Bartın Kentindeki Sanayi Bölgelerinin Ekolojik Planlama Ve Kent Ekolojisi Açısından İrdelenmesi

Sürdürülebilir kalkınmanın temel bakış açılarından biri olan “doğal kaynakların tüketilmeden kullanımı” ilkesi tüm dünyada benimsenmekte olup, mekan planlama stratejileri doğal kaynakları göz önüne alan bir boyut kazanmıştır. Türkiye’de de, dünyaca yaygın olan ekolojik perspektife dayalı planlama stratejilerinin belirlenmesi ve benimsenmesi gereklidir. Ekolojik yaklaşım ve doğal kaynakların korunması ilkesi Türkiye’deki yasal mevzuatta yer almasına rağmen, pratik süreçte kent ekolojisi ve kentsel ekosistem açısından ekolojik değerlendirmelere ihtiyaç vardır. Sürdürülebilirlik ve yenilenebilen kaynaklar ile yenilenemeyen kaynakların dikkate alınması, sürdürülebilir ve yaşanılabilir şehirlere yönelik planlama süreçlerinde karar vericilere eşlik eden temel kavram ve eylemlerdir. Bu araştırmada, Bartın ilinin sanayi bölgeleri araştırılmıştır. Üzerinde sanayi tesislerinin kurulduğu arazilerin coğrafi, topoğrafik, jeolojik, hidrolojik ve bitkisel yapısı araştırılarak, ekolojik planlama ve kent ekolojisi yaklaşımı ile endüstriyel arazi kullanımlarının mevcut durumu irdelenmiştir.

Examination of Industrial Land Uses in Bartin City with the Aspects of Ecological Planning and Urban Ecology

The principle of “usage of natural resources without exhausting them”, as one of the major principles of sustainable development, has been adopted in the world. Thus spatial planning strategies have gained a dimension considering natural resources. Also in Turkey, worldwide planning strategies based on ecological perspective should be determined and adopted. Although these approach and principles mentioned above were included legal legislation, there is a need for ecological assessments from urban ecology and urban ecosystem. Consideration of sustainability, renewable resources and nonrenewable resources are major concepts and actions guiding to decision makers in planning process for sustainable and livable cities. In this research, industrial zones of Bartın province were investigated. Examining geographical, topographical, geological, hydrological, soil and floristic structure of the lands on which industrial establishments were located, current status of industrial land uses were evaluated with the aspects of ecological planning and urban ecology.

___

  • Anonim, 1998. Cumhuriyetimizin 75. Yılında Bartın Kitabı, Bartın
  • Anonim, 2007. 2006 Yılı Bartın İli Çevre Durum Raporu, T.C Bartın Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Bartın.
  • Anonim, 2008. Bartın Organize Sanayi Bölgesi Atıksu Arıtma Tesisi Önfizibilite Raporu, Bartın
  • Atabay, S., 1991. Doğal Çevreye Uyumlu Planlama, Cumhuriyet Gazetesi, 5 Kasım 1991.
  • Aytekin, İ., 2008. Bartın Kenti ve Yakın Çevresindeki Sanayi Alanlarının Kent Ekolojisi Açısından İrdelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Çelikyay, S., 2005. Arazi Kullanımlarının Ekolojik Eşik Analizi ile Belirlenmesi, Bartın Örneğinde Bir Deneme, Doktora Tezi, YTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı, İstanbul
  • Çelikyay, S., 2016. A Theoretical Framework on Retro-Fitting Process Based on Urban Ecology, Sustainable Urbanization, InTech, 252-267, http://dx.doi.org/10.5772/62904
  • Eke, F., 2000. Kentsel Ekolojik Planlama, 2000’li Yıllarda Yaşadığımız Çevre ve Peyzaj Mimarlığı Sempozyumu, İstanbul.
  • Niemela, J., 1999. Is there a need for a theory of urban ecology?, Urban Ecosystem, 3, 57-65.
Bartın Orman Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-0943
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi