POSTMODERN POLİSİYE ROMAN VE PINAR KÜR’ÜN BİR CİNAYET ROMANI

Sanatta, bireysel eğilimlerle başlayan modernist ve postmodernist açılımlar sonucunda içeriğin egemenliği yerini kurgusal arayışlara bırakır. Pınar Kür’ün, polisiye romanın Türk edebiyatında yeni yeni keşfedildiği, yüksek edebiyattan sayılmadığı yıllarda yazılan Bir Cinayet Romanı adlı romanı yaklaşık aynı dönemde yazılan diğer polisiyelerle birlikte farklı kurgusuyla türün edebiyatımızdaki en önemli örneklerindendir. Cinayet romanının kurgusunun sorgulandığı eser yazılış hikâyesini içinde barındırır. Hem içerik hem de teknik açıdan yazarın diğer romanlarından tamamen farklı olan Bir Cinayet Romanı teknik olarak da Türk edebiyatında polisiye roman türüne sıra dışı ve yeni bir kapı aralar. Yazarın amacı polisiye türüne bir örnek daha katmak değil, bu türün özelliklerini, kalıplarını, konvansiyonlarını sergilemektir. Bir diğer ifadeyle, hem içinde cinayetin olduğu polisiye türde bir roman, hem de bu roman aracılığıyla polisiye tür üzerine yazılmış bir üst kurmaca sunmaktadır.

As a result of the modernist and postmodern perspectives, which started with individual tendencies, the sovereignty of the content leaves its place to fictional searches. In the years when a detective novel was newly discovered, it was not considered in the high literature, but around the same period Pınar Kür’s novel Bir Cinayet Romanı (A Murder Novel) was one of the most important examples in our literature with a different fiction. The book, in which the fiction of the crime novel is questioned, includes the syntax of the story. The author, whose Bir Cinayet Romanı (A Murder Novel) is totally different from his other novels in both the aspects of content and technique, opens an unusual and a new door to the detective novel type in Turkish literature technically, as well. The purpose of the author is not to add another example to the detective type, but is to show the characteristics, patterns and conventions of this type. In other words, it offers a type of detective novel in which there is murder and a metafiction which is written in detective type through this novel. In this context, Bir Cinayet Romanı (A Murder Novel) addresses the mechanism of the murder novel more, even illustrates its anatomy. In this context, it can be evaluated in detective novels, which is considered as one of the detective types and called as “Whodonit”. There is solving a fiction murder in detective novels. However, in Pınar Kür’s novels, this time, it tries to resolve the fictional structure. Therefore, the problem of narrative becomes as important as the murder. * Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fak. Türk Dili ve Edebiyatı Böl.

___

AKATLI, Füsun. (2006), “Pınar Kür’ün “Cinayetleri’”, Milliyet Kitap, 2 Kasım.

AYTAÇ, Gürsel.(1990), Çağdaş Türk Romanları Üzerine İncelemeler, Gündoğan Yayınları, Ankara. BAY, Özlem. (2012), “Kadın-Erkek Söylemi: Cinayet Yazan Kadın Pınar Kür, “Bir Cinayet Romanı” ve Cinayeti İtiraf Eden Erkek Ahmet Ümit; Beyoğlu Rapsodisi”, Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literatureand History of Turkishor TurkicVolume 7/1Winter, p.345-364 , TURKEY

ÇELENK, Zehra. (2005), “Esrâr-ı Cinayât”tan Çoksatarlığın Esrarlarına: Ülkemizde Yazarın ve Romanın Polisiye Macerası”, Pasaj, nr: 2, Eylül-Aralık, s. 159-182.

DOLTAŞ, Dilek. (2003), Postmodernizm ve Eleştirisi, İnkılap Yayınları, İstanbul.

ECEVIT, Yıldız. (2002), Türk Romanında Postmodernist Açılımlar, İletişim Yayınları, 2.b., İstanbul.

EMRE, İsmet. (2006), Postmodernizm ve Edebiyat, 2.b., Anı Yayınları, Ankara.

FORSTER, E.M. (1982), Roman Sanatı, çev. Ünal Aytür, Adam Yayınları, İstanbul.

FRISH, Max. (2000), İnsan Nedir Ki, Çev: Gürsel Aytaç, Öteki Yayınları Ankara.

GEZER, Hasibe. (2006), “Türk Edebiyatında Polisiye Roman ve Ahmet Ümit’in Polisiye Kurguları”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Isparta.

K, Tarık Dursun. (1995), 100 Filmde Başlangıcından Günümüze Gerilim/Polisiye Filmleri, Bilgi Yayınevi, İstanbul.

KÜR, Pınar. (2008), Bir Cinayet Romanı, Everest Yayınları, 8.b., İstanbul.

MORAN, Berna. (2001), Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış, c.3, İletişim Yayınları, İstanbul.

SÖĞÜT, Mine. (2006), Aşkın Sonu Cinayettir(Pınar Kür ile Hayat Edebiyat), Everest Yayınları, İstanbul.