Eğitim ve Zihinsel Değişim

Eğitim, değişme ve gelişme olmak üzere iki temel süreci kapsamaktadır. Eğitim gelişmeyi gelişme de eğitimi gerektirmektedir. Bu nedenle eğitim sürecinde bireyin bilgi, davranış ve zihninde değişiklik yapmaya çalışılmaktadır. Bunlar eğitim yaklaşımlarına göre değişmektedir. Geleneksel yaklaşımda öğrencinin bilgileri, Davranışçı yaklaşımda davranışları, Bilişsel yaklaşımda “zihinsel şemaları” Yapılandırıcı yaklaşımda ise “zihinsel süreçlerini değiştirme” üzerinde durulmaktadır. Günümüzde uygulanan yapılandırıcı yaklaşıma göre öğrenme zihinsel bir değişmedir. Öğrenen birey önceki durumdan yeni bir duruma geçmekte ve değişmektedir. Bu değişim önce zihinde başlamakta ardından davranış ve tutumlara yansımakta ve zamanla kalıcı olmaktadır. Ancak her öğrenme etkinliği bir değişimle sonuçlanmamaktadır. Geleneksel yaklaşımda bilgi aktarma, ezberleme ve tekrarlama yoluyla öğrenmeye ağırlık verilmektedir. Bu uygulama sıfır düzey öğrenme olarak değerlendirilmekte, bireyin zihin ve davranışlarında bir değişme olmamaktadır. Davranışçı yaklaşımda şartlandırma yoluyla gerçekleşen öğrenme birinci düzeye yerleşmekte ancak yine istenilen gelişim düzeyine ulaşılamamaktadır. Bilişsel ve yapılandırıcı öğrenme ikinci ve üçüncü düzeye yerleşmekte, bu öğrenmeler sonucunda bireyin zihin ve davranışlarında kalıcı değişmeler olmaktadır. Ülkemizde çoğu eğitim kurumunda öğrenciler eski ve alt düzey öğrenme türlerine yönlendirilmekte, bu durum öğrencilerin dil ve zihinsel becerilerinin yeterince geliştirilememesine neden olmaktadır. Oysa ilk okuldan üniversiteye kadar zihinsel süreç ve becerileri geliştirici öğrenmeye ağırlık verilmeli, ülkemizin geleceğine yön verecek bireyler yetiştirilmelidir.

Dizin / İndeks ULAKBİM Sosyal ve Beşeri Bilimler Veri Tabanı, EBSCOHOST, Index Copernicus, Proquest Education Journals Database, Modern Language Association, Citefactor, The Directory of Research Journal Indexing, Open Academic Journal Index, Ulrich’s Periodicals Directory

___

  • Basque,J., Rocheleau,J., Winer,L.,(1998). Une Approche Pédagogique Pour l'école İnformatisée, École informatisée Clés en main du Québec inc.
  • Basque, Josianne. (2003). Le développement cognitif : Quelques notions de base. Document pédagogique du cours TEC 6200 « Technologie de l'information et développement cognitif». Montréal : Télé-université.
  • Bateson, Gregory (1977). Vers une écologie de l'esprit, Le Seuil, Paris.
  • CECR (2000). Cadre européen commun de référence pour les langues. Apprendre, enseigner, évaluer, Division Des Langues Vıvantes, Strasbourg, Conseil de l'Europe, Didier
  • De Landsheere, Viviane (1992). L'éducation et la formation : science et pratique ,Paris PUF
  • Giordan, Andre (1998). Apprendre , Débats Belin.
  • Güneş, F. (2014,a).Eğitimde Temel Kavramlar ve Çağdaş Yönelimler, Eğitim Bilimine Giriş, Editör F.Güneş, Ankara: Pegem.
  • Güneş, F. (2014,b).Tanım ve Kavramlar, Öğretim İlke ve Yöntemleri, Editör F.Güneş, Ankara: Pegem.
  • Güneş, F.(2014).Sınıf Yönetimi Yaklaşım ve Modeller, Ankara: Pegem.
  • Houssaye, Jean (2000). Le triangle pédagogique. Théorie et pratiques de l'éducation scolaire, Peter Lang, Berne.
  • Lang, H., McBeath, A. ve File,J. (1995). Teaching Strategies and Methods for Student, Centered instruction. Toronto: Harcourt Brace
  • Loarer Even. L'éducation cognitive : modèles et méthodes pour apprendre à penser. In: Revue française de pédagogie. Volume 122, 1998. Recherches en psychologie de l'éducation. pp. 121-161.doi : 10.3406/rfp.1998.1141
  • Meirieu, Philippe ve Develay, Michel.(1996). Le transfert des connaissances, Lyon, C.R.D.P. de Lyon.
  • OCDE,2005. La définition et la sélection des compétences clés, Résumé,Mep_int_French.
  • Pirotton, Gérard.(2014 ).Les catégories de l'apprentissage et de la communication, Niveaux logiques, catégories de l'apprentissage et de la communication, Gregory Bateson, www.users.skynet.be/gerard.pirotton.
  • Reboul, Olivier.(1980). Qu'est-ce qu'apprendre ? (Pour une philosophie de l'enseignement), Paris, Col. L'Éducateur, N° 75, P.U.F.
  • Rezeau, joseph.(2014). Qu'est-ce qu'apprendre ?,joseph.rezeau.pagesperso-orange. fr/.../ theseNet...E.T. 01.08.2014
  • Raynal,Françoise,Rieunier Alain,(1997).Pédagogie:dictionnaire des concepts clés,Paris:ESF.
  • Rocheleau, Johanne (2000). L'influence du béhaviorisme dans la pratique éducative, Université du Québec à Chicoutimi. http://uqac.ca/TroisDDD/2definir/2_5_1behavio.pdf.
  • Tardif, Jacques.(1999). Le transfert des apprentissages. Montréal, Éditions Logiques. Tardif, Jacques. (1997). Pour un enseignement stratégique. Montréal : Editions Logiques.
Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Problemli İnternet Kullanımı İle Üniversite Yaşamına Uyum İlişkisi

Ebru İKİZ, Doç. Dr. Fatma İKİZ, Arş. Gör. Esra ASICI, Arş. Gör. Mustafa SAVCI, Arş. Gör.canan YÖRÜK

Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Uygulaması Dersleriyle İlgili Görüşlerinin Değerlendirilmesi

Doç. Dr. Muamber YILMAZ, Dr. Hüseyin ÖZÇAKMAK

Bir Öğretmen Adayı Örnekleminde Profesyonel Psikolojik Yardım Almaya İlişkin Tutum

Çınar KAYA

Toksik Liderlik Ölçeğinin Geliştirilmesi

Doç. Dr. Nurhayat ÇELEBİ, Arş. Gör. Halim GÜNER, Veysel YILDIZ

4MAT Öğretim Yöntemi ve Sunuş Yoluyla Öğretim Yöntemine Göre Öğrencilerin Öğrenme Stilleri İle Başarıları Arasındaki İlişkinin Araştırılması

Dr. Serap ERGİN, Prof. Dr. Musa SARI

Bazı Değişkenlere Göre Öğretmenlerin Empatik Eğilim Düzeyleri

Doç. Dr. Gizem SAYGILI, Öğr. Gör. Halit KIRIKTAŞ, Arş. Gör. Hüseyin GÜLSOY

Dil Öğretiminde Teknolojinin Materyal Olarak Kullanımına Bir Örnek: “Flipped Classroom”

Doç. Dr. Fahri TEMİZYÜREK, Okt. Nihan ÜNLÜ

Üniversite Spor Bölümü Öğrencilerinin Atılganlık ve Karar Verme Stillerinin Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi

Yrd. Doç. Dr. Meriç ERASLAN

7. Sınıf Matematik Ders Kitapları Cebir Kazanımlarının Ön Örgütleyiciler Açısından İncelenmesi

Doç. Dr. Hülya GÜR, Arş. Gör. Mevhibe KOBAK DEMİR

Akademisyenlerin Sınıflarında Örgütsel Değer Yönetimi Düzeyleri ve Öğretim Sürecinde İnovatif Uygulamaları

Arş. Gör. Mustafa FİDAN