İNTERNET Genel Ağ ORTAMINDA TÜRKÇENİN KULLANIMINA İLİŞKİN BİR ÇÖZÜMLEME

Problem durumu: Kültürün aktarıcısı olarak dil, insanların geçmişlerine ilişkin bilgileri, gelenek ve görenekleri, değerleri öğrenmelerine ve bir sonraki kuşaklara aktarabilmelerine olanak sağlar. Ancak arı bir dil kültürün doğru aktarıcısı olabilir. Günümüzde dil, iletişim çağının ürünleri olan medya ve internetin dilin özensiz kullanımına olumsuz katkısı yüzünden arılığını kaybedecek görünümündedir. Amaç: Bu araştırmada amaç internette Türkçenin kullanımına ilişkin bir betimleme yapmaktır. Bu betimleme internet kullanıcılarının ölçünlü standart Türkçe dışındaki kullanımlarını sınıflamaya dayalı olarak yapılmıştır. Yöntem: Bu araştırma doküman incelemesine dayalı nitel bir çalışmadır. Araştırmada çalışma evreni olarak 163 kişinin MSN Micro Soft Network ve Facebook yazışmaları alınmıştır. Bulgular ve Sonuç: Bu araştırmada internet ortamında kullanılan Türkçeye ilişkin olarak dilimizin ses özelliklerinin dikkate alınmadığı, yazım kurallarının ihmal edildiği, kelime ve cümle yapılarına uyulmadığı bulgularına ulaşılmıştır. Dolayısıyla da internet ortamında Türkçenin özensiz kullanıldığı sonucuna ulaşılmıştır

An Analysis About The Use Of Turkish On The Internet Environment

Status of the Problem: As the transmitter of the culture, language enables people to learn and transfer knowledge, traditions and values relating to their pasts to the next generations. Only a pure language can be proper transmitter of the culture. Today, it seems that the language will lose its pureness due to the negative impact of the media and the internet, which are the products of the communication age, on proper use of the language. Purpose: This research aims at describing the use of Turkish on the internet environment. This description was made based on the classification of the uses of internet users apart from standard Turkish. Method: This research is a qualitative study based on document analysis. MSN Micro Soft Network and Facebook correspondences of 163 people were taken as the universe of the research. Findings and Conclusion: It was determined in this research that our language’s characteristics of sound are not taken into consideration, orthographic rules are disregarded and word and sentence structures are not observed during the use of Turkish on the internet environment. As a result, it was seen that Turkish is used carelessly on the internet environment

___

Akalın, Ş. H.(2000). Bilişim çağı ve Türkçenin sorunları. 2000 Yılında Türk Dilinin Sorunları Toplantısında Sunulmuş Bildiri. Mart, İstanbul: İstanbul Üniversitesi.

Akalın, Ş. H.(2002). Bilişim dünyasında Türkçe. Türkçenin Dünü, Bugünü, Yarını Uluslar arası BilgiŞöleni, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.

Aktan, C.C.ve Şen, H. (1999). Globalleşme, Ekonomik Kriz ve Türkiye. Ankara: TOSYÖV Yayınları.

Ergin, A. (2005). Öğretim Teknolojisi -İletişim. Ankara: Anı Yayıncılık.

Gökçora, İ. H. (2004). Bilim dili olarak Türkçe. Üniversite ve Toplum Dergisi. Haziran, Cilt 4, Sayı 2.

Greenspan, R. (24. 09. 2004). Kullanıcılar internetten vazgeçmiyor. (24.09.2004> (indirilme tarihi: 04.07.2009)

Hızlan, D. (2002). İletişim araçlarında Türkçenin kullanılması. Türkçenin Dünü, Bugünü, Yarını Uluslar arası Bilgi Şöleni, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.

İlhan, A. (1998). Kültür emperyalizmi taktiği.( içinde) Kilimci, A.(Editör), Anadilinde çocuk olmak, İstanbul: Papirüs yayınları

Kabadayı, O.(2006). Ağ ortamındaki Türkçeye genel bir bakış, Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi, Cilt XCI ( 652), 298-314.

Karasar, N. (1999). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayınları.

Kelleci, M. (2008). İnternet, cep telefonu, bilgisayar oyunlarının çocuk ve gençlerin ruh sağlığına etkileri, TAF Preventive Medicine Bulletin, 7(3): 253-256

Köseoğlu, N. (1992). Milli Kültür ve Kimlik. İstanbul: Ötüken Yayınları

Nakilcioğlu, İ. H., (2007). İletişimden bilişime: internet kültüründen kesitler. Akademik Bilişim Dumlupınar Üniversitesi, 31 Ocak- 2 Şubat, Kütahya.

Özdemir, E.A. (2006). Türkiye’de İngilizce öğreniminin yaygınlaşmasının nedenleri. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,Cilt 2- (1), 28-35

Özdemir, S. (1998), Medya Emperyalizmi ve Küreselleşme. İstanbul: Timaş Yayınları

Özsoy, S. (1998). Ölçünlü Dil ve Kitle İletişim Araçları. Radyo ve Televizyon Yayınlarında Türk Dilinin Kullanımı. Geçici Danışma Kurulu Toplantısı. Ankara: TRT Eğitim Dairesi Başkanlığı.

Tarakçı, N. (2007). Küresel emperyalizmin yeni hedefi: Türk dili ve kültürü, Global Strateji Enstitüsü, Stratejik Araştırmalar Dergisi, Yıl:2, Sayı:8.

Yaman H. ve Yavuz, E. (2007) İnternet kullanımının Türkçeye etkileri: nitel bir araştırma, Journal of Language and Linguistic Studies Vol.3, (2) 237-249.

Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2000) Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınları.

Yıldırım, F. ve Tahiroğlu, T. (2006). İnternette Türkçe kullanım sorunları. (İçinde) Gülsevin, G., Erdoğan, B.( Editörler) Türkçenin çağdaş sorunları. Ankara: Gazi Kitapevi.

(indirilme tarihi:17.07.09)

(indirilme tarihi: 09.04.09)

Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5265
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü