AYTÜL AKAL’IN ÇOCUK MASALLARINDA ANLATIM BOZUKLUKLARI

Öz Duygu ve düşünce dünyamızı şekillendiren yazınsal metinler her yaşta insanlara yeni edinimler sunar. Çocuk yazını da çocuk olarak tanımlanan yaş grubuna okuma-anlama; konuşma-yazma becerilerini geliştirmede lokomotif olarak hizmet eder. Çocuk yazını içinde çocuk dünyasına en yakın tür masallardır. Bu nedenle çocuklara gerekli becerileri öğreterek davranış edindiren masalların anlatımı düzenli ve açık olmalıdır. Anlam düzeyinde mesaj tam olarak iletilmelidir. Sosyalleşmenin temelleri bu dönemlerde atıldığı için çocuk yazını yetişkinlerinkine kıyasla üstün çaba ve sabır gerektirir. Çalışmamızda da bu öneme dikkat çekmek için günümüz çocuk yazınının verimli yazarlarından Aytül Akal’ın çocuk masallarını inceledik. Çocuklar için yazılan metinlerde anlatım bozukluklarının engellenmesi için bu konuyu seçtik. İncelememizde yazarın* 33 çocuk masalı incelenmiştir. Anlatım bozuklukları tespit edilmiştir.

___

AKAL, Aytül, Çocuk Masalları (makalede adı geçen otuz üç eser), Uçan Balık Yayınları.

BİLGEGİL, Kaya, Türkçe Dilbilgisi, Dergâh Yayınları, İstanbul, 1984

BİLGİN, Muhittin, Anlamdan Anlatıma Türkçemiz; Kültür Bakanlığı, Kültür Eserleri/368, Ankara,2002

ERGENÇ, İclal- GÖKMEN, Seda, Türkiye’de Dil Edinimi Çalışmalarına Toplu Bir Bakış,(Cumhuriyet ve Çocuk, s.;159 II. Ulusal Çocuk Kültürü Kongresi Bildirileri 4-6 Kasım 1998, Ankara Üniv. Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları:2 ANKARA 1999)

ELKIND, David, Değişen Dünyada Çocuk Yetiştirme ve Eğitim Çev. Emine Gül Elçin.

Dünyada ve Türkiye’de Değişen Çocukluk/Changıng Chıldhood In The World And In Turkey, III. Ulusal Çocuk Kültürü Kongresi Bildirileri 16-18 Ekim 2000, Ankara Üniv. Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları:9 Ankara 2001.

SEVER, Sedat, Çocuk ve Edebiyat, Kök Yayıncılık, Ankara 2003

ŞİMŞEK, Tacettin, Çocuk Edebiyatı, Rengarenk Yayınları, Ankara, 2002

TOPARLI, Recep, Türk Dili, Seyran Yayınları; Sivas 2000.