Meslek Yüksekokulları Muhasebe Öğrencilerinin Mesleğe Bakışları: Atatürk Üniversitesi’nde Bir Araştırma

Öz Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde işletmelerin vasıflı ara eleman ihtiyacını karşı- lamada, Meslek Yüksekokullarının önemi yadsınamaz. Muhasebe ve vergi bölümleri de muhasebe meslek elemanı yetiştirerek bu amaca önemli ölçüde hizmet etmektedir. Çalışmamızın amacı, meslek yüksekokullarındaki muhasebe ve vergi bölümü öğrencilerinin muhasebe mesleğine bakış açılarını belirlemeye çalışmaktır. Bu amaçla, Atatürk Üniversitesi bünyesinde bulunan Aşkale MYO, Erzurum MYO, İspir MYO, Hınıs MYO, Oltu MYO, Pasinler MYO ve Narman MYO Muhasebe programlarında okuyan toplam 481 öğrenciye, 9 adet anket sorusu yöneltilmiştir. Bu araştırmaya göre, öğrencilerin büyük bir kısmının (%66) meslek elemanı olmak istediği, bu öğrencilerin de %60’ının lisans tamamlayıp muhasebe meslek mensubu olmak istediği belirlenmiştir. Diğer taraftan, 2008 yılında 3568 sayılı kanunda yapılan değişiklikle serbest muhasebeci unvanının kaldırılması bu programlarda okuyan öğrencilerin meslek mensubu olma isteklerini azaltmadığı da söylenebilir.

___

Ayboğa, H. (2003). “Globalleşme Sürecinde Ülkemizde Muhasebe Mesleği ve Meslek Mensuplarının Eğitimi”. Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, Yıl 2003, Cilt XVIII, Sayı 1

Bozan, O. (1999) Muhasebe Teknikleri I (Ders Kitabı). Ankara: Tutibay Yayınları.

Byrne, M. and Pauline, W. (2005). “Irish Secondary Students’ Perceptions of th Work of an Accountant and the Accounting Profession” Accounting Education an International Journal, Vol.14, No: 4

Demir, M. Çam, M. (2006). “Muhasebe Bölümü Öğrencilerinin Muhasebe Öğreniminde Başarılarını Olumsuz Etkileyen Faktörlere İlişkin Bir Araştırma”. Muhasebe ve Finansman Dergisi (MUFAD), Sayı: 32.

Dinç, E. (2008) “Meslek Seçiminde Etkili Faktörlerin İncelenmesi: Meslek Yüksek Okulu- Muhasebe Programı Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma”. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (16) 72.

Erol, M. Atmaca, M. (2004). “Meslek Yüksekokullarında Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin İş Dünyasında Muhasebe Mesleğinde Çalışmaya Karşı Tutumları”. Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 24.

Felton, S. Burh, N. Northey, M. (1994). Factors İnfluencing The Business Student’s Choice of a Career in Chartered Accountancy, İssues in Accounting Education 9 (1).

Gençtürk, M. (2007). “MYO Öğrencilerinin Mezun Oldukları Lise Türünün ve Öğretim Şeklinin Muhasebe-Finansman Derslerindeki Başarıya Etkisi”. MuhasebeFinansman Dergisi, Sayı: 35.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Meslek_Yüksekokulu

Karcıoğlu, R. (1996). “Profesyonel Muhasebecilik Mesleğinin Geliştirilmesinde Eğitim ve Deneyim İhtiyaçlarının Değerlendirilmesi”. Vergi Dünyası Dergisi, Sayı:181, Eylül.

MEB-YÖK (2002). Ankara: Meslek Yüksekokulları Program Geliştirme Projesi Kitapçığı. Otlu, F.

Durmuş, A. F. Solak B. (2012). “Meslek Yüksekokulları Muhasebe ve Vergi Bölümlerindeki Muhasebe Eğitimi ve Bölümünün Geleceği Hakkında Bir Araştırma”. Malatya Meslek Yüksekokulu Uygulaması, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 55, Temmuz.

Teziç, E. (2007). Uluslararası Mesleki ve Teknik Eğitim Konferansı, Açış Konuşması. Ankara: YÖK Yayını.

Yardımcıoğlu, M. Büyükşalvarcı, A. (2007). “Muhasebe Eğitiminde Meslek Yüksekokullarının Yeterliliği ve Tercih Edilme Sebepleri: Selçuk Üniversitesinde Bir Uygulama Öğrencilerin Profili ve Muhasebe Mesleğine Bakışları”. Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 36, Ekim.

W.Buckley, J. Buckley, M. (1992). The Accounting Profession. Los Angles, California: Melville Company