Gökhöyük Tarım İşletmesi Topraklarının Kalite Durumlarının Değerlendirilmesi

Bu çalışmada Gökhöyük Tarım İşletmesinde yayılım gösteren toprakların parametrik yöntemlerle kalite durumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma alanının daha önce yapılmış temel toprak haritası yardımıyla haritalama birimleri (HB) ve metot için gerekli olan parametreler belirlenmiştir. Karekök formülü yardımıyla değerlendirmeye alınan faktörlerin oransal değerleri ile arazi kalite indeks değerleri hesaplanarak her bir HB’in uygunluk sınıfları belirlenmiştir. Tamamı 3131.9 ha. olan çalışma alanının % 1.3’ünü (42.0 ha) işletmenin yönetim, lojman, garaj, v.b gibi yerleşim yeri oluşturmaktadır. Arazinin diğer bölümlerinin büyük bir kısmı ise tarımsal yönden ve kalite özellikleri bakımından çok iyi ve iyi (S1 ve S2) arazilerdir ve toplam alanın % 69’unu (2160.8 ha) kapsamaktadır. Bunu sırayla % 17.4 ile (543.8 ha) orta iyi (S3) ve % 12.3 ile (385.4 ha) tarımsal kullanım yönünden toprak özelliklerinin uygun olmadığı araziler (N) takip etmektedir. Ayrıca uygulanan metot, çalışma alanında daha önce uygulanmış diğer metotla karşılaştırılmış ve birbiriyle yakın değerler bulunmuştur. Buna ilaveten, CBS kullanarak çalışma alanına ait bir veritabanı oluşturulmuştur.

___

  • Ayarza M.A., Trejo, M.T., Barreto H. and Mejia O. 2002. Digital soil database of Honduras: a decision tool to support improved land use, 17th WCSS, 14-21 August 2002, Thailand
  • Cangir, C ve Boyraz, D. 2002. The Complex Root Parametric System for Land Evaluation Method on Soils of the Thrace Region. International Conference on Sustainable Land Use and Management. Çanakkale, Turkey.
  • Dengiz, O.2002. Ankara Gölbaşı İlçesi ve Yakın Çevresinde Yayılım Gösteren Arazilerin Kalite Durumlarının Belirlenmesinde Parametrik Metod Yaklaşımı S.Ü. Zir. Fak. Tarım Bilimleri Dergisi. Cilt: 16, Sayı: 30, Konya.
  • Dengiz, O. Bayramin, İ. Usul, M. 2005. Kahramanmaraş Tarım işletmesi Topraklarının Parametrik Yöntemle Kalite Durumlarının Belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, Cilt: 11, Sayı: 1, sayfa: 45-50. Müdürlüğü. Ankara.
  • Doğan, O., Denli, Ö. 1999. Türkiyenin Yağış-Kuraklık-Erozyon İndisleri ve Kuraklık Dönemleri. Başbakanlık, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Ankara Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. Genel Yayın No: 215, Teknik Yayın No: 60. Ankara
  • Doran, J.W., Parkin, T.B. 1994. Defining and assessing soil
  • FAO.1984. Land Evaluation for forestry. Rome.
  • Giordano, L., Giardino, F., Grauso, S., Iannetta, M., Sciortina, M., Rossi, L., and Bonati, G. 2002. Identification of areas sensitive to desertification in Siciliy Region. ENEA, Centro Ricerche Casaccia, Via Anguillarese 301, 00060 Rome, Italy.
  • Hebel, A. 1998. Soil degradation – diagnosis, appraisal and reversing measures.Introduction. p. 1–2. In H.P. Blume et al. (ed.) Towards sustainable land use, Vol. I, Adv.GeoEcol. 31. Catena Verlag, Reiskirchen, Germany.
  • Herrick, J.E. 2000. Soil quality: an indicator of sustainable land management? Appl. Soil Ecology 15:75–83.[ISI]
  • Hurni, H. 1997. Concepts of sustainable land management. ITC J. 3/4:210–215.
  • Özbek, H., Dinç, U., Berkman, A., Şenol, S., Kapur, S. 1979. Tarım Toprakları ve Endüstri İlişkileri I. Çukurova da Endüstrinin Kapladığı Tarım Toprakları ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Toprak İlmi Derneği 7. ve 8. Bilimsel Toplantı Tebliğleri. Yayın no :3 , Ankara.
  • Maranon, M,S., Sorano, G., Delgado, G., Delgado, R. 2002. Soil Quality in Mediterranean Mountain Envitonments. Soil Sci., American journal. 66: 948-958.
  • Pierce, F.J., and W.E. Larson. 1993. Developing criteria to evaluate sustainable landmanagement. p. 7–14. In J.M. Kimble (ed.) Proceedings of the eighth international soil management workshop: Utilization of soil survey information for sustainable land use. Oregon, California, and Nevada. May 1993. USDA, Soil Conservation Service, National Soil Survey Center, Lincoln, NE.
  • Khiddir, S. M. 1986. A statistical approach in the use of parametric systems applied to the FAO Framework of land evaluation.
  • Ph.D. thesis, I.T.C. Ghent.
  • Klingebiel, A.A and Montgomery, P.H. 1966. Agriculture Handbook No: 21., USDA, Washington.
  • TİGEM. 1984. Gökhöyük Tarım İşletmesi Topraklarının Detaylı Toprak Etüd ve Haritalaması. Sayı: 4, Ankara.
  • Usul, M. Bayramin, İ. 2004. Physical Land Evaluation of Salihli Right Coast Irrigation Area. International Soil Congress (ISC) on “Natural Resource Management For Sustainable Development June 7-10, 2004. Erzurum, Turkey Abstract Book Page:89.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9036
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: AVES Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Erzurum’da önemli bir lahana zararlısı Mamestra brassicae (Linnaeus, 1758) (Lepidoptera: Noctuidae)’nin biyolojisi üzerinde bazı gözlemler

Şaban GÜÇLÜ, Rüstem HAYAT, Levent GÜLTEKİN, Göksel TOZLU

Ekşi Hamur Katkısının Beyaz Tava Ekmeğinin Bayatlaması Üzerine Etkisi

H. Gürbüz KOTANCILAR, M. Murat KARAOĞLU, K. Ekrem GERÇEKASLAN, Pınar UYSAL

Dondurulmuş Gıda Tüketimini Etkileyen Sosyo-Ekonomik Özelliklerin Belirlenmesi; Erzurum İli Örneği

Murat KÜLEKÇİ, Abdulkadir TOPALOĞLU, Adem AKSOY

Giresun Yöresindeki Özel Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Irk Tercihleri ve Barınakların Yapısal Durumu

Ahmet TUGAY, Galip BAKIR

Çanakkale İli Belediye Sınırları İçerisindeki Peyzaj Alanlarında Sulama Sistemlerinin Projelenmesi ve İşletilmesindeki Hatalar

Kürşad DEMİREL, Murat YILDIRIM, Gökhan ÇAMOĞLU

Growth performance characteristics of holstein friesian calves fed early and late cut meadow hay

Mustafa TAN, Binali ÇOMAKLI, Ömer MENTEŞE, Mete YANAR, Naci TÜZEMEN, Leyla TURGUT, Olcay GÜLER

Erzurum Daphan Ovası Sulama Sahasında Optimum Bitki Deseninin Doğrusal Programlama Yöntemiyle Belirlenmesi

Fatih M. KIZILOĞLU, Yasemin KUŞLU, Üstün ŞAHİN, Serap DİLER

Erzurum Yöresinde Bitkisel Üretim Yapan İşletmelerde Ortak Makina Kullanım Olanaklarının Araştırılması

Cihat YILDIZ, Yücel ERKMEN

Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Erzurum Ovası Koşullarına Adaptasyonu

Özcan ÇAĞLAR, Ali ÖZTÜRK, Sancar BULUT

Some biological observations on Mamestra brassicae (Linnaeus, 1758) (Lepidoptera: Noctuidae), an important cabbage pest in Erzurum, Turkey

Levent GÜLTEKİN, Göksel TOZLU, Şaban GÜÇLÜ, Rüstem HAYAT