SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMANIN TURİZME ETKİSİ

Turizm, özellikle gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri için büyük önem taşımaktadır. Bu ülkelerin karşılaşacağı en önemli sorun ise "çevre kirliliği"dir. Gelişmekte olan ülkelerin aynı zamanda sanayileşme çabası içine girmeleri, sanayileşmenin de beraberinde çevre kirliliğine neden olması bu ülkelerin turizm sektöründen beklentilerini boşa çıkarmaktadır. Bu nedenle hem çevre hassasiyetini hem de kalkınmayı birarada yürütebilmek için "sürdürülebilir kalkınmanın" benimsenmesini gerekli kılmaktadır. Bu gereklilik turizm sektörünün gelişmesine de neden olacaktır.

THE IMPACT OF SUSTAINABLE TOURISM ON TOURISM

Tourism has a great importance especially for developing countries. The most important problem those countries which will meet is environmental pollution. The fack that the Developing countries try to get into industrialization and at the same time industrialization causes some environmental pollution have made those countries' expectations from the tourism sector turn out to be nothing. Therefore, this necessitates to accept "Sustainable Development" in order to maintain both environmental sensitivity and development. This necessity will result in the development of tourism sector.

___

  • Ömer Dinçer. (1998), Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası, Beta Basım, İstanbul, s.19.
  • Hasan Ertürk. (1994), Çevre Bilimlerine Giriş, Uludağ Üniversitesi Basımevi, Bursa, s.177.
  • TOBB. (1993), Çevre Kurulu Raporu, TOBB Yayını, Ankara, ss.18-19.
  • Raymond F. Mikesell. (1992), Economic Development and the Environment, Mansell Pub.Ltd.yNY, p.8.
  • Our Common Future, (1987), Bruntland Commission Pub., Oxford University Press, p.43.
  • Gönenç Güler, Emel. (1998), Sürdürülebilir Kalkınma ve Turizm Açısından Adalar, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul, s.67.
  • Turizm İstatistikleri Bülteni 98. (1998), T.C. Turizm Bakanlığı Yatırımlar Genel Müdürlüğü, araştırma ve Değerlendirme Daire Başkanlığı, Yayın No: 1998/1, Ankara.