Tuz Gölünde Rekreasyonel Turizm Olanaklarının Belirlenmesi

İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Tuz Gölü jeolojik yapısı ile öne çıkan doğal bir göldür.  Tuz Gölü’nün doğal değerleri; tuz kaynağı, flora ve fauna özellikleri, doğal manzarasıdır. Turistik amaçlarla da kullanılan doğal kaynaklar,  kendini yenileme gücünün üzerinde kullanıldığında geri dönüşümsüz olarak tükenebil,mektedir. Doğal yapısı tehdit altında olan ve görsel açıdan değer kaybeden Tuz Gölü’nün planlanması ve yönetimine ilişkin amaç ve stratejilerin belirlenmesi öncelikli bir konudur. Bu araştırmanın amacı da;   Türkiye’nin önemli jeolojik miras alanlarından olan Tuz Gölü’nün rekreasyonel turizm olanaklarını belirlemek ve böylece turizm ve rekreasyon amacı ile bu alanın nasıl kullanılacağı, geliştirileceği ve yönetileceği konularına katkı sağlamaktır. Araştırma yöntemi; literatür araştırmaları ve alan çalışmasından elde edilen verilerin SWOT yöntemi ile analiz edilmesi ve amaç doğrultusunda değerlendirilmesine dayanmaktadır. SWOT analizi plan kararlarının oluşturulmasında ilk ve önemli aşamadır. SWOT analizi çok farklı alanlarda kullanılabilen bir yöntem olup, bu çalışmada rekreasyonel turizm planlaması alanında bir yöntem olarak kullanılmıştır.  Çalışmada; Tuz gölü’nün flora ve faunasıyla küresel ölçekte önemli bir doğal peyzaj olduğu vurgulanmış,  Tuz gölü’nün korunarak kullanılması üzerinde durulmuştur.  Sonuçta bu alanın doğal ve hassas peyzaj karakterine uygun rekreatif etkinlikler belirlenmiş ve bu doğrultuda öneriler geliştirilmiştir.

Determination of Recreational Tourism Opportunities in Salt Lake

Salt Lake, located in the Central Anatolia Region, is a prominent lake with its geological structure. The natural values of the salt lake; The source of salt, flora and fauna characteristics, natural landscape quality. Natural resources can be used irreversibly if used over self-renewal power. Determining the goals and strategies for the planning and management of the Tuz Gölü, whose natural structure is under threat and depreciated visually, is a priority issue.  The purpose of this research is; Salt lake in Turkey, an important geological heritage area and thus to determine the recreational tourism facilities, tourism and recreation as how to use this field to contribute to topics that will be developed and managed. Research method; It is based on the analysis of the data obtained from the literature research and field study by SWOT method and its evaluation according to the purpose. SWOT analysis is the most important and first step in the creation of plan decisions.  SWOT analysis is a method that can be used in many different areas and it has been used as a method in the field of recreational tourism planning. In this study; It is emphasized that the salt lake is an important natural landscape on the global scale with its flora and fauna and it is emphasized that the use of Tuz Gölü is protected. As a result, natural and sensitive landscaping character of this area were determined according to the creative activities and suggestions were developed accordingly.  

___

  • Anonim, 1997. Fizibilite Etüdü (1997) “Göl Tuzları Yığın Yapma ve Taşıma Sistemleri Modernizasyonu, Tekel Tuz Sanayi Müessesesi Müdürlüğü.
  • Anonim 2014-2018. Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü. Ankara.
  • Bulut, Z., 2006. Kemaliye (Erzincan) İlçesi ve Yakın Çevresinin Alternatif Turizm Kapsamında Rekreasyonel Turizm Potansiyelinin Belirlenmesi. Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Can, E., 2015. Boş Zaman, Rekreasyon ve Etkinlik Turizmi İlişkisi. İstanbul Journal of Social Sciences, 10, 1-17.
  • Ergin Z., 1988. “Tuzun Üretim Teknolojisi ve İnsan Sağlığındaki Yeri”, TMMOB Maden Müh. Odası Madencilik Dergisi, Cilt 27, Sayı 1.
  • Gülez, S., 1988. Doğa Koruma ve Turizm, Uzlaşması Gereken İki Zıt Olgu. Turizm Yıllığı, Ankara.
  • Karabolat M., 1990. Tuz Gölü ve kus Popülasyonu. Komisyon Raporu (DSİ, MTA, Konya Büyükşehir Belediyesi), 1996. Tuz Gölü Kirliliğinde Durum Tespiti, İleri Projeksiyon ve çözüm Önerileri. Konya.
  • Kılıç, A.M., Uyanık, E., 2001. Tuz Gölü'nde Oluşan Kirlenmenin Göl Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması. 4.Endüstriyel Hammaddeler Sempozyumu 118-19 Ekim 2001, s, 135-145. Izmir, Türkiye.
  • Köylü, M.K., 2015. Şereflikoçhisar’ın Pırıltılı İncisi Tuz Gölü’nün İlçe Ekonomisine Ve Tanıtımına Katkıları Üzerine Bir Değerlendirme. İİSBFSBD, Cilt/Volume: 2 Sayı/Issue: 4, S, 106-116.
  • Özbayrak İ.H., Erzenoğlu Z., İçli H., Tuncer S., Çalışkan H., 2000. “Tuz Gölü ve Çevre Kirliliği”, Cumhuriyetin 75. Yıldönümü Yerbilimleri ve Madencilik Kongresi, MTA, S 733-737.
  • Sağcan, M., 1986. Rekreasyon ve Turizm, İzmir: Cumhuriyet Basımevi.
  • Uçar, D., Doğru,A.Ö.,2005. Cbs Projelerinin Stratejik Planlaması ve Swot Analizinin Yeri, İstanbul Teknik Üniversitesi, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü, Kartografya Anabilim Dalı, İstanbul.
  • URL-1. https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/242977 (E.T: 14.08.2018)
  • URL-2: http://konyalife.com.tr/haber/tuz-golu-efsanesi.html (E.T.14.08.2018)
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9036
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: AVES Yayıncılık