FAKTÖR ANALİZİ İLE ÖĞRETİM ÜYESİ DEĞERLEME ÇALIŞMASI

Öz Bu çalışma, öğretim üyesinin performansının değerlendirilmesi ve performansının arttırtmasına katkıda bulunmak amacı ile yapılmıştır. Bunun için, İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi İşletme Bölümü son sınıf öğrencilerinden oluşan bir örneklem grubuna daha önceki yılda aldıkları bir ders ve dersi veren öğretim üyesi ile ilgili performans değerlendirilmesi yapılmak üzere bir anket uygulanmıştır. Anket soruları İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin “Öğretim Üyesi Değerlendirme Anketi”nin sorularından elde edilmiştir. Ankette öğrencilere; öğretim üyesi ile ve ders işleyişi ile ilgili sorular yönetilmiştir. Elde edilen bulgular yüzde ve oran analizinden sonra faktör analizi ile değerlendirilmiştir. Faktör analizi birbirleriyle ilişkili değişkenleri bir araya getirerek, az sayıda ilişkisiz değişken elde etmeyi sağlayan çok değişkenli istatistiksel analiz tekniğidir. Faktör analizi ile beş faktöre ulaşılmıştır. Bu faktörlere; Öğretim üyesinin öğrencilerle iletişimi önemlidir, ders meslek seçmeme katkıda bulunur, ders işleme metodu uygun olmalıdır, Öğretim üyesinin dürüstlüğü başarıya katkı sağlar ve Öğretim üyesinin sorumluluğu önemlidir, başlıkları verilmiştir.

___

Akgül A., Çevik O. (2003) ,İstatistiksel Analiz Teknikleri, Emek Ofset, Ankara

Albayrak A. S. (2006): Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Asil Yayın Dağıtım, Ankara

Atlaş D., (2002) “Hayat Ve Hayat Dışı Sigorta Şirketlerinin Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemlerle Karşılaştırılması”, Öneri.C.5.S.18., 147-154.

Aydın, Berna Z.(2007) “ Faktör Analizi Yardımıyla Performans Ölçütlerinin Boyutlarının Ortaya Konulması”, 8. Türkiye Ekonometri Ve İstatistik Kongresi 24-25 Mayıs 2007 – İnönü Üniversitesi Malatya

Coats, W.D. And Swierenga, L.(1972).Student Perceptions Of Teachers:A Factor Analytic Study. The Journal Of Educational Research.Vol.65,No.8,S.357-360.

Devebakan,N, Koçder,H.,Musal,B.,Güner,G.,(2003) “ Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsünde Lisansüstü Eğitim Kalitesinin Arttırılması Kapsamında Öğrencilerin Eğitime İlişkin Görüşlerinin Değerlendirilmesi” Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,Cilt 5,Sayı 2.

Kalaycı Ş. (2005); Spss Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Asil Yayınevi,Ankara

Oktay, Erkan (2008): Kontenjans Tablolarından Elde Edilen İlişki Ölçüleri Öğretim Üyesi Değerleme Çalışması, Aktif Yayınevi, İstanbul, S.156.

Okwilagwe,E.A.(2002):.Research İn Education:Nigerian Students’ Perceptions Of Academic Departments As A Teaching And Learning Environment. http://www.Findarticles.Com/ P/Articles/Mi_Qa 3765/İs_200211/Ai_N9100238(04/04/2005).

Özdamar Kazım, (1999:; Paket Programlar İle İstatistiksel Veri Analizi, Kaan Kitapevi, Eskişehir.

Özdamar Kazım,(2002): Paket Programları İle İstatistiksel Veri Analizi- 2 (Çok Değişkenli Analizler), Kaan Kitapevi Eskişehir.

Özdamar Kazım, (2004): Paket Programlar İle İstatistiksel Veri Analizi, Kaan Kitabevi, Eskişehir

Noyan, Fatma., Yıldız,D.,(2006): “Ytü’de Öğrenci Gözüyle Öğretim Üyesi Etkinliğinin İki Aşamalı Modeller Yardımı İle Değerlendirilmesi”,Journal Of Engineering And Natural Sciences Mühendislik Ve Fen Bilimleri Dergisi, Sigma,2006/1

Pamuk, Mürvet; (2005): “ Öğrencilerin Öğretim Üyesini Değerlendirmesine Ait Bir Uygulama” İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Ekonometri Ve İstatistik Dergisi,,Ekonometri Ve İstatistik Sayı:1.

Patır, Sait, Yıldız M.Selami (2008): “İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğrencilerinin Sayısal Derslerdeki Başarısızlık Nedenleri Ve Çözüm Önerileri”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi, C.13, S.1 S.293-315.

Tatlıdil, H. (1996) Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Analiz, Cem Ofset, Ankara Http://www.Akademikdestek.Net/Kutuphane/Analiz/Analiz_Dosyalar/Faktor_ Analizi.Doce.T.12.12.2008 Http://www.İstatistikanaliz.Com/Faktor_Analizi.Asp.E.T. 12.12.2008