İç Mekan Tasarım Bitkilerinin Kullanıcılar İçin Toksik Özellikler Bakımından Değerlendirilmesi

Günümüzde ticari bir sektörün parçası olarak yer alan iç mekân bitkileri, yaşam alanlarında estetik ve işlevsel özellikler için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle ev, ofis, alışveriş merkezleri vb. alanlar iç mekân bitkilerinin çok sık bir şekilde yaşam alanı buldukları yerler olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaşam alanlarını daha çekici hale getirme, ortama renk katma gibi estetik özellikleri ile birlikte vurgu, maskeleme gibi işlevsel ve ortam içerisinde yer alan zararlı maddeleri absorbe etme gibi ekolojik özelliklere sahip olan iç mekan bitkileri, kullanıcılar (insanlar ve evcil hayvanlar) üzerinde bazı toksik etkiler meydana getirebilmektedir. Bursa ili merkez ilçelerinde gerçekleştirilen bu çalışma kapsamında, iç mekân bitkisi olarak değerlendirildiği belirlenen türler toksik özellikleri bakımından incelenmiştir. Elde edilen veriler en fazla satışı gerçekleştirilen iç mekân bitkilerinin sadece % 25,92’sinin toksik özellik taşımadığını göstermiştir. Bu türler içerisinde yer alan Anthurium scherzerianum, Dieffenbachia maculata, Dieffenbachia seguine, Dracaena deremensis, Dracaena fragrans massengena, Dracaena marginata, , Spathiphyllum wallisii, Yucca aloifolia’nın evcil hayvanlar için toksik özelliği ile ön planda oldukları belirlenmiştir.

Evaluation of Toxic Properties for User of Interior Design Plants

Nowadays, indoor plants that are part of the commercial sector commonly be in use in living quarters for estetical and functional features. Especially the areas such as houses, offices, shopping centers are the places where we often see indoor plants. Indoor plants, beside having estethical characteristics such as making living spaces more attractive and adding color to the interior, they also have functional features like emphasising and masking and ecological characteristics such as absorbing harmful substances in the environment. However, indoor plants can cause some toxic effects on the users (people and domestic animals). In the scope of this study, which is carried out in the central districts of the province of Bursa, the species evaluated as indoor plant are examined in terms of their toxic properties. The data obtained shows that only 25,92% of indoor plants that are sold the most are not toxic. It has been determined that Anthurium scherzerianum, Dieffenbachia maculata, Dieffenbachia seguine, Dracaena deremensis, Dracaena fragrans massengena, Dracaena marginata, Spathiphyllum wallisii and Yucca aloifolia are preliminary toxic plants for domestic animals.

___

  • Anonim (2017). Poisonous Plants. www.aspca.org/pet-care/animal-poison-control/toxic-and-non-toxic-plants/dracaena (Erişim Tarihi: 27.10.2017).
  • Atasoy, N (2012). Bina İçi Mekânlarda Kullanılan Zehirli Süs Bitkileri Üzerinde Araştırmalar. Marmara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. 150s.
  • Filmer, AK (2012). Safe and Poisonous Garden Plants. University of California, Davis. USA.31 p.
  • Knight, AP (2007). A Guide to Poisonous House and Garden Plants. CRC Press. Taylor and Francis Group, LLC.324 p.
  • Mowry, JB, Spyker DA, Brooks DE, Zimmerman A, Schauben JL (2016). 2015 Annual Report of the American Association of Poison Control Center’ National Poison Data System (NPDS): 33rd Annual Report. Clinical Toxicology, Vol.54(10):924-1109.
  • Nelson, LS, Shih, RD, Balick ML (2007). Handbook of Poisonous and Injurious Plants. Second Edition. Springer. 340 p.
  • Oral, N (1999). İç Mekân Süs Bitkileri. 3.Baskı. Ezgi Kitabevi Yayınları. Bursa.374 s.
  • Yazgan, ME, Uslu, A, Özyavuz, M (2009). İç Mekân Bitkileri ve Tasarımı. Ankara Üniversitesi Yayın No:1575, Ders Kitabı:527, Ankara Üniversitesi Basımevi. 280 s.
  • Wolverton, B.C., Johnson, A., Bounds, K. (1989). Interior Landscape Plants for Indoor Air Pollution Abatement. NASA, John C. Stennis Space Center, Science and Technology Laboratory, Stennis Space Center, USA. 22 p.
  • Zencirkıran M (2016). Kapalı Ortamlarda Sağlıklı ve Konforlu Çalışma İçin İç Mekân (Salon) Bitkilerinden Yararlanma. Diş Hekimliği Dergisi, Sayı 126, 58-62.
Bartın Orman Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-0943
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi