BELEDİYELERDE HALKLA İLİŞKİLER YÖNETİMİ: İZMİR İLİ BELEDİYELERİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Öz Günümüz toplumlarında belediye kavramı ve belediyecilik anlayışı değişen toplum beklentileri ile beraber gelişmekte ve kendini yenilemektedir. Söz konusu ekonomik, sosyal, kültürel, teknolojik, siyasal alanda yaşanan değişim ve gelişmeler, belediyelerin hizmet çeşitliliği sağlamasını, sunulan hizmetin kalitesinin arttırılmasını, toplum ve belediyeler arasındaki çift yönlü iletişim sürecinin etkin bir biçimde yönetilmesini gerekli kılmaktadır. Bu doğrultuda toplumun beklentilerini ve onların zihinlerindeki belediye imajını tespit ederek, toplum-belediye ve ilgili hedef kitleler arasındaki iletişimi sağlamak konusunda ise, halkla ilişkiler birim veya departmanlarına önemli sorumluluklar düşmektedir. Çalışmanın ilk bölümünde belediye kavramı ve Türkiye’deki gelişimi, belediyelerde halkla ilişkiler birim veya departmanlarının yapı işlev ve uygulamaları ile halkla ilişkiler yönetiminin önemi konuları üzerinde durulmaktadır. İkinci bölümde ise İzmir ilinde hizmet sunan belediyelerin halkla ilişkiler yönetimi ve uygulamalarına yönelik yapılan araştırmanın sonuçları yer almaktadır. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular doğrultusunda halkla ilişkiler mesleğinin araştırmada yer alan belediyeler nezdinde nasıl algılandığı; halkla ilişkiler birimlerinin veya departmanlarının organizasyon içerisindeki etkililiği; mesleki tekniklerin ne ölçüde kullanıldığı ve doğru kullanılıp kullanılmadığı ortaya konulmaktadır.

___

  • AYDEDE, Ceyda (2002). Teorik ve Uygulamalı Halkla İlişkiler Kampanyaları, 2. Baskı, İstanbul: MediaCat Yayınları.
  • Belediye Kanunu (2010). http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/1525.html, Kabul Tarihi: Temmuz 2005, Erişim Tarihi: Mayıs 2010.
  • BIÇAKÇI, İlker (2003). İletişim ve Halkla İlişkiler, İstanbul: Mediacat Yayınları.
  • BÜLBÜL, Rıdvan (2004). Halkla İlişkiler, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi (1986), Gelişim Yayınları, 3.cilt.
  • GÖKSEL; Ahmet Bülent; BAŞOK YURDAKUL, Nilay (2006). Temel Halkla İlişkiler Bilgileri, İzmir: Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayın No: 15.
  • GÖRPE, Serra (2001). İngilizce-Türkçe Halkla İlişkiler Kavramları, Yayın No: 10, İstanbul: İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları.
  • GÜLLÜPUNAR, Hasan (2006). Belediyelerde Halkla İlişkiler ve Halkın Yakınma Yöntemleri: Karşılaştırmalı Bir Araştırma, Halkla İlişkiler Anabilim Dalı, Halkla İlişkiler Bilim Dalı, Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi, Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • JEFKİNS, Frank (1990). PR for Your Business, London: Mercury Business Paperbacks.
  • ÖZÜPEK, M. Nejat, (2010). “Belediyelerin Halkla İlişkiler Çalışmalarında İnternet Kullanımı: Büyükşehir Belediyeleri Web Siteleri Üzerine Uygulamalı Bir Çalışma”, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Akademik Dergisi, Cilt:6, Sayı 3, (s. 206-215), Temmuz 2010.
  • SEZGİN, Murat (2007). Türkiye’de Belediyelerde Halkla İlişkiler Faaliyetleri ve Bir Model Önerisi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Anabilim Dalı, Halkla İlişkiler Bilim Dalı Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü .
  • SJÖBERG, Göran (1998). Mesleki Uygulama İçin Bir Halkla İlişkiler Eğitim Modeli, Çev: Nur Nirven, İstanbul:Rota Yayınları. TDK, http://www.tdk.gov.tr/TR/Genel/SozBul.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF4376734BED9 47CDE&Kelime=belediye, Erişim: Mayıs 2010.
  • UYAR, Hakkı (2010). "Türkiye'de ve Dünya'da Yerel Yönetimler: Kısa Bir Tarihçe",http://kisi.deu.edu.tr/hakki.uyar/6.pdf, Erişim:Mayıs 2010.
  • YILMAZ, Abdullah; EKİCİ, Süleyman (1999). “Belediye Halkla İlişkiler Uygulamaları: Sivas Örneği”, Türk İdare Dergisi, Türk İdare Dergisi, Yıl: 71, Sayı: 425, ss. 135-153.

___

APA Yurdakul, N. B. , Dinçer, M. K. & Coşkun, G. (2011). BELEDİYELERDE HALKLA İLİŞKİLER YÖNETİMİ: İZMİR İLİ BELEDİYELERİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA . Akademik Yaklaşımlar Dergisi , 2 (2) , 198-229 .