ÂŞIK VEYSEL’İN ŞİİRLERİNDE EĞİTİM

Öz Bu çalışmada, şiirin eğitimdeki yeri ve öneminden hareketle, Âşık Veysel’in şiirlerinde, eğitimin önemi ve onun şiirlerinin öğretimde hangi açılardan kullanılabileceğinin ortaya konması amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında, Veysel’in tüm şiirleri çeşitli kaynaklardan yararlanılarak incelenmiş ve konuyla ilgili olanlara çalışmada yer verilmiştir. Âşık Veysel’in, şiirlerinde eğitimi ve önemini nasıl ele aldığı ve onun şiirlerinden öğretimde ne şekilde faydalanılabileceği üzerinde durulmuştur. Çalışma sonucunda Veysel’in pek çok şiirinin öğretimde kullanılabilecek türden olduğu tespit edilmiş ve onun bu şiirlerinden öğretimde yararlanılması hususunda öneriler sunulmuştur.

___

ALAYLIOĞLU, Ruşen - A. Ferkan Oğuzkan . Ansiklopedik Eğitim Sözlüğü, İstanbul: İnkılap ve Aka Yayınları, 1976.

ALBAYRAK, Nurettin. Karacaoğlan, Halk Edebiyatı–1. İstanbul: Timaş Yayınları, 2001.

ALPTEKİN, A. Berat. Âşık Veysel Türküz Türkü Çağırırız. Ankara: Akçağ Yayınları, 2004.

ARTUN, Erman. ‚Âşıklık Geleneği ve Âşık Edebiyatı‛. Türkler, C. 2, Ankara: Yeni Türkiye Yayınları, ty.

BÂKİLER, Yavuz Bülent. Âşık Veysel -Hayatı ve Şiirleri, İstanbul: Tercüman Gazetesi Eki, 1986.

-------------, Âşık Veysel. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları, 1990.

KARAKUŞ, İdris. ‚Edebiyat-Eğitim İlişkisi‛. Bilge, 9 (Yaz/1996).

KAYA, Doğan. ‚Âşık Veysel’in Şiirlerinde Millî Birlik ve Beraberlik Düşüncesi‛ http://turkoloji.cu.edu.tr. (05.09.2010).

KILIÇ, Yasin. Meraka Dayalı Türler. Ö.Yılar ve L. Turan, (Ed.), Eğitim Fakülteleri İçin Çocuk Edebiyatı (1. Baskı) içinde (115-118). Ankara: Öncü Basımevi, 2007.

NASRATTINOĞLU, İrfan Ünver. ‚Çukurovalı Halk Ozanlarında Cumhuriyet, Atatürk, Vatan ve Millet Sevgisi‛, III. Uluslar Arası Çukurova Halk Kültürü Bilgi Şöleni(Sempozyumu). yyy: Adana Valiliği Yayını, 1999.

Seyranî, Âşık Müslim Kumru. Gül Bahçesi İşte Güllerimiz İşte Bülbüllerimiz, Erzincan: Özsöz Matbaası, ty.

Taşkaya, Serdarhan Musa ve COŞKUN, İbrahim. ‚Âşık Feymânî’nin Şiirlerinde Eğitim ve Eğitim Unsurları‛, Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 25 (Bahar/2009) :259–278.

Tutu, Sıtkı Bahadır. ‚Âşık Veysel Şatıroğlu (Hayatı, Eserleri ve Müzik Kimliği)‛, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, 2008.

Türkçe Sözlük. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları, 2005.

Uşun, Salih - Özdemir Alıcı, Devrim (Ed.). Öğretimde Planlama ve Değerlendirme, 1. Baskı, İstanbul: Lisans Yayınları, 2006.

Yardımcı, Mehmet. ‚Âşık Veysel’in Şiirlerinde Geleneğe Bağlı Unsurlar ve Etkileşim‛, Halk Kültürümüzde Sivas’ın Yeri-Sempozyum Bildirileri, Ankara: Âşık Veysel Kültür Derneği Yayınları, ty.

Yılar, Ömer. Halk Bilimi ve Eğitim, 2. baskı, Ankara: Pegem Yayıncılık, 2007.

Yılmaz, Niyazi. Âşık Veysel (Millî Kültürümüzdeki Yeri), Ankara: Ocak Yayınları, 1996.