AZERBAYCAN EDEBİYATININ YENİLİKÇİ ŞAİRİ RESUL RIZA / (Resul Rıza, Innovative Poet of Azerbaijan Literature)

Öz ÖZETAzerbaycan edebiyatı içerisinde oldukça zengin bir geleneğe sahip olan şiir, geniş bir şair nesli ile temsil edilmiştir. Sovyet devri Azerbaycan edebiyatının en önemli şairlerinden biri de Resul Rıza’dır. Azerbaycan edebiyatında 1960’lı yıllarda başlayan değişimin şiir alanındaki temsilcisidir. Şiirlerinde işlediği konuların en önemlileri insan sevgisi, yaşam ve ölümdür. Şairin şiirlerinde insan yaşamı ve insanî değerlerin yüceliği bir üslup ve konu özelliği olarak dikkat çekmektedir. Millî duygular ve vatan konusunda yazdığı şiirlerle de döneminin ve sonraki yılların örnek şairlerinden biri olmuştur.Anahtar Kelimeler: Azerbaycan edebiyatı, şiir, Resul Rıza. ABSTRACTHaving a very rich tradition within Azerbaijan Literature, poetry has been represented by wide range of poets. One of the most significant poets of the Azerbaijan Literature of the Soviet period is Resul Rıza. He is the representative of the changing trend in poetry in the 1960s. The most important themes he employs in his poems are human love, life and death. Huan life and the loftiness of humane values as employed in his poems are attractive in terms of their style. He has set an example as a poet with his poems on national feeling and native country.Keywords: Azerbaijan literature, poem, Resul Rıza

___

ADIGÜZEL, Sedat. Elçin’in Romanları Üzerine Bir Çalışma ‘Oluşumsal- Yapısalcı İnceleme’ Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum, 2001 (Basılmamış Doktora Tezi).

AKPINAR, Yavuz. Azerî Edebiyatı Araştırmaları, Dergâh Yayınları, İstanbul, 1994.

ANAR. Sizsiz, Gençlik Neşriyyatı, Bakı, 1992.

ARİF, Memmed. “Fikir Poeziyası”, Seçilmiş Eserleri, Azerbaycan SSR Elmler Akademiyası Neşriyyatı, 3 Cilt, C.1, Bakı, 1967.

BAĞIROV, Bağır. Resul Rıza, Işık Neşriyyatı, Bakı, 1987.

EHMEDOV, Teymur. Azerbaycan Sovyet Yazarları, Yazıcı Neşriyyatı, Bakı, 1987.

ELİŞANOĞLU, Tehran. Azerbaycan Yeni Nesri, Elm Neşriyyatı, Bakı, 1999.

KARAYEV, Yaşar. “Nigar Refibeyli”, Başlangıcından Günümüze Kadar Türkiye Dışındaki Türk Edebiyatları Antolojisi, Aktaranlar: Melek Özyetkin - Yunus Gündüz, C.5, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara, 1997.

__________, Belli Başlı Dönemleri ve Zirve Şahsiyetleriyle Azerbaycan Edebiyatı, Hzl: Yavuz Akpınar, Ötüken Yayınları, İstanbul, 1999.

RIZA, Resul. Çınar Ömrü, hzl. Sabahattin Çağın, Ötüken Yayınları, İstanbul, 1998.

__________, Seçilmiş Eserleri, 4 cilt, C.1, Yazıcı Neşriyatı, Bakı, 1980.

__________, Hayat Duyumları, Gençlik, Bakı, 1975.

__________,“Şé’r Zehmet ve İlhamdır”, Duyguların İzi İle, Yazıcı Neşriyatı, Bakı, 1990.

VURGUN, Samet, Mirza İbrahimov, M. Arif Dadaşzade. Azerbaycan Edebiyat Tarihi (Sovyet Devri), C.3, Azerbaycan SSR Elmler Akademiyası Neşriyyatı, Bakı, 1957.