ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ ÇERÇEVESİNDE TEKNOPARKLAR,YÖNETİMSEL SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Öz Günümüzde, üniversite-sanayi işbirliğinin yoğun olarak yaşandığı yerler teknoparklardır. Teknoparklar, bir üniversite veya araştırma kurumu öncülüğünde üretilen bilginin ticarileştirilmesine imkan sağlamak ve böylece katma değeri yüksek ürünler elde etmek suretiyle bölge ve ülke kalkınmasına katkı sağlamayı amaç edinen; Ar-Ge ve inovasyon temelli işletmeleri bünyesinde barındıran, yönetici işletme tarafından yönetilen ve mevzuatında öngörülen bir takım destek mekanizmalarına sahip ortamlardır. Bu çalışmanın amacı, üniversite-sanayi iş birliği kapsamında yapılandırılan teknopark yönetimlerinin ve teknoparkta yer alan girişimci işletmelerin karşılaştıkları yönetimsel sorunların belirlenmesi ve etkin bir teknopark yönetimine ilişkin öneriler geliştirilmesidir. Araştırmanın evrenini; Ankara’daki üniversitelerin bünyesinde yer alan ve en az üç yıldır faaliyetlerini sürdürmekte olan teknoparklarda kiracı konumunda bulunan girişimci işletmelerin üst düzey yöneticileri oluşturmaktadır. Evrenin tamamına anket uygulanmış ve dönüşümü sağlanan 124 anket değerlendirme kapsamına alınmıştır. Araştırma sonucunda, girişimci işletme üst düzey yöneticilerinin teknopark yönetimlerinin sundukları hizmetleri yeterli bulmadıkları ve yeterince yararlanmadıkları saptanmıştır. Ayrıca teknoparklar bazında da hizmet sunumları ve girişimcilerin yararlanma düzeylerinde farklılıklar olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Teknopark, üniversite, AR&GE

___

Ay, Mustafa (1996), Teknoparkların Dünyadaki Durumu ve Türkiyede’ki Uygulanabilirliği, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Bakouros, Y., L., Mardas, D., C., and Varsakelis, N., C., (2002), ‘’Science Park A High Tech Fantasy : An Analysis of The Science Park of Greece’’, Technovation, 22: pp: 123-128.

Aydemir, Oğuzhan, (2005), Teknoparklar ve Risk Sermayesi Finansmanı: ODTÜ-Teknopark ve Ankara Cyberpark İşletmelerinde Bir Uygulama, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara.

Babacan, Muazez (1994), Teknoparklar ve Ülkemiz için Bir Model Önerisi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı, İzmir.

Buzan, Tony and Israel, Richard, (1998), Beyinle Satış, İstanbul.

Çırakçı, A., Özlem, (1997), Kentsel Tasarım Açısından Çevresel Standartların Yükseltilmesinde Teknoparkların Rolü. İzmir Alacatı Örneği, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

DDK, (2009), “4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu Uygulamalarının Değerlendirilmesi ile Uygulamada Ortaya Çıkan Sorunların Çözümüne İlişkin Öneri Geliştirilmesi” Araştırma ve İnceleme Raporu.

Eroğlu, Z., Tülin, (2002), Teknoloji Yönetimi, Teknoparklar ve Teknoparkla İlgili Görüş ve Beklentiler Üzerine Bir Araştırma, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

European Innovation Scoreboard, 2007.

Feldman, Jonathan Michael, (2007), “The Managerial Equation and Innovation Platforms: The Case of Linköping and Berzelius Science Park”, European Planning Studies Vol. 15, No. 8, (1027-1045).

Gürkan, Pelin, (1996), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Teknoparklar (Yenilik Merkezi) ve Risk Sermayesi Desteği ile Geliştirilmesi, Yayınlamamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

Hu, Tai, Shan, (2006) “Interaction among High-tech Talent and its Impact on Innovation Performance: A Comparison of Taiwanese Science Parks at Different Stages of Development”, European Planning Studies Vol. 16, No. 2, February 2006: 163-183.

International Association of Scıence Parks Internatıonal Board, (IASP), (2002), http://www. 11.09.2008.

Kağızman, H. Burak, (2008), Türkiye’deki Teknoparklarda Faaliyet Gösteren işletmelerin Yönetsel Sorunları, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Kara, Suat, (2004), Küçük ve Orta Boy İşletmelere Rekabet Avantajı Sağlamada Teknoparkların Rolü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans, Balıkesir.

Löfsten, Hans, Lindelöf, Peter, (2003), “Science Park Location and New Technology-Based Firms in Sweden –Implications for Strategy and Performance” Small Business Economics.

Löfsten, Hans, Lindelöf, Peter, (2006), “Environmental Hostility and Firm Behavior—An Empirical Examination of New Technology-Based Firms on Science Parks”, Journal of Small Business Management, 44(3), 386–406.

Öncül, F. Derya., (1997), A Case Study in İzmir Environmental Technopark, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir.

Pınar, M. Cengiz ve Ateş, Hüseyin, (1983), Pazarlama Araştırmaları, Toros Matbaacılık, Reklamcılık A.Ş. İstanbul.

Polat, Çağlar, (2007), Assessment of Technology Development Activities in Turkish Technopark, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

Reyhanoğlu, Metin, (2006), Ar-Ge İşbirliklerinde Güven: Ankara’daki Teknoparklarda faaliyet Gösteren İşletmelerde Bir Uygulama, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara.

Sutherland, Dylan, (2005), “China’s Science Parks: Production Bases or a Tool for Institutional Reform?”, Asia Pacific Business Review, Vol. 11, No. 1, 83–104.

Tann, J. and Zhu, D., (2005), “A Regional Innovation System in a Small-Sized Region: A Clustering Model in Zhongguancun Science Park”, Technology Analysis & Strategic Management, Vol. 17, September 2005 375-390).

TÜBİTAK, (1991), Araştırma ve Geliştirme Projelerini Teşvik ve Destekleme Esaslarına İlişkin Yönetmelik, Ankara.

Van de Ven, A. And Ferry, D. (1979). Measuring and Assessing Organizations. Wiley New York.

Wasti, Nazlı, (1999), Japon Firmalarında AR-GE: Yöntemler ve Yapılardan Örnekler, ODTÜ Geliştirme Dergisi, S. 26, , s. 204.

Westhead, P. and Batstone, S. (1998), Independent Technology-based Firms: The Perceived Benefits of a Science Park Location”, Urban Studies, Vol. 35, No.12, 2197- 2219.

Wright M., Xiaohui, L., Trevor, B. and Filatotchev I., (2008), Returnee Entrepreneurs, Science Park Location Choice and Performance: An Analysis of High-Technology SMEs in China, 131-155.

Yazıcıoğlu, Filiz, (1996), Üniversitede Küçük Sanayi İşbirliğinde Teknoloji Yönetimi: Teknoparklar-Teknokoridorlar, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

Zeisel, Hans (1982), Sosyal Araştırmada Sayısal Anlatım, çev. Onur KUMBARACIBAŞI, Gazi Üniversitesi, Yayın No:12.

www.iasp.ws, Erişim Tarihi: 11.09.2008.

www.msxlabs.org, Erişim Tarihi: 25.02.2009.

http://www.pressturk.com/ekonomi/haber/27786/turkiyenin-milli-gelir-hedefi- aciklandi.html

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-4646
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi İİBF