Önlisans Öğrencilerinin Gıda Güvenliği Bilinç Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma

Öz Son yıllarda çalışma şartlarının zorluğu ve hazır gıdaların tüketim kolaylığına bağlı uygun olmayan beslenme tarzı endişe yaratmaktadır. Bu, özellikle üniversitenin bulunduğu bölgenin dışından gelen üniversite öğrencilerinde dikkat çekici boyutlara ulaşmış durumdadır. Öğrencilerin bir bölümü beslenme ihtiyaçlarını fast-food, dondurulmuş gıda, hazır gıda gibi ürünlerle karşılarken bir bölümü de evlerde yemek yapmayı tercih etmektedirler. Tüketilen bu ürünlerin güvenilirliği hep tartışma konusu olmuştur. Bu çalışmada önlisans öğrencilerinin gıda güvenliği konusunda bilinçli olup olmadıklarının araştırılması amaçlanmıştır. Öğrencilerin bilinç düzeyi, likert ölçeği ile hazırlanmış 20 soruya anketlerle alınan yanıtlarla ölçülmüştür. Kayıtlı öğrencilerin %48’inden anketlerle toplanan verilerle araştırma amaçlarına ulaşılmıştır. Ankete katılan öğrencilerin ortalama gıda güvenliği bilinç düzeyi %52’dir. Öğrencilerin %15’i düşük bilince, %73’ü orta bilince ve %12’si de yüksek bilince sahiptir. Araştırmada, öğrencilerin gıda güvenliği bilinç düzeyleri ile yaş, öğrenim gördükleri yüksekokul ve programlar arasında önemli bir ilişkinin varlığı ki kare testi ile belirlenmiştir. Gıda tüketimi konusunda üniversite öğrencilerinin geneline yönelik birçok çalışma yapılmış olmasına karşın, sadece önlisans öğrencileri düzeyinde yapılan başka bir çalışmaya rastlanılmamış olması bu çalışmayı özgünleştirmektedir.

___

AKBAY, Cuma; TIRYAKI, Gulgun Yildiz; GUL, Aykut (2007), “Consumer characteristics influencing fast food consumption in Turkey”, Food Control, vol:18, p.904-913.

CRONBACH, Lee J (1951), “Coefficient alpha and the internal structure of tests”, Psychometrika, vol:16, issue: 3, p: 297–334.

ERGİN, Işıl; GÜRSOY, Şafak Taner; ÖCEK, Zeliha Aslı; ÇİÇEKLİOĞLU, Meltem, (2008), “Sağlık Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Genetiği Değiştirilmiş Organizmalara Dair Bilgi, Tutum ve Davranışları”, TAF Preventive Medicine Bulletin, cilt:7, sayı:6, ss: 503-508.

GÖZENER, Bilge; ORUÇ BÜYÜKBAY, Esen; SAYILI, Murat (2009). “Gıda Güvenliği Konusunda Öğrencilerin Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi”, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt:26, Sayı:2, ss: 45-53.

KAYIŞOĞLU, Serap; İÇÖZ, Aysel (2012), “Eğitim Düzeyinin fast- food tüketim alışkanlığına etkisi”, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt: 9, Sayı:2, ss: 16-19.

KIZILASLAN, Nuray; KIZILASLAN, Halil (2008), “Tüketicilerin Satın Aldıkları Gıda Maddeleri ile İlgili Bilgi Düzeyleri ve Tutumları (Tokat İli Örneği)”, U.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt:22, Sayı:2, ss:67-74.

MIRER, Thad W (1995), Economic Statistics and Econometrics, 3rd Edition, Prentice Hall, Inc., New Jersey.

ÖZDEMİR, Oğuz; GÜNEŞ, M. Handan; DEMİR, Sibel (2010), “Üniversite öğrencilerinin genetiği değiştirilmiş organizmalara (GDO‟lara) yönelik bilgi düzeyleri, tutumları ve sürdürülebilir tüketim eğitimi açısından değerlendirilmesi”, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt:29 Sayı:1, ss: 53-68.

ÖZDİNÇ, İsmail Yalım (2004), “Üniversite öğrencilerinin fast food tüketim alışkanlıkları ve tüketim noktası tercihlerini etkileyen faktörler”, Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, Cil:15 Sayı:1, ss:71-79.

SÜRÜCÜOĞLU, Metin Saip; ÇAKIROĞLU, Funda Pınar (2000), “Ankara Üniversitesi öğrencilerinin hızlı hazır yiyecek tercihleri üzerine bir araştırma”, Tarım Bilimleri Dergisi, Cilt:6,Sayı:3, ss:116-121.

UZUNÖZ, Meral;, ORUÇ BÜYÜKBAY, Esen; GÜLSE BAL, H. Sibel (2008), “Kırsal Kadınların Gıda Güvenliği Konusunda Bilinç Düzeyleri (Tokat İli Örneği)”, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt: 22, Sayı: 2, ss: 35-46.