NEVŞEHİR KENTİÇİ YOL BİTKİLENDİRMELERİNİN ESTETİK-FONKSİYONEL YÖNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ VE KULLANILAN BİTKİ TÜRLERİNİN TESPİTİ

Günümüzde artan yapılaşma ile birlikte kentlerimiz doğadan uzaklaşmakta ve yeşil alanlar yapı kitleleri arasında sıkışıp kalmaktadır. Yapay çevrelere dönüşen kentlerde doğaya ve yeşile olan özlem her geçen gün artmaktadır. Kent kimliğinde önemli rol oynayan bitkilendirilmiş yollar, kentsel açık-yeşil alanların çatısını oluşturmaktadır. Ayrıca kent içi yol bitkilendirmesi estetik, fonksiyonel, ekolojik, psikolojik ve ekonomik olarak da kente bir çok katkı sağlar. Bu çalışma kapsamında Nevşehir kentinde önemli 7 güzergah incelenerek, bu güzergahlardaki yol kenarı, orta refüj ve kavşaklarda kullanılan bitki türleri tespit edilmiş olup bitkilendirme ilkeleri çerçevesinde yol bitkilerinin kente ve kentsel açık-yeşil alan sistemlerine olan katkısı değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda her bir güzergah tanımlanarak baskın bitki türleri ortaya konmuş ve yollara ait bitki anahtarları oluşturulmuştur. Sonuç olarak Nevşehir kentinde yapılan bitkilendirme çalışmaları ile kente kimlikli yollar kazandırılmaya çalışılmış fakat yapılan uygulamalarda yanlış tür seçimi ve hatalı dikim teknikleri tespit edilmiştir. Dolayısıyla uygulama çalışmalarında kent içi yol bitkilendirme teknikleri çerçevesinde uygun boy, çap ve form özelliklerine sahip bitki türleri tercih edilmelidir.

AESTHETICAL-FUNCTIONAL EVALUATION OF NEVŞEHİR URBAN ROADS PLANTING AND DETERMINATION OF USED PLANT SPECIES

Today, with the growing number of buildings, cities move away from nature and green spaces remain trapped between the building masses. As cities turn into artificial environments, longing for nature and green increases every day. Planted roads which play an important role in the urban identity constitute the foundation of urban open-green space. Moreover, urban road plantation makes aesthetic, functional, ecological, psychological and economic contributions to the city.In the scope of this study, seven important routes in Nevşehir City have been examined. The plant species which are used in road sides, central refuge and intersections along these routes have been identified. In addition, contributions of the road plants to the city and to urban open-green area systems have been evaluated within the framework of the plantation principles. With obtained data, by defining each route, dominant plant species have been identified and plant keys of the related roads have been established. As a result, there has been efforts to create characteristic roads with plantations in the Nevşehir City but it is determined that wrong plant type selection and improper planting techniques have been used in these practices. Therefore, plant species which have suitable diameter, form and size should be preferred in applications within the framework of urban road planting design techniques.
Bartın Orman Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-0943
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi