Konaklama İşletmelerinde İş Güvencesi Ve Örgütsel Bağlılık İlişkisi Üzerine Bir Araştırma: Bursa İli Örneği

Bu araştırmada otel çalışanlarının iş güvencesi algıları ile örgütsel bağlılıkları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın evreni Bursa ilinde faaliyet gösteren beş yıldızlı bir konaklama işletmesi çalışanlarıdır. Araştırmada veri toplama tekniği olarak anket tekniği kullanılmıştır. Anket formu üç bölümden oluşmuştur, ilk bölümünde otel çalışanlarının demografik özellikleri ve çalışma süreleri ile ilgili sorular sorulmuştur, ikinci bölümde ise çalışanların örgütsel bağlılığının belirlenmesine yönelik beşli likert tipinde 18 ifadenin yer aldığı Allen ve Meyer’ın üç boyutlu Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır, üçüncü bölümde çalışanların iş güvence algılarını belirlenmesi yönelik beşli likert tipinde beş ifadenin yer aldığı ölçek kullanılmıştır. Allen ve Meyer’ın üç boyutlu Örgütsel Bağlılık Ölçeğinde, 1-6. ifadeler duygusal bağlılığı, 7-12. ifadeler devam bağlılığını ve 13-18. ifadeler de normatif bağlılığı ölçmeye yönelik ifadelerdir. İş güvencesi ölçeği için ise Bakan ve Büyükbeşe (2004) ile Çıtır ve Kavi (2010) çalışmalarından yararlanılmıştır. Araştırmanın örneklemini oluşturan 202 otel çalışanı tarafından cevaplandırılan anketin istatistikî analizi IBM SPSS 22 istatistik paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde frekans dağılımı, betimsel istatistikler ve korelasyon analizi testleri kullanılmıştır. Çalışanların iş güvencesi algısı ile örgütsel bağlılık ölçeği duygusal bağlılık boyutu arasında doğru yönlü (pozitif) orta, örgütsel bağlılık ölçeği devam ve normatif bağlılık boyutları arasında doğru yönlü (pozitif) çok zayıf bir ilişki bulunmuştur.

A Study On The Relationship Between Job Security And Organizational Commitment In Hospitality Industry: The Case Of Bursa

In this study, it is aimed to investigate whether there is a significant relationship between job security perception and organizational commitment of hotel staff. The population of the research is the employees of a five-star accommodation establishment operating in Bursa. In the research, questionnaire technique was used as data collection technique. The questionnaire form consisted of three parts, the first part was asked questions about the demographic characteristics and working time of the hotel employees, the second part was used to determine the organizational commitment of the employees in the five-point Likert type Allen and Meyer's three-dimensional Organizational Commitment Scale was used in the third part of the employees A five-point Likert-type scale was used to determine job security perceptions. In the three-dimensional Organizational Commitment Scale of Allen and Meyer, 1-6. Emotional commitment to expressions, 7-12. continued commitment to the statements 13-18. expressions are also intended to measure normative commitment. For the job security scale, the works of the Bakan and Büyükmeşe (2004) and Çıtır and Kavi (2010) were used. The statistical analysis of the questionnaire, which was answered by 202 hotel employees, was conducted with IBM SPSS 22 statistical package program. Frequency distribution, descriptive statistics and correlation analysis tests were used to analyze the data. There was a positive correlation between the employees' perception of job security and the emotional commitment dimension of the organizational commitment scale.

___

  • Allen, N.J. and Meyer, J.P. (1990). The Measurement And Antecedents Of Affective,
  • Allen, N.J. and Meyer, J.P. (1990). “The Measurement And Antecedents Of Affective,Continuance And Normative Commitment Of The Organization”. Journal Of Occupational Psychology, 1990 (639: 1-18.
  • Bakan, İ. ve Büyükbeşe, T. (2004). “Çalışanların İş Güvencesi Ve Genel İş Davranışları İlişkisi: Bir Alan Çalışması”. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2004 (23),35-59.
  • Can, A. (2013). Spss İle Bilimsel Araştırma Sürecinde Nicel Veri Analizi. Ankara: PegemAkademi.
  • Çıtır, I.Ö. ve Kavi, E. (2010). “Algılanan Örgütsel Güven İle İş Güvencesi Arasındakiİlişkiye Yönelik Bir Araştırma”. Yönetim Bilimleri Dergisi, 8 (2),231-244.
  • Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G. ve Büyüköztürk, Ş. (2012). Sosyal bilimler için çok değişkenliistatistik spss ve lirsel uygulamaları(ikinci baskı). Ankara: Pegem Akademi.Kalaycı, Ş. (2014). Faktör analizi.
  • Kalaycı, Ş. (Ed.). (2014). SPSSUygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleriİçinde (321-331). Ankara: Asil Yayın Dağıtım.
  • Özdemir, H., Dağdeviren, A. ve Kara, M. (2018). “İş Güvencesinin Örgütsel Bağlılık, İş Tatmini ve Performansa Etkisi”. 4. Uluslararası Ekonomi Yönetimi Ve Pazar Araştırmaları Kongresi, 27-28 Aralık, Ankara, Türkiye.
  • Poyraz, K. ve Kama, U. B. (2008). “Algılanan İş Güvencesinin, İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık Ve İşten Ayrılma Niyeti Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13(2),143-164.
  • Ural, A. ve Kılıç, İ. (2013). Bilimsel Araştırma Süreci ve SPSS İle Veri Analizi (Dördüncü Baskı).Detay Yayıncılık. Ankara.