Çanakkale İli Belediye Sınırları İçerisindeki Peyzaj Alanlarında Sulama Sistemlerinin Projelenmesi ve İşletilmesindeki Hatalar

Sulama, peyzaj çalışmalarındaki temel alt yapı sistemlerinden biridir. Bu çalışmada, Çanakkale İli Belediye sınırları içerisinde bulunan 141 adet peyzaj alanındaki sulama sistemleri görsel olarak incelenmiştir. Ayrıca, bu peyzaj alanları içerisinde en büyük 2. alana sahip olan Halk Bahçesi’ndeki 362 m2’lik parselde yağmurlama sulama sistemi projesi gerçekleştirilip, mevcut yöntemle karşılaştırılmıştır. Proje kapsamında klasik döner tip yağmurlama başlığı yerine pop-up püskürtücü ayarlanabilir açılı başlıklar kullanılarak yeni bir sulama programı oluşturulmuştur. Görsel olarak incelenen alanlarda, uygulanan yöntemdeki hatalar sonucunda etkin bir sulama yapılmadığı gözlenmiştir. Gerçekleştirilen proje kapsamında ise, mevcut koşulda 693 m3 olan toplam mevsimlik sulama suyu miktarının, projeleme sonucunda 355 m3’e düştüğü saptanmıştır. Sonuç olarak, bu alanda sulama sisteminin belirli kurallara göre projelenmesi ve uygulanması yaklaşık % 50’ye varan su tasarrufu sağlamış olup, estetik açıdan da daha iyi bir görüntünün oluşması sağlanmıştır.

___

  • Ak, T., 2005. Kentsel Dış Mekanlar Bağlamında Çanakkale Saat Kulesi ve Çevresine Yönelik Bir Görsel Analiz Çalışması. Çanakkale Onsekiz Mart Üniv. Fen Bil. Enst. Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale. s, 94.
  • Altunkasa, M.F., 1998. Peyzaj Mühendisliği. Çukurova Üniv. Ziraat Fak Yayınları No:123, Adana. s, 207.
  • Anonim, 1973. “ Minimum Requirements For the Design, Installation and Performance of Irrigation Equipment” ASAE Standard. ASAE R264.1, ASAE Yearbook, St Joseph, Mıchigan USA. p, 505-506.
  • Anonim, 2001. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Arşivinden, 1930–2001 Yıllarına Ait İklim Verileri.
  • Anonim, 2005. Çanakkale Belediyesi Park Bahçe Müdürlüğü Dökümanları, Çanakkale.
  • Benami, A., Dıskın, M.H., 1965. “Design of Sprinkler Irrigation” Technion-Israil Institute of Technology, Haifa-ISRAEL. p,178.
  • Christiansen, E, J., Davis, J.R., 1967. “Sprinkler Irrigation Systems” Irrigation of Agricultural Lands. Ed. American Society of Agronomy, Wiskonsin, USA. p, 885–904.
  • Demirel, K., 2005.Peyzaj Projelerinde Kullanılan Farklı Yağmurlama Sulama Başlıklarının Performanslarının Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniv. Fen Bil. Enst. Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale. s, 64.
  • Güngör, Y., Erözel, A.Z., Yıldırım, O., 1996. Sulama. Ankara Üniv. Ziraat. Fak. Ders Kitabı: 424,Yayın No:1443, Ankara.
  • Kelkit, A., 2002. Çanakkale İli Süs Bitkileri Fidancılığının Durumu. Türk-Koop Ekin Dergisi, Ankara. s, 76-78.
  • Özden, M.A., 1993. Peyzaj Çalışmalarında Farklı Sulama Tekniklerinin Uygulanabilirliği Üzerine Bir Araştırma, Ankara Üniv. Fen Bil.Enst. Yüksek Lisans Tezi, Ankara. s,2.
  • Seçkin, Ö.B., 1998. Peyzaj Uygulama Tekniği. İstanbul Üniv. Yayın No:4105, İstanbul. s, 174–188.
  • Smith, W.S., 1997. Landscape Irrigation Design and Management, John Wiley& Sons, Inc, New York. p. 9-11.
  • Şahinler, Ç., Yazgan, S., 1997. Peyzaj Sulama Tasarımı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Soğanlı Kent Parkı Uygulaması.6. Ulusal Kültürteknik Kongresi. 5–8 Haziran 1997. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fak. ve Kültürteknik Derneği. s, 427–435.
  • Yıldırım, O., 1994. Çim Alanlarının Sulanması. Çağdaş Yaşamda Çim Alanlar Sempozyumu II ve III. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları No:2. s,16- 46.
  • Yıldırım, O., 1996. Sulama Sistemleri 2 Kitabı. Ankara Üniv. Ziraat Fak Yayınları No:1449, Ankara. s.165–166.
  • Yıldırım, O., Korukçu, A., 1999. Damla Sulama Sistemlerinin Projelenmesi. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, Ders Notları (Basılmamış), Ankara. s,17.
  • Yıldırım, M., 2003. Rekreasyon Alanı Sulama Sistemlerinde Uyulması Gerekli Kurallar. 2. Ulusal Sulama Kongresi, Bildiriler Kitabı, 16–19 Ekim 2003. Pine Bay Holiday Resort, Kuşadası-Aydın, Kültürteknik Derneği. s, 134–142.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9036
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: AVES Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Some biological observations on Mamestra brassicae (Linnaeus, 1758) (Lepidoptera: Noctuidae), an important cabbage pest in Erzurum, Turkey

Levent GÜLTEKİN, Göksel TOZLU, Şaban GÜÇLÜ, Rüstem HAYAT

Konukçu-Patojen İlişkisinde Model Bir Bitki: Arabidopsis thaliana

Figen MERT TÜRK

Erzurum’da önemli bir lahana zararlısı Mamestra brassicae (Linnaeus, 1758) (Lepidoptera: Noctuidae)’nin biyolojisi üzerinde bazı gözlemler

Şaban GÜÇLÜ, Rüstem HAYAT, Levent GÜLTEKİN, Göksel TOZLU

Bitki Kairomonlarının Entomolojik Yönden Önemi

Memiş Kesdek, Erol Yıldırım

Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Erzurum Ovası Koşullarına Adaptasyonu

Özcan ÇAĞLAR, Ali ÖZTÜRK, Sancar BULUT

Çanakkale İli Belediye Sınırları İçerisindeki Peyzaj Alanlarında Sulama Sistemlerinin Projelenmesi ve İşletilmesindeki Hatalar

Kürşad DEMİREL, Murat YILDIRIM, Gökhan ÇAMOĞLU

Daphan ve Pasinler Ovası Toprak Örneklerine Suya Doygun Koşullarda Farklı Azotlu Gübre Uygulamalarının Toprakların Fe, Mn, Zn ve Cu Elverişliliğine Etkisi

Kenan BARİK, Canan KANT, Adil AYDIN

Erzurum Daphan Ovası Sulama Sahasında Optimum Bitki Deseninin Doğrusal Programlama Yöntemiyle Belirlenmesi

Fatih M. KIZILOĞLU, Yasemin KUŞLU, Üstün ŞAHİN, Serap DİLER

Erzurum Yöresinde Bitkisel Üretim Yapan İşletmelerde Ortak Makina Kullanım Olanaklarının Araştırılması

Cihat YILDIZ, Yücel ERKMEN

Giresun Yöresindeki Özel Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Irk Tercihleri ve Barınakların Yapısal Durumu

Ahmet TUGAY, Galip BAKIR