TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ALAN ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARI GRAFİĞİNDE MEZUN OLDUKLARI ORTA ÖĞRETİM KURUMLARININ ROLÜ

Öz Bu araştırmada Eğitim Fakültelerinin Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümünde öğrenim görmekte olan öğrencilerin mezun oldukları orta öğretim kurumlarının akademik başarılarına etkisi çeşitli değişkenlere göre incelenmiştir. Bu araştırmanın evreni, Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Orta Öğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalında 2005–2006 öğretim yılı içerisinde öğrenim gören öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırma örneklemi, bu evrenden seçkisiz (randomly) olarak belirlenen toplam 184 kişiden oluşmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen anket kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; öğrencilerin, “TDE Bölümü Öğrencilerinin Geldikleri Orta öğretim Alanlara Göre Dağılımı”, “Dershaneye Giden ve Gitmeyen Öğrenciler.”, “Öğrencilerin Geldikleri Orta öğretim Kurumlarının Teknolojik Durumu”, “Edebi Yayınları Takip Eden Öğrencilerin Dağılımı” ve “Edebiyatçıları Takip Eden Öğrencilerin Dağılımı” ile “Öğrencilerin ÖSS (Sözel) Puanları” .gibi değişkenler incelenmeye çalışılmıştır.

___

ALVER, Bir ol. (2004), Güzel Sanatlar Eğitimi Alan Öğrencilerin Empatik Beceri ve Karar Verme Stratejilerinin Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4, Sayı: 2, s. 93-108

AYDIN, Ergin (1989), “Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Liselerde Amaca Hizmet Edebiliyor mu?”, Millî Eğitim Dergisi, Sayı 82, Ankara.

BLOOM, Benjamin (1979), İnsan Nitelikleri ve Okulda Öğrenme. Çev: Dursun Ali Özçelik, MEB Yayınları, Ankara.

CEMİLOĞLU, İsmet (1990), “Orta öğretimdeki Türkçe-Edebiyat Dersleri ve Düşündürdükleri”, Millî Eğitim Dergisi, Sayı 104, Ankara.

CÜCELOĞLU, Doğan (1991), İnsan ve Davranışı, İstanbul..

ENGİNUN, İnci (1986), “Türk Dili ve Edebiyatı Ders Programlarının Uygulanmasında Görülen Aksaklıklar”, Türk Dilinin Öğretimi Toplantısı, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri. Fakültesi Yayınları, Ankara.

ERDOĞAN, İrfan (1988), SPSS Kullanım Örnekleriyle Araştırma Dizaynı ve İstatistik Yöntemleri. Ankara.

ERTÜRK, Selahattin (1998), Eğitimde Program Geliştirme, 10. bs, Meteksan matbaası, Ankara.

KAVCAR, Cahit (1982), “Türk Dili ve Edebiyatı Öğretimi Üzerine”, Millî Eğitim Dergisi, Sayı 59, Ankara.

_____________, (1988), “Türk Dili ve Edebiyatı Öğretimi”, Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 20, Sayı 1-2, Ankara.

MEB Tebliğler Dergisi : 2098, 2362, 2363, 2370, 2375, 2381, 2393.

ÖZÇELİK, Durmuş Ali (1988), Eğitim Programları ve Öğretim, ÖSYM Yayınları, Ankara.

Tebliğler Dergisi (MEB). Temel Eğitim ve Orta Öğretim Kurumlarında Atatürk İnkılâp ve İlkelerinin Öğretim Esasları Yönergesi, 8 Ocak 1982.

YILDIRIM, Cemal (1973), Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, MEB Yayınları, İstanbul