KIRGIZİSTAN - TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİNDEKİ ESKİ TÜRK KÜLTÜR VE UYGARLIĞI İLE İLGİLİ ESERLER ÜZERİNE

Öz 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Kırgızistan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında kısa sürede siyasi, ticari, askerî, sosyal ve kültürel alanlarda ilişkiler kurulmuş; bu ilişkilerin en önemlisi de eğitim - öğretim alanında gerçekleştirilmiştir.Kırgızistan - Türkiye Manas Üniversitesi de iki kardeş ve dost devlet arasındaki ilişkilerin taçlandırılması amacıyla İzmir’de imzalanan eğitim ve kültür anlaşmaları çerçevesinde 30 Eylül 1995 tarihinde kurulmuş; 1997-1998 yılında da eğitim öğretime başlamıştır.Manas Üniversitesinin kuruluşunun üzerinden bugün itibarıyla 20 yıl geçmiş; üniversite fiziki yapısı, eğitim öğretim kalitesi, bilimsel ve akademik faaliyetleriyle Asya coğrafyasının parlayan yıldızı hâline gelmiştir.Bünyesinde 9 fakülte, 3 yüksekokul, 2 enstitü, 5 araştırma ve uygulama merkezi bulunan üniversiteden bugüne kadar binlerce öğrenci mezun olmuştur.Hâlen de 5000 civarında öğrencinin eğitim öğrenim gördüğü Kırgızistan - Türkiye Manas Üniversitesi, eğitim öğretim faaliyetlerinin yanında bilimsel – akademik faaliyetlerin, dil, tarih, arkeoloji alanlarında araştırma ve incelemelerin de yapıldığı bir üniversitedir. Bu bağlamda üniversite bünyesinde bir müze (Arkeoloji - Etnografya Laboratuvarı Müzesi) oluşturulmuş; öğretim üyeleri ve öğrenciler tarafından gerçekleştirilen yüzey araştırmaları ve arkeolojik kazılar sonucunda elde edilen bazı materyaller de bu müzeye taşınmıştır.Bu makalede önce Kırgızistan - Türkiye Manas Üniversitesi tanıtılmakta; sonra da üniversitede bulunan Eski Türk kültür ve uygarlık eserleri hakkında bilgi verilmektedir.

___

Alyılmaz, C. (2006). Kırgızistan’daki (Kök)Türk harfli yazıtların bugünkü durumu. Journal of Turkic Civilization Studies, C 1, 2, 17-27.

Alyılmaz, C. (2009). Kırgızistan’daki Arap harfli yazıtlar üzerine. Turkish Studies International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic. 4/8, 185- 209.

Alyılmaz, C. (2011). Zanabazar güzel sanatlar müzesindeki Türk eserleri. Ötüken’den İstanbul’a Türkçenin 1290 Yılı (720-2010) From Ötüken to İstanbul, 1290 Years of Turkish Bildiriler / Papers, İstanbul, 87-109.

Alyılmaz, C. (2015). İpek yolu kavşağının ölümsüzlük eserleri. Ankara.

Alyılmaz, C. (2015). Türk Dünyası vatandaşlığına doğru. Uluslararası TEKE (Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim), http://www.tekedergisi.com/ Volume 4/1, 69-76.

Alyılmaz, C. (2016). “Gobu”stan’ın gizemi (“Kıpçaklar”a giden yol). Ankara.

Alyılmaz, S. (2015). Türk Dünyası vatandaşlığı projesi. Uluslararası TEKE (Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim) Dergisi, http://www.tekedergisi.com/ Volume 4/1, 77-85.

Alyılmaz, S. ve Alyılmaz, C. (2014). Eski Türk kadın heykellerinin düşündürdükleri. Uluslararası TEKE (Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim) Dergisi International Journal of Turkish Literature Culture Education, http://www.tekedergisi.com/ Volume 3/4, 1-33.

Belli, O. (2003). Kırgızistan'da taş balbal ve insan biçimli heykeller stone balbals and statues in human form in Kırghızistan. İstanbul. Mert, O. (2015). Türk konseyi (keneşi) Türk üniversiteler birliği ve Türk üniversiteler birliği ı. genel kurulu. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, S 53, Erzurum, 273-290.

Tabaldiev, Ş. K. ve Şamenova. A. A. (2006). Burananın balbal taştarı Kamennıe izvayaniya Buranı the stone carvings at Burana tower. Bişkek.

Useev, N. (2014). Prof. Dr. Kubatbek Tabaldiev vd. tarafından hazırlanan Arkeoloji Albümü / Arheologiyalık Al’bom adlı eser üzerine, Uluslararası TEKE (Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim) Dergisi International Journal of Turkish Literature Culture Education, http://www.tekedergisi.com/ Volume 3/4, 206-210.