YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE ÖĞRENME BİÇEMLERİ İLE ÖĞRENCİ BAŞARISI ARASINDAKİ İLİŞKİ

Öz Bu araştırmanın amacı, yabancı dil öğretiminde öğrenme biçemleri ile öğrenci başarısı arasında bir ilişkinin olup olmadığını belirlemektir. Bu çalışmada öğrenme biçemleri Deneyimsel Öğrenme Kuramına dayandırılarak araştırılmıştır. Kuramın ilkeleri genel olarak açıklandıktan sonra öğrenme biçemleri genel hatları ile tek tek ele alınmıştır. Bu çalışmada öğrencilerin sahip oldukları öğrenme biçemleri ile İngilizce dersinden almış oldukları başarı notları arasındaki ilişki esas alınmıştır. Çalışmaya Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Afyon Karahisar Mustafa Üstündağ İlköğretim Okulunda, Emek İlköğretim Okulunda, Yatılı İlköğretim Bölge Okulunda ve Turgut Yılmaz İpek İlköğretim Okulunda 2004-2005 Eğitim- Öğretim yılında sekizinci sınıfa devam eden öğrenciler öğrenme biçemleri anketini cevaplayarak katılmışlardır. Anketten elde edilen veriler ile öğrencilerin 2004-2005 Eğitim-öğretim yılı I.dönem İngilizce karne notları üzerinde SPSS olarak kısaltılan istatistiki program kullanılarak inceleme yapılmıştır. Bu inceleme sonucunda öğrenme biçemleri ile başarı arasında çeşitli katsayılarda ilişki olduğu ortaya çıkarılmıştır. Böylece yabancı dil öğretiminde öğrenme biçemlerinin çeşitli katkılarının olduğu ve öğretim esnasında öğrenme biçemlerinden yararlanılması gerektiği kanıtlanmıştır.

___

Demirel, Ö., (2003), Eğitim Sözlüğü, Ankara: Pegem Yayıncılık.

Eggen, P., ve Kauchak, D., (2001), Educational Psychology: Windows on Classrooms, New Jersey: Merril Prentice Hall.

National Development Plan, (2002), Learning Styles: Kolb’s Theory of Experiential Learning, Dublin: Trinity College, http://www.reviewing.co.uk/research/experiential.learning.htm., [24.04.2005].

Stroot, S., ve diğerleri, (1998), Peer Assistance and Review Guidebook, OH: Ohio Department of Education, http://education.utoledo.edu/par/Adults.html. [08.02.2005].

Study Advice Service, (2004), Learning Styles, İngiltere: The University Of Hull, http://www.studyadvice.hull.ac.uk/documents/Learning%20styles.pdf, [08.02.2005].

Yılmaz, H., Sünbül, A.M., (2003), Öğretimde Planlama ve Değerlendirme, Konya: Çizgi Kitabevi.