BÖLGESEL KALKINMADA KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELERİN (KOBİ) ROLÜ

Öz Yeni teknoloji geliştirmede ve hızla değişen piyasa şartlarına uyum sağlamada KOBİ’lerin sahip olduğu esneklik büyük önem arz ettiği ve bu nedenle çok hızlı değişen dünya piyasalarına büyük ölçek ekonomileriyle değil, KOBİ’ler vasıtası ile ulaşılabileceği artık tüm dünyada kabul edilmektedir. Bu çerçevede tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de KOBİ'lerin kalkınmadaki önemi anlaşılmış bulunmaktadır. Türkiye Ekonomisi’nin de dinamik ve sürükleyici unsurlarından biri olan KOBİ’ler, tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizdeki ekonomik büyüme ve bunun bölgesel gelişmeye katkısı açısından KOBİ’lerin gelişmesi büyük önem taşımaktadır
Anahtar Kelimeler:

KOBİ, avantajlar, dezavantajlar

___

Akgemci, Tahir, (2001), KOBİ’lerin Temel Sorunları ve Sağlanan Destekler, KOSGEB, Haziran.

Alpugan, Oktay, (1988), Küçük İşletmeler Kavramı, Kuruluşu ve Yönetimi, KTÜ İ.İ.İ.B.F Yayını.

Aras, Güler, Müslümov, Alövsat, (2002), “Küreselleşme Sürecinde Türkiye Ekonomisinde KOBİ’lerin Yeri: Finansman, Ekonomik Sorunları ve Çözüm Önerileri”, 21. Yüzyılda KOBİ’ler: Sorunlar, Fırsatlar ve Çözüm Önerileri Sempozyumu, 3–4.Ocak. 2002.

Baykal, Cevdet, (1988) “Cumhuriyetin 75.Yılında DTM’nin KOBİ’lere Bakışı, İhracatta Sektörel Dış Ticaret Şirketi Modeli ve Devlet Yardımları”, Dış Ticaret Dergisi, Ekim 1998, Özel Sayısı.

Çağlar, İrfan, Kendirli, Selçuk, Çağıran, Hülya, (2005) “AB’ye Giriş Sürecinde KOBİ Yönetim Bilinci ve Finansal Politikalara Etkileri, Çorum KOBİ’lerine Yönelik Bir Araştırma”, Avrupa Birliğine Giriş Sürecinde KOBİ’ler: Türkiye ve Benzer Ülke Deneyimleri Sempozyumu Bildiri Kitabı, Bandırma.

DTM, (2005), Türkiye’nin Dış Ticaret Stratejileri, Dış Ticaret Müsteşarlığı Yayınları, Ankara.

Erkan, Mehmet, Eleren, Ali, (2001) “Küreselleşme Sürecinde KOBİ’lerin Yeniden Yapılandırılması ve Bir Model Önerisi”, I. Orta Anadolu Kongresi Kongre Kitabı, Nevşehir.

İKV, (1991), 21. Yüzyıl Ekonomilerine Doğru Bir Kalkınma Aracı KOBİ’ler, A.T. Örneği, İstanbul.

Karabıçak, Mevlüt, Altuntepe, Nihat, (2001), “KOBİ’lerin Kredi Yoluyla Finansmanı”, I. Orta Anadolu Kongresi Bildiri Kitabı, Nevşehir.

Karaçay, Hatice, (2004) “KOBİ’lerin Türkiye Ekonomisindeki Rolüne Genel Bir Bakış”, Dünya Gazetesi, 13.01.2004.

Kandemir, Tuğrul, (1995), Küçük ve Orta Boy İşletmelerin Finansal Problemlerinin Çözümünde Sermaye Piyasaları Düzenlemeleri, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon.

Kirtiş, A.Kazım, (2004), Uluslararası Pazarlama ve Dış Ticaret İşlemleri Yönetimi, Evin Ofset, Malatya.

Müftüoğlu, Tamer, (1989), Türkiye’de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, A.Ü. Siyasal Bilimler Fakültesi, IIBaskı.

………….., (1993), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Konulu Konferanstaki Konuşması, TOBB Yayınları, Ankara.

………….., (1989), İşletme İktisadı, Turhan Kitabevi, Ankara.

Müslümov, Alövsat, (2002), 21. Yüzyılda Türkiye’de KOBİ’ler Sorunlar, Fırsatlar ve Çözüm Önerileri, Literatür Yayıncılık.

Oralat, Osman, (2006), Türkiye’de KOBİ Anlayışının Dünü Bugünü Geleceği -Panel-, KOSGEB Yayınları, Ankara.

Önal, Recep, (2000), Sıra Psikolojik Mücadelede, Yeni Yüzyılda Girişimci Ruhu ve KOBİ’ler, Ortak Konferanslar Dizisi (26.08.2000–10.09.2000) Kitap 1, TOSYÖV, İzmir.

Öndeş,Turan, (1995), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Finansal Sorunları ve Çözüm Önerileri, A.Ü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamış Doktora Tezi, Erzurum.

Ören, Kenan, (2003), “Avrupa Birliği ve Türkiye’nin Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) Sağladığı Devlet Teşvikleri ve Kullanım Alanlarının Karşılaştırılması Nevşehir Uygulama”,C.Ü İ.İ.B.F Dergisi, Cilt 4, Sayı 2. İlinde Bir

Sarıaslan, Halil, (1996), Türkiye Ekonomisinde Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler, İmalat Sanayi İşletmelerinde Sorunlar ve Yeni Stratejiler, TOBB Yayını, Ankara.

Savaşır, Rebii, (1999), Türkiye ve Avrupa Birliği Ülkelerinde Küçük ve Orta Boyutlu İşletmeler Açısından İstihdam Politikaları, Kamu-İş Sendikası, Ankara.

Seyhun, Doğan, Şengül, Ebru, (2005) “Avrupa Birliği’ne Giriş Sürecinde Türkiye’de KOBİ’lerin Finansman Sorunlarının Çözümünde Girişimcilik Teşvikleri ve Destek Programları”, Avrupa Birliğine Giriş Sürecinde KOBİ’ler: Türkiye ve Benzer Ülke Deneyimleri Sempozyumu Bildiri Kitabı, Bandırma.

Szonyi, Andrew J, (1991), Small Business Management Fundamentals, Toronto, McGraw-Hill Ryerson Limited 1991.

TOBB, (1993), Orta ve Küçük İşletmeler Kurulu (OKİK) Raporu, TOBB Yayınları, Ankara.

Tomur, Kerem, (2004), KOBİ’ler ve Rekabet Politikası De Minimis Kuralının Rekabet Hukukundaki Yeri, İşlevi ve Uygulama Prensipleri, Rekabet Kurumu Yayını No:147, Ankara.

Tuncel, Kürşat, (2000), Risk Sermayesi Finansman Modeli, SPK Yayınları Yayın No:37, Ankara.

Yalım, Güler, (1987), Küçük ve Orta Boy Sanayi Teşebbüslerinin Sorunları, Çözüm Yolları ve Geliştirilmesi Semineri, MPM Yayınları 358, Ankara.

Yılmaz, Beytullah, (2004), “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Toplumda Üstlendikleri Roller Bakımından Analizi”, Dış Ticaret Dergisi, Ocak 2004.