Bin Yıllık Türk Yurdu Antalya Kaleiçi’nin Son Yıllarda Turizmle Birlikte Oluşan Sosyo-Kültürel Değişimi

Öz Sosyolojinin temel kurumları olan aile, ekonomi, eğitim, din, siyaset ve boş zaman değerlendirme kurumları göz önüne alınarak oluşturulan sorular ve mülakat yönteminin kullanıldığı bu çalışma ile Kaleiçi’nin derinlemesine incelenmesi amaçlanmıştır. Antalya Kaleiçi, Turizm açısından ülkemizin ilk ev pansiyonculuğunun yapıldığı mekânlardan olmasının yanı sıra toplumumuzun farklı gruplarının ve farklı kültürel kimliklerin birlikte iç içe yaşayabilme refleksinin gösterildiği önemli kültür havzalarından biridir. Sosyolojik bir akvaryum hüviyetinin yanında çok önemli tarihi bir yer olan Kaleiçi, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Helenistik, Roma ve Bizansdönemlerinin izlerini taşıyan bu tarihi mekân; Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaaddin Keyhüsrev’in 1207 yılında Antalya’yı fethetmesi ile Türklerin egemenliğine geçmiş ve Selçuklulardan sonra Osmanlı İmparatorluğu ile devam eden Türk egemenliğinde kalmıştır. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra bir liman kenti olarak Kaleiçi üzerinden mauna ve gemiler aracılığıyla küçük ölçekte de olsa ihracattın da gerçekleştirildiği bu tarihi, sosyolojik ve mimari yapısıyla etrafı surlarla çevrili antik şehir, Mustafa Kemal Atatürk’ün Antalya’yı ziyaretlerinde de önemli bir yere sahiptir.

___

Antalya Valiliği (1967). Antalya İl Yıllığı. Ajans Türk Maatbacılık, Ankara

Bektaş, C. (2004). Antalya Anadolu Evleri Dizisi. Bileşim Yayınevi, Ankara

Çimrin, H. (2002). Antalya Tarihi ve Turistik Rehberi, Yaylacık Maatbası, İstanbul.

Çimrin, H. (2002) Bir Zamanlar Antalya, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya.

Çimrin, H. (2005). Antalya Kent Kronolojisi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya.

Gül, M. (2006). Antalya Kent Merkezi Kültür ve Turizm Gelişim Bölgesinde Yer Alan Sit Alanları ve Bu Alanlarda Antalya Büyükşehir Belediyesince Başlatılan Çalışmalara İlişkin Genel Bir Değerlendirme, Antalya.

Kökmen, H. (2009). Antalya Kaleiçi Kesik Minare Alanı’ndaki Antik Dönem Kapıları. (Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi), Antalya: Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Öztekin, D. (2010). Sosyal ve Fiziki Çevre Bağlamında Koruma Planları Antalya Kaleiçi Örneği. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

Selekler, A. (2000). XX. Yüzyılda Antalya ve Antalyalılar. İleri Maatbacılık, Ankara

Sönmez, C. C. (2009). Antalya Kaleiçi Selçuklu ve Beylikler Dönemi Eserleri. Mimarlar Odası Antalya Şubesi Yayınları, Antalya.

Vardıkıvanç, B. (2015). Kaleiçi Yaşayan Antik Şehir Rehberi. Umut Kağıtçılık, İstanbul.

https://www.youtube.com/watch?v=IWeDiiDgHPc (erişim tarihi: 12.02.2018).

http://blog.milliyet.com.tr/antalya---keleici-turizm-bakanligi-fijet-tarafindan-altin-elma--turizm-oskari--odulu-almis/Blog/?BlogNo=387389 (erişim tarihi: 12.02.2018).

http://dumlupinaro.meb.k12.tr/ (erişim tarihi: 12.02.2018).

http://antalyaolgunlasma.meb.k12.tr/ (erişim tarihi: 12.02.2018).

http://www.antalyakulturturizm.gov.tr. (erişim tarihi: 05.12.2017).

https://www.cumhuriyetarsivi.com/secure/cumweb/html/index.jsp (erişim tarihi: 08.11.2017).

https://eksisozluk.com/kaleici--78489 (erişim tarihi: 15.11.2017).

https://www.neredekal.com/kaleici-gezilecek-yerler-tarihi-mekanlar (erişim tarihi: 15.12.2017).

http://www.antalyakulturturizm.gov.tr. (erişim tarihi: 05.12.2017).