Dikey Bahçelerin Avantajlari ve Riskleri

21. yüzyılın en büyük sorunlarından birisi olan kentleşme; yapı alanları ve nüfus artışı gibi olumsuzluklarla birlikte birçok çevre sorununa da neden olmaktadır. Kentsel yeşil alanların azalması birçok çevre sorununa neden olurken dikey bahçe kavramının da geliştirilmesine zemin hazırlamıştır. Dikey bahçeler, cephe duvarlarının çeşitli sistemler yardımı ile çeşitli bitki türleri kullanılarak kaplanması olarak tanımlanmaktadır. Dikey bahçelerin kentlerde yeşil alan miktarını artırmanın yanı sıra ses ve ısı izolasyonu, enerji verimliliği, hava kalitesini iyileştirme, ısı adası etkisini azaltma, estetik görünümleri ile insan psikolojisine olumlu katkı yapmak gibi işlevlere sahiptir. Dikey bahçelerin sürekli bakım zorluğu, maliyet, bilgi ve bilinç eksikliği gibi faktörler sadece estetik amaçlı kullanılmasına zemin hazırlamakla birlikte uygulamaların yaygınlaşmasına engel olmaktadır. Bu çalışma dikey bahçelerin sağladığı yararların ve neden olduğu olumsuz yanların belirlenmesi amacı ile gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda yurtiçi ve yurtdışında yapılan tüm çalışmalar incelenerek literatür taraması yapılmış ve dikey bahçe çeşitleri ile dikey bahçelerin olumlu ve olumsuz yönleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda dikey bahçelerin kentsel alanlarda özellikle enerji verimliliğini artırmakta ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasında önemli bir yer tuttuğu ortaya konmuştur.

Advantages and Risks of Vertical Gardens

Urbanization which is one of the most serious problems in 21st Century, causes many environmental problems such as concrete areas and population increase. Although the decreasing urban green areas cause many environmental problems, it provides a basis for developing vertical garden. The vertical gardens are defined as gardens that cover façade walls with using various plant species by systems.The vertical gardens not only increase urban green areas but also have some functions such as sound and heat isolation, energy productivity, air quality improvement, heat island reduction, aesthetics occurrence, and positive contribution to human psychology. Factors such as constant maintenance difficulties, high cost, lack of knowledge and consciousness in vertical gardens are preparing for the aesthetic purposes and preventing the spread of applications. This study was carried out with the aim of determining the advantages of the vertical gardens and their risks. In this context, literature review was conducted and vertical garden’s types and the advantages and risks of vertical garden were examined. As a result of the study, it has been revealed that the vertical gardens had an important place in urban areas especially for increasing energy efficiency and ensuring sustainable development.

___

  • o Bjerre, L.A., 2011. Green Walls. MSc Thesis, VIA University College, Horsens, Denmark, pp. 13.
  • o Dikmen, Ç.B., 2011. Sample Study of Energy Efficient Building Design Criteria. Journal of Politechnic, Vol: 14, No: 2, pp. 121-134.
  • o Kanter, İ., 2014. Vertical Garden in Urban Design. MSc Thesis, Ankara University, Ankara, Turkey, pp. 21-22.
  • o Mir, M. A., 2011. Green Facades and Building Structures. MSc Thesis, Delft University of Technology, Delft, Holland, pp. 119.
  • o Ottele, M., 2011. The Green Building Envelope Vertical Greening. PhD Thesis, Delft University of Technology, Delft, Holland, pp. 36-39.
  • o Örnek, M.A., 2011. A Case Based Design System Purpose For Using in Vertical Garden Design Process. MSc Thesis, Istanbul Technical University, İstanbul, Turkey, pp. 36-37.
  • o Perini, K., Ottele, M., Haas, E. M. and R. Ralteri, 2011. Greening The Building Envelope, Façade Greening and Living Wall Systems, Open Journal of Ecology, Vol: 1, No: 1, pp. 1 -8.
  • o URL1, 2013. Web site: https://www.london.gov.uk/sites/default/files/wccr2013.pdf, Access date: 18.10.2015
  • o URL2, 2015. Web site: http://www.worldcitiescultureforum.com/cities/, Access date: 20.12.2015
  • o URL3, 2015. Web site: http://www.ancientcityofbabylon.com/Hanging-Gardens-of-Babylon.html, Access date: 14.09.2015
  • o URL4, 2015. Web site: http://www.cedbik.org/yesil-bina-nedir_p1_tr_3_.aspx, Access date: 12.10.2015
  • o URL5, 2015. Web site: http://www.cedbik.org/imagess/CEDBIK-KONUTSERTIFIKAKILAVUZU-Haziran-2015-BAKANLIK.PDF, Access date: 12.10.2015
  • o Wong, N.H., Tan, A.Y.K., Chen, Y., Sekar, K., Tan, P.Y., Chan, D., Chiang, K., Wong, N.C., 2009. Thermal Evaluation Of Vertical Greenery Systems For Building Walls. Building and Environment, Vol:45, No:3, pp. 663-672.
  • o Yeung, J.S.K., 2008. Application Of Green Wall Panels In Noise Barriers. Hong Kong, pp. 9.
Bartın Orman Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-0943
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi