). Akademik Motivasyon Ölçeği’nin Türkçe’ye Adaptasyonu. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri. 12(4), 2599-2620.

Kaysılı, B.K. (2008). Akademik Başarının Arttırılmasında Aile Katılımı. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Özel Eğitim Dergisi, 9 (1), 69-83.

Pintrich, P. R., ve Schunk, D. H. (2002). Motivation in Educa¬tion: Theory, research, and applications (2. Baskı). New Jersey: Prentice Hall.

Richardson, M. Abraham, C. Bond, R. (2012). Psychological Correlates of University Students’ Academic Performance: A Systematic Review and Meta-Analysis. Psychological Bulletin. Vol. 138, No. 2, 353–387

Rigby, C.S., Deci, E. L., Patrick, B.C. ve Ryan, R.M. (1992). Beyond the Intrinsic-Extrinsic Dichotomy: Self Determination in Motivastion and Learning. Motivation and Emotion. Vol 16 (3) 165-184.

Seyis, S. (2011). Ortaöğretim Öğrencilerinin Motivasyonları ve Duygusal Zekaları ile Akademik Başarıları Arasındaki İlişki. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon.

Schunk, D. H. (2009). Öğrenme Teorileri, Eğitimsel Bir Bakışla (Çev. M. Şahin). Ankara: Nobel.

Schwartz, S.J. ve Waterman, A.S. (2006). Changing interests: A longitudinal study of intrinsic motivation for personally salient activities. Journal of Research in Personality, 40(6), 1119–1136.

Türk Dil Kurumu (TDK). (2011).Genel Türkçe sözlük. http:// tdkterim.gov.tr/bts/ adresinden 20 Mart 2015 tarihinde edi¬nilmiştir.

Tucker, C.M., Zayco, R.A. Hermen, K.C., Reinke, W.M., Trujillo, M. Carraway, K., Wallack. C., Ivery. P. (2002). Teacher And Chıld Varıables As Predıctors Of Academıc Engagement Among Low-Income Afrıcan Amerıcan Chıldren. Psychology in the School. 39 (4). 477-488.

Ural, A. ve Kılıç, İ. (2005). Bilimsel Araştırma Süreci ve SPSS ile Veri Analizi. Ankara: Detay.

Uzbaş, A. (2009). Okul Psikolojik Danışmanlarının Okulda Saldırganlık Ve Şiddete Yönelik Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi, 18, 90-110.

Vallerand, R. J., Pelletier, L., Blais, M. R., Briere, N. M., Senecal, C. ve Vallieres, E. F. (1992). The Academic Motivation Scale: A Measure of İntrinsic, Extrinsic, and Amotivation in Education. Educational and Psychological Measurement, 52, 1003-1017.

Vallerand, R. J., Pelletier, L., Blais, M. R., Briere, N. M., Senecal, C. ve Vallieres, E. F. (1993). On the Assessment of İntrinsic, Extrinsic, and Amotivation in Education: Evidence on the Concurrent and Construct Validity of the Academic Motivation Scale. Educational and Psychological Measurement, 53, 159- 172.

Yazıcı. H. ve Altun, F. (2013). Üniversite Öğrencilerinin İçsel Ve Dışsal Motivasyon Kaynakları İle Akademik Başarıları Arasındaki İlişki. The Journal of Academic Social Science Studies. 6(6) 1241-1252.

Zimmerman, B. J. (1990). Self-Regulated Learning and Aca¬demic Achievement: An Overview. Educational Psychologist, 25 (1), 3-17.

Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Okul Yöneticilerinin Etik Liderlik Davranışlarının Öğretmenlerin Algı ve Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi

Soner DOĞAN, Celal UĞURLU, Orhan KAYA

Üstün Yetenekli Çocukları Fark Edebilme ve Destekleme Eğitiminin Öğretmenler Üzerindeki Etkisi*

Hatun YALIN SEVGİ, Pınar OCAK, Yavuz ERİŞEN, Fazilet BİRBEN YAVUZ

Eğitim Fakültesi Mezunu Müzik Öğretmenlerinin Armoni Bilgi Ve Becerilerine İlişkin Görüşleri

Özgür EROĞLU

Mesleki Müzik Eğitimi Veren Yükseköğretim Kurumlarındaki Öğrencilerin Eleştirel Düşünme Eğilimleri*

Levent ÇINARDAL, Binali ÇATAK, F. Ceyda ÇINARDAL

Dinamik Matematik Yazılımları ile Desteklenmiş Öğrenme Ortamında Öğretmen Adaylarının Teknolojik Pedagojik Alan Bilgilerinin İncelenmesi

Ercan ATASOY, Neslihan UZUN, Berna AYGÜN

Öğrencilerin Problem Çözme ve Problem Kurma Becerilerinin Değerlendirilmesi

Burçin GÖKKURT, Tuğba ÖRNEK, Fatih HAYAT, Yasin SOYLU

Algılanan Empatik Öz-Yeterlik ve Sosyal Öz-Yeterlik Ölçeğinin Türkçe Formunun Geçerlik ve Güvenirliği

Ahmet AKIN, Mehmet BAŞÖREN

Okul Öncesi Öğretmenlerinin Bilimsel Çalışmalara Yönelik Okuma Alışkanlıkları

Abdullah KILDAN, Berat AHİ

David Fetterman’ın Değerlendirme Modeli: Yetkilendirme Değerlendirmesi

Fadime KOÇ DAMGACI, Yeliz KAYA, Rafet GÜNAY

Algılanan Empatik Öz-Yeterlik ve Sosyal Öz-Yeterlik Ölçeğinin Türkçe Formunun Geçerlik ve Güvenirliği*

Ahmet AKIN, Mehmet BAŞÖREN