RİSK SERMAYESİ FİNANSMAN MODELİ

Öz Risk sermayesi uygulamalarına ilk olarak yetmişli yıllarda rastlanmış ve seksenli yıllarda ise özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde büyük bir uygulama alanı bulmuştur. Risk sermayesinin amacı, iyi bir iş fikrine ve girişimcilik yeteneğine sahip olan, ancak yeterli finansman imkânı olmayan girişimcilere uzun vadeli yatırımlarda bulunarak finansman sağlamaktır. Ayrıca girişimcilere yönetsel ve diğer uzmanlık hizmetleri sağlayarak portföylerindeki menkul kıymetlerin değerlerini artırmak ve bu menkul kıymetleri elden çıkarmak suretiyle yüksek getiri temin etmelerini sağlamaktır. Risk sermayesi, ülkemizde de yaygın bir biçimde uygulama alanı bulursa, toplumun yaratıcı girişimcilik gücünün ortaya çıkmasına ve sanayileşme sürecinin hızlanmasına neden olacaktır. Ülkemizde risk sermayesinin (girişimci sermayesi) yasal çerçevesi Sermaye Piyasası Kanunu ve Sermaye Piyasası Kurulu tebliğleri ile oluşturulmuştur. Bu çalışmada risk sermayesi finansman modelinin genel çerçevesi incelenerek, küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansman sorunlarını gidermedeki rolü araştırılmaktadır.
Anahtar Kelimeler:

Risk Sermayesi, KOBİ

___

Akaya Cenk ve İçerli M. Yılmaz; “Kobi’lerin Finansal Problemlerinin Çözümünde Risk Sermayesi Finansman Modeli”, Dokuz Eylül Üniversitesi SBE Dergisi, Cilt:3 Sayı:3, 2001.

Albez, Abdulkadir; Risk Sermayesi Ve Türkiye’de Uygulanabilirliği, Atatürk Üniversitesi SBE, Yüksek Lisans Tezi, Erzurum, 1997.

Aras, Güler; Kobi’lerin Sermaye Piyasası Yoluyla Fon Sağlama Olanakları; Tezgah Üstü Piyasalar ve Risk Sermayesi Finansman Modeli, Yıldız Teknik Üniversitesi İİBF Yayını, 2001.

Aypek, Nevzat; Sermaye Piyasası Aracı Olarak Risk Sermayesi Ve Türk Sermaye Piyasasında Uygulanabilirliği, KOSGEB Yayını, Ankara, 1997.

Ceylan, Ali; Finansal Teknikler, Bursa, 2002.

___________ ; İşletmelerde Finansal Yönetim, Bursa, 1998.

Çetindamar, Dilek, Risk Sermayesi, Girişimcilik, Türkiye’nin Geleceği, Anadolu Üniversitesi, Cilt :2 Sayı:2, 2002.

Çonkar, Kemalettin; Risk Sermayesi Finansman Yöntemi, Erciyes Üniversitesi İİBF Yayını, Kayseri, 1995 .

Downes, John; Dictionary of Finance and Investment Terms. Goodman Eliot Jordan, New York, 1987.

Erol, Cengiz; “Faizsiz Kredi Modeli Venture Capital Finansaman Modeli”, Bankacılar Dergisi, Ankara, 1992.

Eser, Serdar; Küçük Ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Sermaye Piyasasından Finansmanı Ve Risk Sermayesi, SPK Yeterlilik Etüdü, Ankara, 1990.

Eyüpgiller, Servet; Banka ve Mali Kuruluşlar, Yargı Basımevi, Ankara, 1988.

Fettahoğlu, Abdurrahman, Riziko Sermayesi Finansı, Kosgeb Yayını, Ankara, 1993.

Kaya, Abdullah; Dünya’da Ve Türkiye’de Risk Sermayesi, SPK Cumhuriyetin 80. Yılına Armağan, Yayın No:147 Cilt 2, Ankara, 2004.

Köstepen, Can; Avrupa Yatırım Bankası Ve Türkiye’ye Sağlanan Kredi İmkânları, İslami Kalkınma Vakfı Yayını No:166, Ekim, 2001.

Küçükçolak, Ali; KOBİ’lerin Finansman Sorunlarının Sermaye Piyasası Yoluyla Çözümü, İMKB yayınları, 1997.

Nakilcioğlu, İ. Hakkı; “İnternette Risk Sermayesi Kavramı”, Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisi, Sayı:2 Cilt:2, 2001.

Okyay, Aydın ve BAŞ, İ. Melih; 2000’li Yıllara Doğru Risk Sermayesi ve Türkiye İçin Bir Model Önerisi, 3. İzmir İktisat Kongresi Tebliğleri, Ankara, 1993.

Öndeş, Turan; “Kredi Garanti Fonunun İşleyişi Ve Erzurum’daki Kimi Kobilerle Bu Konunun Bir Değerlendirilmesi”, Atatürk Üniversitesi İİBF Dergisi Cilt:15 Sayı 1-2 Mart, 2001.

Özkan, Şule, Gündoğdu Fatma, Emsen Selçuk, Aksu Hayati, Başar Sinan; Kobilerde Girişimcilik, Yenilikçilik, Atatürk Üniversitesi İİBF Yayın No:106, Erzurum, 2000.

Parasız, İlker; Para-Banka ve Finansal Piyasalar, Bursa, 2000.

Parmaksızoğlu, Ömer; Türkiye’de Kobi’lerin Konumu ve Finans Sorunlarının Çözümünde Risk Sermayesinin Uygulanabilirliğinin Değerlendirilmesi, Atatürk Üniversitesi SBE, Doktora Tezi, Erzurum.

Sarıaslan, Halil; “Venture Capital Finansman Modeli ve Türkiye’de Uygulama Olanakları”, ASO Dergisi Eki, Nisan, 1992.

Tuncel, Kürşat; Risk Sermayesi Finansman Modeli, Dünya Uygulamalarının Analizi ve Türkiye İçin Özgün Bir Model Önerisi, SPK Yayını No:37, Ankara, 1996.

Yılmaz, Beytullah; Kobi’lerin Finansman Sorunlarına Bir Çözüm Önerisi Risk Sermayesi Finansman Modeli, ODTU İİBF 2001.

Zaimoğlu, Tülay; Risk Sermayesi ve Türkiye’de Uygulama Olanakları, SPK Yayınları, 1995. İnternet Adresleri www.bthaber.com www.dtm.gov.tr www.kobinet.org.tr www.kosgeb.gov.tr www.spk.gov.tr www.tübitak.gov.tr