MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI’NIN SOVYET RUSYA BASININDA YANSIMALARI [Pravda ve İzvestiya Gazeteleri Üzerinden Basın Analizi]

Milli Mücadele Dönemi Türk milletinin geçirdiği en önemli dönüm noktalarından biri olmuştur. Bu dönemde Türk milleti çok acılı ve sancılı bir süreçten geçmiştir. Var olma ya da yok olma mücadelesi verilen bu mücadelede Mudanya Ateşkes Antlaşması ile birlikte, cephelerde kazanılan zaferlerin ve başarıların ardından yeni bir süreç başlamış ve elde edilen askeri başarılar yerini diplomasiye bırakmıştır. Dönemin Sovyet Rusya’sı ise, Türk milletinin vermiş olduğu Milli Mücadele sürecini yakından takip etmiştir. Aynı şekilde, Sovyet Rusya yazılı basını da Milli Mücadele Dönemi’nin askeri ve siyasi gelişmelerini yakından takip etmiş ve kamuoyuna duyurmuştur. Bu şekilde Sovyet Rusya yazılı basını bize, Milli Mücadele tarihimize yabancı yazılı basın gözüyle bakma fırsatı vermektedir. Buradan hareketle bu çalışmada, Mudanya Ateşkes Antlaşması’nın Sovyet Rusya yazılı basınında nasıl yansıtıldığı gazetelerde yayınlanan yazı ve haberlerden hareketle ortaya koymaya çalışılmıştır.

REPRESENTATIONS OF CEASE FIRE AGREEMENT IN SOVIET RUSSIA PRESS [Press Analysis over the newspapers Pravda and İzvestia]

National Struggle Period was one of the most important turning points of the Turkish nation. During this period the Turkish nation has gone through a very painful and difficult period. In this fighting for survive within the Mudania Cease Fire Agreement here has been owned victory and success in fronts and then started a new process where military success has left his place to diplomacy. In this period the Soviet Union has closely followed the National Struggle of the Turkish nation. Likewise, the press of Soviet Russia has closely followed the military and political development and announced to the public. In this way, the Soviet Union press of this period gives us the opportunity to look to the history of our national struggle through the eyes of foreign press. Hence, in this study we tried to put in motion how reflected Mudania Cease Fire Agreement in Soviet Russia newspapers, by analysing the published news and items.

___

Akgün, S. (1993). “Mudanya Silah Bırakışmasında Yabancı Temsilciler”, 70.Yılında Mudanya Mütarekesi ve Uluslararası Sonuçları, Bildiriler. Bursa: Uludağ Üniversitesi Basımevi.

Alemdar, K., Erdooğan, İ. (1990). İletişim ve Toplum, Ankara: Bilgi yayınevi.

Alemdar, K., Kaya, R. (1983). (Çev-Der), Kitle İletişimine Temel Yaklaşımlar, Ankara: Savaş Yayınları. Ankara, 1983.

Alpargu, A. (2001). Atatürk İlkeleri ve Türk İnkılâp Tarihi, Gündüz Eğitim ve Yayınları

Althusser, Louis 1978. İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları, Çeviren Mahmut Alp, Birikim Yayınları, İstanbul.

Arsan E. (2003). “ Haber ve Habercilik” , Gazetecilik ve Habercilik içinde, (der), Sevda Alankuş, İstanbul: Derya Cilt Evi.

Aybars, E. (1987). Türkiye Cumhuriyeti Tarihi. İstanbul. Ümit Kitabevi.

Belen, F. (1973). Türk Kurtuluş Savaşı. Ankara: Başbakanlık Yayınevi.

Çoker, Fahri 1995. “Millî Mücadele’de Hukuk Düzeni”, Tanzimat’tan Cumhuriyete Türkiye Ansiklopedisi,