Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Kadına İlişkin Söylem ve Politikalarına Bakış: Muhafazakâr Demokratlıktan Muhafazakârlığa Doğru Evrilişin İzdüşümleri

Öz Bu çalışmada Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kadına ilişkin söylem ve politikalarının irdelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada tarihsel ve betimsel araştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır. Bu çerçevede öncelikle Adalet ve Kalkınma Partisi’nin siyasi serüveni ele alınmış daha sonra Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kadına ilişkin söylem ve politikalarına Parti Program ve Tüzüğü üzerinden dönemler halinde değinilmiştir. Çalışma toplumsal cinsiyet bağlamında bir değerlendirme ve sonuç bölümü ile sonlandırılmıştır. Çalışmanın sonunda,  Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından kurulan hükümetler döneminde başta Avrupa Birliği üyeliği gözetilerek kadının insan hakları ve güvenliği, toplumsal statüsünün iyileştirilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda önemli yasal ve kurumsal düzenlemelerin yapıldığı; kamuoyunun kadın hakları konusunda bilinçlenmesine önemli katkıda bulunulduğu tespit edilmiştir. Ancak, Avrupa Birliği ile ilişkilerin rölantiye alındığı 61. Hükümet döneminde, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda kaydedilen kazanımlardan geri adım atılmaya başlandığı görülmüştür. Bu dönemde kadına geleneksel tarihsel roller olan annelik ve eş rollerini yakıştıran, güçlü aile vurgusuyla kadını aile ve evin içine yönlendiren muhafazakâr anlayışa dönüldüğü sonucuna erişilmiştir.

___

  • KA-DER (2011), “Siyasi Parti Belgelerine Toplumsal Cinsiyet Üzerinden Bakmak”, ka-der.org.tr, Ankara, Erişim Tarihi: 10.11.2014.
  • Kadın İşçilerin Gece Postalarında Çalışma Koşulları Hakkındaki Yönetmelik, (9 Ağustos 2004 Tarih, 25548 Sayılı T.C. Resmi Gazete).
  • KARAKUŞ, Abdullah (2013), “Devlet 360 Dakikada Evlilik Kurtaracak”, Milliyet, http://www.milliyet.com.tr/devlet-360-dakikada-evlilik/gundem/detay/1794213/default.htm, Erişim Tarihi: 12.05.2015.
  • KAYA, Mahmut (2014), “Kadın Makale Çağrısı Muhafazakâr Düşünce Dergisi (Sayı: 41)”, http://www.muhafazakar.com/, Erişim Tarihi: 05.02.2014.
  • KUBILAY, Çağla (2014), “İslami Muhafazakâr Kadın Yazarların Perspektifinden Kürtaj Tartışması: Eleştirel Bir Değerlendirme”, Alternatif Politika, Cilt: 6, Sayı:3, ss. 387-421