Stratejik Bir Varlik Olarak Marka: Hesaplama ve Raporlama

Öz Markalar işletmelerin başarısı üzerinde en az makine, tesis, araç-gereç ve insan kaynakları kadar, bazı durumlarda söz konusu unsurlardan çok daha önemli olabilmektedir. Markalar işletmeye artı değer katmakta gelecekteki konumlarını daha da güçlendirmektedirler. Stratejik bir varlık olarak markanın yaratılması uzun ve planlı çalışmalar sonucunda olur. Kısa dönemli satışlara odaklanan bir yönetim anlayışının değerli bir marka ortaya çıkarması beklenemez. Bu anlamda işletmelerin marka değeri yaratabilmeleri onların içsel ve dışsal iletişim faaliyetlerine, satış gücü anketlerine, imaja yönelik reklam çalışmalarına, rekabet analizlerine, müşteri memnuniyeti çalışmalarına uzun dönemde ağırlık vermeleri ile mümkündür. Çünkü bir markanın değerli olması o markanın müşterilerin zihninde rakiplerine kıyasla daha üstün konumda yer alması demektir. Bu da ancak üst yönetimin marka kültürünü işletmenin geneline yayması ve bütün çalışanların markaya birlikte yatırım yapmaları ile mümkündür. Bir markaya yatırım yapılabilmesi için söz konusu markanın değerinin doğru ve gerçeğe uygun bir şekilde hesaplanması ve potansiyel yatırımcıların karar almalarına yardımcı olacak şekilde finansal tablolarda sunulması büyük önem arz etmektedir.

___

  • AAKER, David (1991), Managing Brand Equity, The Free Press, New York.
  • AAKER, David (1996), Building Strong Brands, The Free Press, New York.
  • AKGÜL, Bülent (2008), “Gün Olur Bizde Marka Değeri Hesaplarız Herhalde”, http://bulentakgul.blogspot.com.tr/2007/08/gn-olur-biz-de-marka-deeri-hesaplariz.html (Erişim Tarihi: 04.11.2015)
  • AKTUĞLU, Işıl Karpat (2004), Marka Yönetimi: Güçlü ve Başarılı Markalar İçin Temel İlkeler, İletişim Yayınları, İstanbul.
  • ALTUNIŞIK, Remzi, ÖZDEMİR, Şuayip ve TORLAK, Ömer (2006), Modern Pazarlama, 4.Baskı, Değişim Yayınları: Sakarya
  • ATILGAN, Eda (2005), Marka Belirleyicilerinin Uluslar arası Analizi, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Antalya.
  • AYAS, Nevriye (2012), Marka Değeri Algılamalarının Tüketici Satın Alma Davranışı Üzerine Etkisi, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, Cilt: 7, Sayı: 1.
  • AYDIN, Gökhan (2009), Tüketici Temelli Marka Değerinin Firmaların Finansal Performansı Üzerindeki Etkileri: Türkiye’de Bir Çalışma, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İşletme Mühendisliği Anabilim Dalı, Doktora Tezi, İstanbul.
  • BAŞÇI, Eşref Savaş (2009), Marka Değerinin Tespiti ve İMKB’DE Uygulama, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Muhasebe ve Finansman Bilim Dalı, Doktora Tezi, Ankara
  • CAMPBELL, Margaret C. (2002), “Building Brand Equity”, International Journal of Medical Marketing, 2(3).