SAĞLIK ÇALIŞANLARININ TURİSTİK ÜRÜN TERCİHİNDE SOSYAL MEDYANIN ROLÜ: SAKARYA ÖRNEĞİ

Son yıllarda hızla gelişen teknoloji ile birlikte yaygın olarak kullanılmaya başlanan internet ve sosyal medya araçları tüketicilerin ürün ve hizmet tercihinde önemli rol oynamaya başladığı görülmektedir. Bu çalışmanın amacı sağlık çalışanlarının sosyal medya kullanım alışkanlıklarını incelemek ve turistik ürün ve hizmet tercihlerinde sosyal medyanın rolünü belirlemektir. Bu amaç çerçevesinde Sakarya ilinde sağlık çalışanları örnekleminde 152 sağlık çalışanından anket tekniği ile elde edilen veriler analiz edilerek bulgulara yer verilmiştir. Çalışma sonucunda tüketicilerin ürün ve hizmet satın alma öncesinde sosyal medya uygulamaları aracılığı ile satın almayı düşündükleri ürün ve hizmetler hakkında araştırma yaptıkları görülmektedir. Ayrıca herhangi bir ürün ya da hizmeti satın almadan önce sosyal medya aracılığı ile o ürün ya da hizmet hakkında bilgi edinenlerin edinmeyenlere göre sosyal medyada daha fazla paylaşımda bulunduğu, paylaşımlardan daha çok etkilendiği ve sosyal medyayı daha yoğun olarak kullandığı sonucuna ulaşılmıştır

The Role of Social Media in the Choice of Tourist Products of Health Workers: The Case of Sakarya

Becoming widespread with rapidly emerging technology, internet and social media have seen playing a significant role in customers’ product and service preferences. The aim of this study is to investigate usage habit of healthcare professionals on social media and role of social media in touristic product and service preferences of these workers. For this purpose, survey is conducted to 152 healthcare professionals in Sakarya province as healthcare professionals’ sample. Empirical findings of this survey are stated via analysis. As a result, it can be concluded that customers are researching product and services via social media before purchasing which they are going to buy. Furthermore, it can be stated that those who research product and services before purchasing are sharing more on social media, being more affected from the shares and using social media heavily than those who do not.

___

  • Alper, A. (2012). Sosyal Ağlar. Ankara: Pelikan Yayıncılık.
  • Atadil, H. A., Berezina, K., Yılmaz, B. S. ve Çobanoğlu, C. (2010), “An Analysis of the Usege of Facebook and Twiter as a Marketing Tool in Hotels.” İşletme Fakültesi Dergisi, 11 (2): 119-125.
  • Aymankuy, Y., Soydaş, M. E., ve Saçlı, Ç. (2013). Sosyal Medya Kullanımının Turistlerin Tatil Kararlarına Etkisi: Akademik Personel Üzerinde Bir Uygulama. International Journal of Human Sciences, 10(1), 376-397.
  • Barutçu, S. ve Tomaş, M. (2013). Sürdürülebilir Sosyal Medya Pazarlaması ve Sosyal Medya Pazarlaması Etkinliğinin Ölçümü, Journal of Internet Application & Management/İnternet Uygulamaları ve Yönetimi Dergisi, 4(1).
  • Bulut, M. (2013). Gençlik ve Sosyal Medya Raporu, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Kültür ve Araştırma Yayın No:79 Gençlik Araştırmaları Yayın No:4, ISBN:978-605-4858-03-3
  • Cox, C., Burgess, S., Sellitto, C., ve Buultjens, J. (2009). The Role of User-Generated Content in Tourists’ Travel Planning Behavior. Journal of Hospitality Marketing & Management, 18(8), 743-764.
  • Eryılmaz, B. ve Zengin, B. (2014). Sosyal Medyada Konaklama İşletmelerine Yönelik Tüketici Yaklaşımları Üzerine Bir Araştırma, İşletme Bilimi Dergisi, Cilt:2, Sayı:1.
  • Fotis, J., Buhalis, D., ve Rossides, N. (2012). Social Media Use and İmpact During The Holiday Travel Planning Process (ss. 13-24). Springer-Verlag.
  • Gönenli, G. ve Hürmeriç P. (2012). “Sosyal Medya: Bir Alan Çalışması Olarak Facebook Kullanımı”, (Ed) Tolga Kara ve Ebru Özgen, Sosyal Medya Akademi, Beta Yayınları, İstanbul, (213-242).
  • Kahraman, M. (2013). Sosyal Medya 101 2.0. İstanbul: Mediacat.
  • Kalpaklıoğlu, N. Ü. (2015). Bir Pazarlama İletişim Unsuru Olarak E-Wom’un Turizm Ürünleri Tercihine Etkisi, Maltepe Üniversitesi, İletişim Fakültesi Dergisi, 2015 Bahar 2(1).
  • Kang, M., ve Schuett M. A. (2013). “Determinants of Sharing Travel Experiences In Social Media”, Journal of Travel Tourism Marketing, 30, 93-107.
  • Kara, T.ve Özgen E. (2012). Sosyal Medya Akademi. İstanbul: Beta Basım Yayım A.Ş.
  • Keskin, S. ve Baş, M. (2016). Sosyal Medyanın Tüketici Davranışları Üzerine Etkisinin Belirlenmesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(3), 51- 69
  • Kotler, P. (2010). Pazarlama 3.0 (Ürün, Müşteri, İnsan Ruhu). İstanbul: Optimist Yayım Dağıtım, Çev. Kıvanç Dündar.
  • Lee, S., ve Cho, M. (2011). Social Media Use in a Mobile Broadband Environment. Examination of Determinants of Twitter and Facebook Use. International Journal of Mobile Marketing, 6(2), 71-87.
  • Tanrıkulu, T., Öztürk, R. ve Yeşil, E. (2015). Ergenlerde Sosyal Ağ Bağımlılığı ve Temel İhtiyaçlar Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Psikolojik Danışma ve Eğitim Dergisi, 2015, 1(2), 22-30, Issn: 2148-9661.
  • Tel, M., ve Köksalan, B. (2009). Günümüzde Yeni Bir Boş Zaman Aktivitesi Olarak İnternet, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 8(28), 262-272.
  • Tüzel Uraltaş, N. ve Bahadırlı, L. S. (2012), Elektronik Perakendecilik ve Bir Reklam Mecrası Olarak Sosyal Ağ Siteleri, T. Kara ve E. Özgen (Ed.), Sosyal Medya Akademi içinde, İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş.
  • Vermeulen, I. E., ve Seegers, D. (2009). Tried and Tested: The İmpact of Online Hotel Reviews on Consumer Consideration. Tourism management, 30(1), 123-127.
  • Dijital Ajanslar (2016). 10.03.2016 tarihinde http://www.dijitalajanslar.com/internet-ve-sosyal-medya-kullanici-istatistikleri-2015 adresinden erişildi. Yücel, N. (2013). Müşteri İlişkileri Yönetiminde Yeni Bir Anlayış: Sosyal Müşteri İlişkileri Yönetimi, International Journal of Social Science, 6(1), 1641- 1656.
Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5265
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

OTEL İŞLETMELERİNDE YÖNETİCİLERİN ÇALIŞANLARA KARŞI ETİK TUTUMLARI

Bayram ŞAHİN, Burçin SÖNMEZ, Hülya ERASLAN

TÜRKİYE’DE MALİ DİSİPLİN GÖSTERGELERİNİN MAASTRİCHT KRİTERLERİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ (2000-2015)

Osman GÜLDEN, Mustafa MIYNAT

ÇALIŞMA YERİ TERCİHİNDE İŞLETMELERİN İŞ ETİĞİ UYGULAMALARININ ÖNEM DERECESİ: ORTAÖĞRETİM DÜZEYİNDE TURİZM EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLER ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Eray POLAT, Serkan ÇALIŞKAN, Ömer L. MET

KURUMSAL YÖNETİM DERECELENDİRME NOTLARININ İŞLETMELERİN FİNANSAL PERFORMANSINA ETKİSİ: ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİNDEN TOPSIS VE MOORA YÖNTEMLERİ İLE BİR UYGULAMA

Şakir SAKARYA, Melek AKSU

1990 SONRASINDA GELİŞEN EKONOMİLERE (E7) YÖNELİK DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR VE İKTİSADİ KALKINMA HIZI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Bedriye TUNÇSİPER, Ömer Faruk BİÇEN

TÜRKİYE’DE YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJELERİNİN FİNANSMAN YÖNTEMLERİ

Hasan Hüseyin YILDIRIM

ANTİK ÇAĞ’DAN SANAYİ DEVRİMİ’NE BATI DÜNYASINDA ENGELLİLİK TARİHİ

Başak İşıl ÇETİN

HİSSE SENETLERİNİN VARANTLARA DAYANAK VARLIK OLUŞUNUN HİSSE SENEDİ GETİRİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: OLAY ÇALIŞMASI YÖNTEMİ İLE BIST’TE BİR UYGULAMA

Melek AKSU, Şakir SAKARYA

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN REKREASYONEL EĞİLİMLERİ VE KATILIM ENGELLERİ: SINDIRGI MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK ARAŞTIRMA

Melike GÜL

ULUSLARARASI FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARINA GÖRE RAPORLAMANIN FİNANSAL ORANLARA ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Doğuş EKTİK, Hasan SEZGİN, Sevda A. COŞKUN, Yasemin KARATAŞ