Gelir Dağılımının Asgari Ücretler ve Çalişma Saatleri Açısından Değerlendirilmesi

Öz Üretim, tüketim, değişim ve bölüşüm ekonomik ve sosyal yaşamın en önemli unsurlarındandır. Bölüşüm sorunu, özellikle gelirin bölüşümü açısından ele alındığında ilkel çağ dönemlerinde bu yana sosyal sorunların öncelikleri arasında bulunmaktadır. Küreselleşme sürecinin oluşturduğu rekabet baskısı gelişmiş ülkelere çok daha fazla avantajlar sağlarken, gelişmemiş ülkelere ise başta ekonomi olmak üzere pek çok alanda dezavantajlar sağlamıştır. Ülkeler arası gelir dağılımı adaletsizliği olduğu gibi ülke içi gelir dağılımı adaletsizliği de en önemli toplumsal sorunlardan biridir. Gelir dağılımı konusunda en fazla etkilenen kesimlerden birisi de asgari ücret esasına göre çalışanlardır.  Özellikle yüksek enflasyon dönemlerinde, sabit ve en düşük ücreti alan asgari ücretlilerin alım güçleri düşmekte sosyal dışlanmaya maruz kalmaktadırlar. Asgari ücretlilerin almış oldukları ücretleri, çalışma saatleri açısından başta temel gıda maddelerini almak için değerlendirdiğimizde ülkeler arasında ciddi farkların olduğunu görmekteyiz. Gelişmiş ülkelerde çalışan asgari ücretliler özellikle temel gıda maddelerini daha az süre çalışarak elde etmektedirler. Bu çalışmada yüksek gelir grubu ile orta gelir grubundaki ülkelerde asgari ücretlerle çalışanların çalışma saatleri ve gelirleri ele alınarak temel gıda maddelerini elde etmek için çalıştıkları süreler değerlendirilmektedir. 

___

  • ACKERMAN, Frank, (ed.) GOODWİN, Neva R.., DOUGHERTY, Laurie ve GALLAGHER, Kevin (eds.) (2000), The Political Economy of Inequality, Island Press, Washington DC.
  • AKSU, Ömer Alpaslan (1993), Gelir ve Servet Dağılım, İstanbul Üniversitesi Basımevi, İstanbul.
  • AKTAN, Coşkun Can ve VURAL, İ. Yaşar (2002), “Gelir Dağılımında Adalet(siz)lik ve Gelir Eşit(siz)liği: Terminoloji, Temel Kavramlar ve Ölçüm Yöntemleri,”, Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Hak-İş Konfederasyonu Yayınları, Ankara.
  • AKYÜZ, Yılmaz (1980), Sermaye Bölüşüm Büyüme, AÜSBF Yayın No: 453, 2. Baskı, Ankara.
  • ALKİN, Erdoğan (1975), Gelir ve Büyüme Teorisi, İ.Ü. Yayınları, İstanbul.
  • AYKAÇ, Mustafa ve Diğerleri (2013), Gelir Dağılımı ve Yoksulluk, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları, Eskişehir.
  • BENLİGİRAY, Serap (2007), Ücret Yönetimi, Beta Basım Yayın, Dağıtım A.Ş., İstanbul.
  • BOCUTOĞLU, Ersan (2012), “İktisat Teorisinde Emeğin Öyküsü: Değerin Kaynağı Olan Emekten Marjinal Faydanın Türevi Olan Emeğe Yolculuk” Emek ve Toplum Dergisi, s.29-51.
  • CHARLES, N. Weaver (1995), Managing the Four Stages of TQM, Çeviren: Tuncay Birkan, Osman Akınbay, Toplam Kalite Yönetimi’nin Dört Aşaması, İstanbul, 2000.
  • ÇETİN, Başak Işıl (2011), İktisadi Sistemler Bağlamında Gelir Dağılımı - Kredi Ekonomisi İlişkisi ve Türkiye, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi.