GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE MELES DERESİ

İzmir Kenti’yle ilgili tarihi kitaplar incelendiğinde, Meles Deresi adına sıklıkla rastlanmaktadır. Antikçağdan yirminci yüzyıla gelinceye kadar önemini koruyan Meles Deresi’nden yazarlar; ‘kutsal kabul edilen dere’ olarak bahsetmekte, Homeros’un adının Meles ile birlikte anıldığını bildirmektedir. Meles Deresi, seyyahların İzmir’e geldiklerinde uğramadan geçmediği, ticari yolların üzerinden yer aldığı bir dere olarak 19. yüzyılda önemini korumaya devam etmiştir. 20. yüzyıla gelindiğinde, hızlı kentleşmeden Meles Deresi’nin de etkilendiği, çevresini gecekondular ve sanayi binalarının kuşattığı, suyunun kirlendiği ve kanal içine alınarak dere görüntüsünden uzaklaştığı görülmektedir. Bu çalışmada Meles Deresi’nin öneminin geri kazandırılması, kentin simge alanlarından biri haline dönüştürülmesi ve kullanılırlığının arttırılması gerekliliği üzerinde durulmaktadır.

FROM PAST TO EXTANT THE RIVER MELES

As the historical books on Izmir Province are studied, it is seen that ‘The River Meles’ have been frequently mentioned. The river preserving its importance from Ancient Ages to the 20th century, have been discussed by the writers as the ‘holy river’ and the name Homers have been mentioned with the river. In the 19th century, the River Meles preserved its importance as a river that the voyagers visited and the commercial accesses intersected. In the 20th century, the river was overwhelmed by urbanization, surrounded by the squatter houses and the industrial buildings and its water has been polluted; besides, by being involved in a channel, it does not look like a stream. In this study, to re-gain the importance of the River Meles, to convert it to one of the symbols of the province and to increase its accessibility has been emphasized.

___

  • o Aksoy, Y. 2002 Smyrna İzmir Efsaneden Gerçeğe, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayını, Kent Kitaplığı Dizisi:23, İzmir.
  • o Aras, A. 2000 Yüz Yıl Öncesinden İzmir, İzmir Kent Kültürü Dergisi, İzmir, (2), 237–242.
  • o Bauden, F. 2003 İzmir Gezisi, Antoine Galland’ın Bir El Yazması (1678), İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayını, Kent Kitaplığı Dizisi:43, İzmir Yayımcılık A.Ş., İzmir.
  • o Baykara, T. 1974 İzmir Şehri ve Tarihi, Ege Üniversitesi Rektörlük Yayınları No:38, İzmir.
  • o Buca Belediyesi, 2005a Nostalji, İzmir Buca Belediyesi Resmi İnternet Sitesi, http://www.bucabld. gov.tr/nostalji.php
  • o Buca Belediyesi, 2005b Tarih, İzmir Buca Belediyesi Resmi İnternet Sitesi, http://www.bucabld. gov.tr/nostalji.php
  • o Cadoux, C. J. 2003 İlkçağda İzmir, Kentin En Eski Çağlardan İ.S. 324’e Kadar Tarihi, İletişim Yayınları, İstanbul.
  • o Ekinci, O.1997 Kıyılar ve Toplum Yararı, Ege Mimarlık, İzmir, (24), 36–38.
  • o İzmir Valiliği, 2005 Turizm, T.C. İzmir Valiliği Resmi İnternet Sitesi, http://www.izmir.gov.tr/turizm/
  • o İZTO, 2005 İzmir Resimleri, İzmir Ticaret Odası Resmi İnternet Sitesi, http://www.izto.org.tr
  • o Kılıçaslan, Ç. 2004 Akarsuların Kentsel Gelişme – Dönüşüm Süreci İçinde Çeşitli Kullanımlar Yönünden Etkileşimlerinin İzmir Kenti Örneğinde Ortaya Konulması, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, İzmir.
  • o Öztan, Y. ve Çalık, E. 2000 Ülkemizde Kentsel Yerleşme Alanlarında Çevre Olgusu Bağlamında Akarsu Kaynakları ve Değerlendirme Olanakları: Ankara Kenti Örneği, 2000’li Yıllarda Yaşadığımız Çevre ve Peyzaj Mimarlığı Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, Ankara Üniversitesi Basımevi, (283), 277–283, Ankara.
  • o Sevgi, C. 1988 Kentleşme Sürecinde İzmir ve Gecekondular, Uzman Yayıncılık, İzmir.
  • o Yaranga, O. 2002 XIX. Yüzyılın İlk Yarısında Fransız Gezginlerin Anlatımlarında İzmir, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayını, Kent Kitaplığı Dizisi:6, İzmir.