Hanif Kureishi’nin “My Son The Fanatic” Adlı Öyküsünde Kimlik - Değer İlişkisi

Öz Kimlik politikalarının birbiriyle çatıştığı ortamlarda yer edinmek ve “öteki”leş- tirmeden yaşamak hususunda üretilen politikalar çok kültürlü ve çoğulcu toplumlarda bir arada kalabilmenin ana hatlarını ve sorunsalını oluşturmaktadır. Melez dünyalar, melez diller ve devamında oluşan melez kültürel kimlikler “öteki” ile tanışmanın ve iletişim kurmanın yeni açılımlarını çok kültürlü toplumun gösterenleri olarak belirgin kılar. Özcülük karşıtı kimlik anlayışı açısından kültür – kimlik ilişkisi durağan olmadığından yansımaları da kaçınılmaz olarak kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu bağlamda Britanya toplumunda baskın kültür ve ikincil kültür arasında var olan kimlik-değer ilişkisi Hanif Kureishi’nin “My Son The Fanatic”’teki anlatı evreninde göç, güç ve bireysel gereksinimlere göndermelerle kodlandığı için öykü kimlik teorilerinin yanı sıra bir sömürge sonrası teorisyeni olan Homi K.Bhabha’nın kültür üzerine düşünceleri ışığında çalışılmıştır.

___

Bhabha, H. K. (1994). Location of Culture. London: Routledge.

Chambers, L. (1995). Göç, Kültür, Kimlik. (Çev. İsmail Türkmen & Mehmet Beşikçi). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Chris, W. (2004). Culture and Identity: Narrative of Difference and Belonging. New York: Open University Press.

Heywood, A. (2007). Siyasi İdeolojiler. (Çev. Ahmet Kemal Bayram, Özgür Tüfekçi, Hüsamettin İnanç, Şeyma Akın, Buğra Kalkan). Ankara: Adres Yayınları.

Korostelina, K. V. (2007). Social Identity and Conflict: Structures, Dynamics, and Implications. New York: Palgrave Macmillan.

Kureishi, H. (1997). “My Son the Fanatic”. Love in a Blue Time. Kent:Faber and Faber.

Oswell, D. (2006). Culture and Society: An Introduction to Cultural Studies. London: Sage Publication.

Papastergiadis, N. (1998). Dialoques in Diasporas:Essays and Conversations on Cultural Identity. London:Rivers Oram Press.

Ranasinha, Ruvani.(2002). Hanif Kureishi. Devon. Northcote House Publishers Ltd.

Raj, D. J. (2003). Where Are You From? Middle Class Migrants in the Modern World. Berkeley: University of California Press.

Rutherford, J. Stuart, H. Parmar P. Bhabha, H. K. Hall, S. (1998). Kimlik: Topluluk, Kültür, Farklılık. (Çev. İrem Sağlamer). İstanbul: Sarmal Yayınevi.

Salih, S. (2002). Judith Butler. London:Routledge.

Sarup, M. Raja, T. (1996). Identity, Culture and the Postmodern World. Edinburgh: Edinburgh University Press.

Thapan, M. (2005). Transnational Migration and the Politics of Identity. London:Sage Publication.