Cittaslow Hareketinde Çevre Eğitiminin Önemi

Araştırmanın Temelleri: Giderek artan çevre sorunları yeryüzünün geleceğini ciddi boyutta tehdit etmektedir. İnsan kaynaklı etkenler özellikle Sanayi Devrimi sonrası artarak, çevresel değerlere büyük bir baskı uygulamaktadır. Yok olan türler, çölleşen ormanlar ve değişen iklim şartlarının hep insan kaynaklı etkenlerle ilişkisi bulunmaktadır. İnsanların menfaatleri uğruna yaptıkları yıkıcı faaliyetler aslında kendilerine geri dönmektedir. Çevre değerlerinin ve yaşam kalitesinin ön plana çıktığı Cittaslow Sakin Şehir hareketinde ise insan çevre ilişkisi yeniden gözden geçirilmekte, kaybolan değerler koruma altına alınmaktadır. Günümüzde her yerleşim yerinin aslında böyle bir harekete ihtiyacının olduğu söylenebilir. Ancak öncelikle çevre konusunda toplumda bir farkındalık oluşturularak, insanların bilinç seviyelerinin yükseltilmesi gerekmektedir. Böyle bir bilinç ve farkındalık için ise eğitim büyük önem taşımaktadır. Cittaslow hareketinin başarıya ulaşması için topluma verilecek çok yönlü bir çevre eğitimi pek çok sorunun aşılmasına ışık tutabilecektir.Araştırmanın Amacı: Bu çalışma, daha yaşanabilir bir dünya için bir adım olan Cittaslow hareketinde çevre eğitiminin önemini ortaya koymayı amaçlamaktadır.Veri Kaynakları: Bu çalışmada kullanılan bilgi ve veriler Cittaslow hareketi ve çevre eğitimi ile ilgili yayınlanmış olan yerli ve yabancı kaynaklardan, kitaplar, makaleler, resmi kurumların yayınları ve internet sitelerinden yararlanılarak elde edilmiştirAna Tartışma ve Sonuçlar: Bir yerleşim yerinin daha yaşanabilir olmasının, orada yaşayan insanlarla büyük yönde ilişkisinin olduğu söylenebilir. Çevresel değerlere saygılı bir toplum, gelecek kuşaklar için daha yaşanabilir bir dünya bırakmak adına büyük önem taşımaktadır. Çevresine, tarihine, kültürüne ve tüm canlılara duyarlı olabilmek, yıkıcı değil ama koruyucu bir davranış özelliği sergileyebilmek Cittaslow Sakin Şehir hareketinin temel noktasını oluşturmaktadır. Daha yaşanabilir bir çevre için yapılabilecek faaliyetler açısından bir yaşam felsefesi niteliğinde olan Cittaslow hareketinin başarıya ulaşabilmesi, kuşkusuz çevre bilincine sahip insanlar tarafından desteklenmesine bağlı bulunmaktadır. İşte onlara bu konuda, çevre sorunlarının arkasında yatan gerçek nedenleri gösterebilecek bir çevre eğitimi yardımcı olabilecektir

The Importance of Environmental Education in Cittaslow Movement

Context: Increasing environmental problems severely threaten the future of the world. Man-made factors, particularly gaining speed after the Industrial Revolution, have been repressing environmental values. Endangered species, deforestation, changing climate all are linked to man-induced agents. Devastating activities which have been performed by people for their own benefits, in fact, harm themselves. In Cittaslow movement, where environmental values and life quality come to the fore, the relationship between human being and environment is reconsidered and missing values are taken under protection. It can be mentioned thatevery residential area needs such a movement. However, it is necessary to create a differentaion for environment in community and make people’s conscious increase. For such an increase in conscious and differentation, environmental education is of great importance. Versatile environmental education given to community may help us overcome many of those problems.Aims: This study has aimed at revealing the importance of environmental education in Cittaslow movement, which is a step taken to create a more livable world.Data Sources: The information and data used in the study have been collected from various national and international papers, books, websites and governmental agencies’ publishings.Results and Discussion: It can be suggested that creating a more livable residential area is mainly related to people living there. A community respecting environmetal values is of significant importance to inherit a more livable world for future generations. That showing not destructive but protective behaviours and being sensitive to all livings, their history, culture and environment is the main focus of Cittaslow movement. The success of Cittaslow movement, which is a life philosophy in terms of activities for a more habitable environment doubtlessly depends on the support by people having environment conscious. For this purpose, an environmental education showing the real reasons behind environmental problems will be able to assist them

___

  • Alpagut, B. (1997). Doğal çevre ve insanın evrimi. R.Keleş (Ed.) , İnsan Çevre Toplum, Ankara: İmge Kitabevi.
  • Colby, J. ( 2011). Third Annual Terra Madre Day Unites Global Slow
  • Food Community in Celebrating Good, Clean, and Fair Food. The Slow Food Inter- national Site. _____http://www.slowfoodutah.org/events/view/2684/> ( 2011, Decem- ber 12.).
  • Crotch, J. (2012). Slow briefs: slow food slow architecture. A. M. Viljoen and J. S. C. Wiskerke (Eds.), Sustainable Food Planning: Evolving Theory and Practice, The Netherlands: Wageningen Academic Pub.
  • Geray, C. (1997). Çevre eğitimi. R.Keleş (Ed.), İnsan Çevre Toplum, Ankara: İmge Kitabevi.
  • Gorringe , T. J. (2011). The common good and the global Emergency: God and the built environment, Cambridge, UK: Cambridge University Press.
  • Göksu, A. F. Kentsel Planlama ve Kentsel Altyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm.
  • _____http://www.kentselyenileme.org/dosyalar/Kentsel%20Altyapi%20ana%20bildiripdf. pdf.> (2011, Aralık 12).
  • Gülay, H. ve Önder, A.(2011). Sürdürülebilir gelişim için okulöncesi dönemde çevre eğitimi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Indabawa, S. A. ve Mpofu, S. T. (2006). The social context of adult learning in Africa, Cape Town, South Africa: Pearson South Africa.
  • Karataş, A. (2011). Çevre Bilincinin Geliştirilmesinde Doğa Tarihi Müzeleri’nin Rolü, Akademik Bakış Dergisi, Sayı:27, Kasım-Aralık 2011, Uluslar arası Hakemli E-Dergisi.
  • Kazan, H. Oktay, F. ve Rençber, Ö. F. Yerel Üretimlerin Bölgesel Kalkınmaya Etkileri: Örnek Bir Uygulama. _____http://idc.sdu.edu.tr/tammetin- ler/kalkinma/kalkinma41.pdf > (2011, Aralık 14).
  • Keleş, R. (Ed.). (1997). İnsan çevre ve toplum. Ankara: İmge Kitabevi.
  • Keleş, R., Hamamcı, C. ve Çoban, A. (2009). Çevre politikası. (6. Basım).
  • Ankara: İmge Kitabevi.
  • Köstem, B. (2010). Cittaslow Nedir?,
  • _____http://www.cittaslowseferihisar.org/> (2011, Aralık 12).
  • Mayer, H. ve Knox, P. (2009). Pace of life and quality of life the slow
  • city charter, M. J. Sirgy, R. Phillips ve D. R. Rahtz (Eds.), Community Quality-of-life Indicators: Best Cases III, London, UK: Springer.
  • Ok, S. (2009).Türkiye’nin İlk Sakin Kenti Seferihisar.
  • _____http://www.markam.biz/category/sokaktan-markalar/> (2011, Aralık 15).
  • Şimşekli, Y. (2004). Çevre Bilincinin Geliştirilmesine Yönelik
  • Çevre Eğitimi Etkinliklerine İlköğretim Okullarının Duyarlılığı. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 17(1), 83-92.
  • Tunalıgil, T. (23.03.2008). Slow-food İnsanlara Sosyalleşme Sağlıyor.
  • _____http://w10.gazetevatan.com/pazarvatan/haberdetay.asp?hid=12286&hkat=1>(2011, Aralık 15).
  • Yılmaz, E. (1998). Çevre Korumada Alternatif Üretim : Temiz
  • Üretim, Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi, Sayı: Kasım-98.
  • _____http://www.enve.metu.edu.tr/people/gndemirer/links/temizuretim/doc/B0011.pdf>(2011, Aralık 15).
  • T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı (2004). Türkiye Çevre Atlası. Ankara.
  • Seferihisar Belediyesi Kataloğu. _____http://www.seferihisar.bel.tr/katalog/wp-content/plugins/page-flip-image-gallery/po- pup.php?book_id=4> (2011, Aralık 22).