İşletme Yönetiminde Firenin Azaltılarak Verimliliğin Artırılması: İplik Üretim Tesislerinde Bir Uygulama

Öz Bu makalede ülkemizin lokomotifi olan tekstil sektörünün alt sektörü iplik işletmelerindeki verimlilik durumu ve meydana gelen kayıplar incelenmiştir. Araştırmada üretim kayıpları incelenerek meydana gelebilecek kayıplar konusunda işletme yöneticileri ve çalışanlarının bilgilendirilmesi amaçlanmıştır. İplik sektöründeki hammaddenin nihai ürün oluncaya kadarki kayıpları ve bunu etkileyen verimlilik durumu tek bir iplik işletmesinde yapılmış olup işletmedeki tüm makinelerde araştırılmıştır. Çalışmada verimliliğin tanımı ve işletmeye olan katkıları ve öneminden bahsedilmiştir. Yapılan uygulama ile işletmedeki her bir iplikçilik sistemi için fire ve buna bağlı olarak verimlilik kayıpları detaylandırılarak tablolar ile verilmiştir. İşletme genelindeki tüm makinelerde olması gereken ile olan kayıplar arasında farklılıklar olduğu ve kaybın az olmadığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla verimlilik değerleri normal sınırların altında kalmıştır. Kayıpların olduğu makineler ve miktarları ile buna bağlı olarak verimlilik kaybını azaltmak için tespitler yapılmıştır. İşletme yöneticilerine bu konuda makinelerde ve genel olarak işletmede yapılması gerekenler ile ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Anahtar Kelimeler:

Fire, Makine, İplik, verimlilik

___

  • AYDIN, Alper. DOĞAN, Abdullah. (1989). İmalatçı Kamu Kuruluşlarında Verimlilik Karşılaştırmaları, Millî Prodüktivite Merkezi Yayını. Ankara.
  • ATAAY, İ. Durak. (1988). İşletmelerde İnsan gücü Verimliliğini Etkileyen Faktörler; Verimlilik, Çalışma Zamanı ve Ücret Tatmini, MESS Yayını, Ankara.
  • EKİN, Nusret. (1997). Küresel Bilgi Çağında Eğitim- Verimlilik- İstihdam, İstanbul Ticaret Odası Yayınları, Yayın No: 43. İstanbul.
  • ERGİNEL, Nihal. GENÇOĞLU, Tülay. ÖZSEVER, Çiğdem. (2009). "İşgücü Verimlilik Takibi İçin Sistem Tasarımı ve Karar Destek Modelinin Geliştirilmesi", Dumlupınar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, (18): 45-58.
  • GEMİCİ, Bülent (1999), Pamuk İplikçiliği, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir.
  • KARTAL, Metin. KUTLAR, Aziz (2004), “Cumhuriyet Üniversitesinin Verimlilik Analizi: Fakülteler Düzeyinde Veri Zarflama Yöntemiyle Bir Uygulama”, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 8, Sayı: 2, ss. 49-79.
  • KÖKSAL, C. Deniz (2001), Veri Zarflama Analizi İle Bankacılıkta Göreceli Verimlilik Ölçümü, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Isparta.
  • METİN, Erol (2001), “Sosyal Entropi’nin Verimlilik Üzerindeki Etkileri”, Cumhuriyet
  • Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 2, Sayı:1, ss. 127-143.
  • ÖZGÜLER, Canbey, V. (2005). “Verimlilik”, Eskişehir Odunpazarı Belediyesi Hizmetiçi Eğitim Seminer Notu, http://www.yeniekonomi.com, 30.12.2012. 1-24.